Nie jedz ich na surowo.docx

(1066 KB) Pobierz

Nie jedz ich na surowo

Raw Food Dangers

 

Sushi


Przygotowane z chudej ryby, warzyw i awokado, sushi może być dobrym sposobem dostarczenia witamin  i kwasów tłuszczowych omega-3, ale może też zawierać bakterie i pasożyty jak anisakis / anisakiasis, które mogą wywołać wymioty, biegunkę i ból brzucha. Małe dzieci, kobiety w ciąży lub karmiące, osoby z problemami odpornościowymi, powinny unikać surowych lub niedogotowanych ryb. Każdy powinien unikać ryb o dużej zawartości rtęci jak miecznik, tuńczyk wielkooki i rekin.

photo of sushi

 


 


Wieprzowina

Surowa czy niedogotowana może zawierać bakterie jak salmonella, E. coli i listeria. Zarazić można się wtedy z deski do krojenia, blatów czy naczyń które miały kontakt z surową wieprzowina. Musi być gotowana do co najmniej 63oC, "odleżakowana" co najmniej 3 minuty przed jedzeniem.

 

person cutting pork


 


Ostrygi

Mogą przenosić wirusy i bakterie z wody, w której żyją. Jeśli nie są dobrze ugotowane, mogą zarazić jedzące je osoby. Ostrygi mogą rozprzestrzeniać infekcję zwaną wibriozą, która może doprowadzić do choroby. Mogą również rozprzestrzeniać wirusowe zapalenie wątroby typu A, dlatego dobrze gotuj ostrygi zanim je zjesz.

 

photo of oysters


 


Ceviche

Danie składające się z surowych owoców morza marynowanych w soku z limonki lub cytryny. Jak w przypadku sushi, jest ryzyko występowania bakterii i pasożytów wywołujących zatrucia pokarmowe. Konieczność dobrego ich gotowania w temperaturze co najmniej 63oC.

 

photo of ceviche


 

 

 

 

 


Tatar

Jest ok. jeśli nie lubisz mięsa dobrze ugotowanego, ale groźna jest konsumpcja surowego. Tatar może być z surowej wołowiny, łososia lub drobiu, i wtedy pojawia się ryzyko zatrucia pokarmowego. Może zawierać różnego rodzaju bakterie od E. coli do salmonelli, możesz bardzo źle się poczuć.

 

photo of meat tartare


 


Surowe jaja

Mogą zawierać salmonellę wywołującą zatrucie pokarmowe. Najlepiej jej unikać i jeść gotowane, smażone lub sadzone jaja, kiedy białko i żółtko są solidne. Produkty zawierające jaja przechowuj w lodówce.

 

photo of raw eggs


 


Mąka i ciasto

Może kusić cię by spróbować surowe ciasto kiedy pieczesz ciastka, ale wszystko zawierające surową mąkę może sprawić, że źle się poczujesz. Mąka może zawierać bakterie jak E. coli. Nie próbuj surowego ciasta, i nie dodawaj surowej mąki do pokarmu który nie będzie gotowany. Dzieci nie powinny bawić się surowym ciastem. Po zakończeniu pracy z mąką dokładnie umyj ręce.

 

photo of cookie dough


 


Surowe ziemniaki

Co zrobić ziemniakiem który stał się zielony? Zielona część ziemniaka zawiera solaninę, gorzką substancję, która może sprawić iż poczujesz się źle: biegunka, gorączka, ból głowy i wymioty. Usuń zieloną część razem z oczkami i umyj ziemniak.

 

photo of potatoes


 


Czerwona fasola

Wystarczy zjeść 4-5 surowej by poczuć się bardzo źle. Zawiera białko pn. lektynę lub PHA. Zwykle jest niszczona podczas gotowania. Namocz fasolę przez co najmniej 5 godzin, odsącz i gotuj przez min. pół godziny. Nie używaj slow cookera, nie zniszczy toksyny. Puszkowana jest bezpieczna, już została ugotowana.

 

photo of kidney beans


 


Fasola półksiężycowata / Lima

Trucizna pn. cyjanek w sposób naturalny występuje w niektórych produktach i roślinach takich jak fasola Lima. Sprzedawana w Ameryce zawiera bardzo mało cyjanku, dziko rosnąca ma go dużo. Należy zamoczyć fasolę na noc, później pyrkać ją przez co najmniej 2 godziny.

 

photo of lima beans


 


Gorzkie migdały

Jak fasolka Lima, zawierają też cyjanek. Wystarczy zjeść ich garstkę by poczuć się źle. W sklepach są bezpieczne słodkie migdały.

 

photo of almonds


 


Grzyby

Niektóre zawierają toksyny np. agarityna i anatoksyna, które mogą uszkodzić wątrobę i poważne problemy zdrowotne. Nawet surowe lub uszkodzone pieczarki które ich nie zawierają mogą wywołać wymioty, biegunkę i ból brzucha jeśli nie są dokładnie oczyszczone przed jedzeniem.

 

photo of mushrooms


 


Kolokazja jadalna / Taro

Powinno się ją zjadać tylko gotowaną. Surowa zawiera składniki nazywane szczawianami mogącymi wywołać obrzęk i podrażnienie ust, jamy ustnej i gardła. Gotowanie jej - zwłaszcza z mlekiem – zmniejsza wpływ tych toksyn.

 

photo of taro


 


Fasola rącznika pospolitego / Castor Beans

W Polsce znana jako rycynus. Kiedy będziesz żuł i połkniesz tę fasolę, możesz narazić się na zatrucie rycyną. Maleńka ilość może być śmiertelna. Połknięta bez żucia, to szansa, że organizm nie wchłonie rycyny.

 

photo of castor beans

 

 

 

 

 


 


Maniok / Cassava

Jak gorzkie migdały i fasola Lima, surowy maniok zawiera śladowe ilości cyjanku. Kiedy korzeń obierze się i dobrze ugotuje, są bezpieczne, natomiast surowy czy niedogotowany może wywołać biegunkę, ból brzucha i wymioty.

 

photo of cassava


 


Liście rabarbaru

Mięsiste, podobne do selera łodygi rabarbaru często używane do produkcji ciast i są bezpieczne do jedzenia. Ale liście rośliny mają kwas szczawiowy, toksyczny związek. Zjedzenie ich może wywołać pieczenie w jamie ustnej, kłopoty z oddychaniem, biegunkę lub ból brzucha.

 

photo of rhubarb


 

www.webmd.com

 

[Czytaj: Nie chcesz robali nie jedz sushi na moim chomiku.

Odnośnie migdałów: znajoma w drodze do pracy dostała zachcianki na migdały, kupiła opakowanie i zjadła wszystkie w ciągu 3-4 godzin. Nagle straciła przytomność. Dlatego nie jestem pewna czy u nas nie sprzedaje się gorzkich migdałów. Można zjeść max. 30 migdałów w ciągu całego dnia.]

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin