Mrożonki w żywieniu rodziny 1979.pdf

(6485 KB) Pobierz
Izabela Borowiecka
MROŻONKI
W ŻYWIENIU
RODZINY
Izabela Borowiecka
MROŻONKI
W ŻYW IENIU
RODZINY
Wydawnictwo WATRA
Warszawa 1979
ISBN 83-225-0041-6
P R IN T E D IN PO LA N D
© Copyright by IZABELA BOROWIECKA
4H.Sz.until.E.of.T!
Projekt okładki i ilustracje Anna Pietrzkiewicz-Sołtyk
Recenzent mgr Anna Szczepańska
Redaktor Barbara Sokołowska
Redaktor techniczny Kalina Grzechocińska
Korektor Teresa Twardziak
WYDAWNICTWO „ WAT R A”
Warszawa 1979. Wydanie I. Nakład 30 000+250 egz.
Ark. wyd. 5,5. Ark. druk. 3,99. Format B 6. Symbol
10329/RK. Papier druk. sat. kl. V 70 g. 70X100. Od­
dano do składania w lipcu 1979 r. Podpisano do dru­
ku w październiku. Druk ukończono w listopadzie 1979 r.
Zam. 2039/79.
Cena zł 18.—
Rzeszów, ul. Marchlewskiego 19. Rzeszowskie Zakłady
Graficzne
WSTĘP
Potrzeba utrwalania żywności, czyli przedłużania okresu przy­
datności produktów do spożycia, występowała od dawna. Wraz
z rozwojem gospodarczym staje się ona coraz bardziej istot­
na, gdyż systematycznie zwiększa się ilość przetworzonych pro­
duktów w stosunku do masy uzyskiwanych płodów. Przemysł
spożywczy rozwija się bardzo intensywnie; ważną rolę wśród
różnych technik utrwalania spełniają metody oparte na dzia­
łaniu wysokich i niskich temperatur.
Produkt spożywczy o znacznej zawartości wody (mięso, nabiał,
warzywa, owoce), pozostawiony w temperaturze otoczenia (ok.
20°C), ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia —
staje się podłożem intensywnego rozwoju drobnoustrojów,
wśród których znajdują się i mikroorganizmy toksyczne, wy­
twarzające jady wywołujące niebezpieczne zatrucia pokar­
mowe. Przy takiej ciepłocie w tkankach świeżego produktu
pochodzenia roślinnego i zwierzęcego nie ustaje ponadto dzia­
łalność enzymów, tj. związków, które utrzymując przebieg re­
akcji chemicznych obniżają w efekcie jakość żywności. Samo
parowanie — ubytek wody — jest także przyczyną niekorzyst­
nych zmian. Podstawowym więc warunkiem zachowania od-
Zgłoś jeśli naruszono regulamin