Nie jedz ich na surowo
Raw Food Dangers
Sushi
Przygotowane z chudej ryby, warzyw i awokado, sushi może być dobrym sposobem dostarczenia witamin i kwasów tłuszczowych omega-3, ale może też zawierać bakterie i pasożyty jak anisakis / anisakiasis, które mogą wywołać wymioty, biegunkę i ból brzucha. Małe dzieci, kobiety w ciąży lub karmiące, osoby z problemami odpornościowymi, powinny unikać surowych lub niedogotowanych ryb. Każdy powinien unikać ryb o dużej zawartości rtęci jak miecznik, tuńczyk wielkooki i rekin.
Wieprzowina
Surowa czy niedogotowana może zawierać bakterie jak salmonella, E. coli i listeria. Zarazić można się wtedy z deski do krojenia, blatów czy naczyń które miały kontakt z surową wieprzowina. Musi być gotowana do co najmniej 63oC, "odleżakowana" co najmniej 3 minuty przed jedzeniem.
Ostrygi
Mogą przenosić wirusy i bakterie z wody, w której żyją. Jeśli nie są dobrze ugotowane, mogą zarazić jedzące je osoby. Ostrygi mogą rozprzestrzeniać infekcję zwaną wibriozą, która może doprowadzić do choroby. Mogą również rozprzestrzeniać wirusowe zapalenie wątroby typu A, dlatego dobrze gotuj ostrygi zanim je zjesz.
Ceviche
Danie składające się z surowych owoców morza marynowanych w soku z limonki lub cytryny. Jak w przypadku sushi, jest ryzyko występowania bakterii i pasożytów wywołujących zatrucia pokarmowe. Konieczność dobrego ich gotowania w temperaturze co najmniej 63oC.
Tatar
Jest ok. jeśli nie lubisz mięsa dobrze ugotowanego, ale groźna jest konsumpcja surowego. Tatar może być z surowej wołowiny, łososia lub drobiu, i wtedy pojawia się ryzyko zatrucia pokarmowego. Może zawierać różnego rodzaju bakterie od E. coli do salmonelli, możesz bardzo źle się poczuć.
Surowe jaja
Mogą zawierać salmonellę wywołującą zatrucie pokarmowe. Najlepiej jej unikać i jeść gotowane, smażone lub sadzone jaja, kiedy białko i żółtko są solidne. Produkty zawierające jaja przechowuj w lodówce.
Mąka i ciasto
Może kusić cię by spróbować surowe ciasto kiedy pieczesz ciastka, ale wszystko zawierające surową mąkę może sprawić, że źle się poczujesz. Mąka może zawierać bakterie jak E. coli. Nie próbuj surowego ciasta, i nie dodawaj surowej mąki do pokarmu który nie będzie gotowany. Dzieci nie powinny bawić się surowym ciastem. Po zakończeniu pracy z mąką dokładnie umyj ręce.
Surowe ziemniaki
Co zrobić ziemniakiem który stał się zielony? Zielona część ziemniaka zawiera solaninę, gorzką substancję, która może sprawić iż poczujesz się źle: biegunka, gorączka, ból głowy i wymioty. Usuń zieloną część razem z oczkami i umyj ziemniak.
Czerwona fasola
Wystarczy zjeść 4-5 surowej by poczuć się bardzo źle. Zawiera białko pn. lektynę lub PHA. Zwykle jest niszczona podczas gotowania. Namocz fasolę przez co najmniej 5 godzin, odsącz i gotuj przez min. pół godziny. Nie używaj slow cookera, nie zniszczy toksyny. Puszkowana jest bezpieczna, już została ugotowana.
Fasola półksiężycowata / Lima
Trucizna pn. cyjanek w sposób naturalny występuje w niektórych produktach i roślinach takich jak fasola Lima. Sprzedawana w Ameryce zawiera bardzo mało cyjanku, dziko rosnąca ma go dużo. Należy zamoczyć fasolę na noc, później pyrkać ją przez co najmniej 2 godziny.
Gorzkie migdały
Jak fasolka Lima, zawierają też cyjanek. Wystarczy zjeść ich garstkę by poczuć się źle. W sklepach są bezpieczne słodkie migdały.
Grzyby
Niektóre zawierają toksyny np. agarityna i anatoksyna, które mogą uszkodzić wątrobę i poważne problemy zdrowotne. Nawet surowe lub uszkodzone pieczarki które ich nie zawierają mogą wywołać wymioty, biegunkę i ból brzucha jeśli nie są dokładnie oczyszczone przed jedzeniem.
Kolokazja jadalna / Taro
Powinno się ją zjadać tylko gotowaną. Surowa zawiera składniki nazywane szczawianami mogącymi wywołać obrzęk i podrażnienie ust, jamy ustnej i gardła. Gotowanie jej - zwłaszcza z mlekiem – zmniejsza wpływ tych toksyn.
Fasola rącznika pospolitego / Castor Beans
W Polsce znana jako rycynus. Kiedy będziesz żuł i połkniesz tę fasolę, możesz narazić się na zatrucie rycyną. Maleńka ilość może być śmiertelna. Połknięta bez żucia, to szansa, że organizm nie wchłonie rycyny.
Maniok / Cassava
Jak gorzkie migdały i fasola Lima, surowy maniok zawiera śladowe ilości cyjanku. Kiedy korzeń obierze się i dobrze ugotuje, są bezpieczne, natomiast surowy czy niedogotowany może wywołać biegunkę, ból brzucha i wymioty.
Liście rabarbaru
Mięsiste, podobne do selera łodygi rabarbaru często używane są do produkcji ciast i są bezpieczne do jedzenia. Ale liście rośliny mają kwas szczawiowy, toksyczny związek. Zjedzenie ich może wywołać pieczenie w jamie ustnej, kłopoty z oddychaniem, biegunkę lub ból brzucha.
www.webmd.com
[Czytaj: Nie chcesz robali nie jedz sushi na moim chomiku.
Odnośnie migdałów: znajoma w drodze do pracy dostała zachcianki na migdały, kupiła opakowanie i zjadła wszystkie w ciągu 3-4 godzin. Nagle straciła przytomność. Dlatego nie jestem pewna czy u nas nie sprzedaje się gorzkich migdałów. Można zjeść max. 30 migdałów w ciągu całego dnia.]
OlaGordon