Pikantna zupa pomidorowa.doc

(21 KB) Pobierz
Pikantna zupa pomidorowa

Pikantna zupa pomidorowa

Składniki:

-1 łyżeczka oleju roślinnego

=1 pokrojona w kostkę cebula

-1 zmiażdżony ząbek czosnku

-2 drobno pokrojone plasterki boczku

-szczypta chili w proszku

-225 g pokrojonych w kostkę ziemniaków

-850 ml gorącego wywaru z warzyw

-400 g pokrojonych pomidorów z puszki

-1 łyżka koncentratu pomidorowego

-2 łyżeczki pokrojonej świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej

-sól i pieprsz

Do zaprawienia:

-jogurt

-cienkie pasemka ogórka

Sposób przygotowania:

Na patelnię wylej olej, dodaj cebulę, czosnek, boczek i chili w proszku. Smaż do czasu aż cebula będzie miękka lecz nie brązowa, wtedy dodaj ziemniaki i gotuj przez 5 minut.Dodaj wywar, pomidory, przecier pomidorowy i bazylię. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Zagotuj, przykryj i gotuj pod przykryciem 15 minut lub do chwili gdy ziemniaki będą miękkie.Wszystko zmiksuj, przetrzyj przez sito  a następnie ponownie podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Podawaj w ogrzanych czarkach, dodając łyżeczkę jogurtu i kilka kawałków ogórka ze skórką jako

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin