Kilka przepisów na placki ziemniaczane.pdf

(1594 KB) Pobierz
Placki ziemniaczane
Składniki:
1,50 kg ziemniaków, 1 cebula, ok. 3 łyżek mąki, 2 jajka, sól, olej do
smażenia.
Duże ziemniaki wyszorować, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Dodać utartą
cebulę, mąkę, jajka, sól i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką cienkie placki na
rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwóch stron na rumiano. Podawać z surówkami,
ze śmietaną i z cukrem, z galaretką porzeczkową, ze smażonymi borówkami
lub żurawinami (do placków podawanych na słodko nie należy dodawać
cebuli).
Placki a’la pizza
Składniki:
4 – 5 ziemniaków
1 cebula
2 żółtka
¾ szk. mąki
Ser żółty, wędlina, pomidor, szczypiorek, sół, pieprz
Wykonanie:
Kartofle trzemy na wiórki, dodajemy żółtka, cebulę startą, przyprawy i
mąkę tyle, aby nie było za rzadkie.
Wędlinę pokroić w plasterki, pomidorki, szczypiorek w paski.
Na każdym placku ułożyć pokrojoną wędlinę, pomidorki, szczypiorek,
starty ser lub w plastrach.
Zapiekać w piekarniku ok. 15 min w 200
O
C.
Smacznego !!!
Placki ziemniaczane „inne”
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 cebula
1 słoiczek przecieru pomidorowego
Sól, pieprz
3 jajka
6 łyżek mąki
20 dag startego drobno sera
Olej.
Wykonanie:
Ziemniaki, cebulę zetrzeć na tarce, posolić, odstawić na chwilę.
Zlać wodę, dodać pieprz, przecier pomidorowy, jajka i mąkę.
Wszystko wymieszać i pozostawić na 15 min.
Smażyć placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Przy podaniu na stół posypać startym serem.
Smacznego!!!
SKŁADNIKI:
* 1 kg ziemniaków, * 5 dkg mąki pszennej, * 5 dkg smalcu domowego, * 1 szkl. oleju,
* 2 jaja, * sól, * pieprz naturalny, * gałka muszkatałowa. WYKONANIE: 1. Ziemniaki zetrzeć na
tarce ziemniaczanej i pozostawić w misce na kilka minut, następnie odlać z nich sok. 2. Do masy
ziemniaczanej dodać sól, mąkę, surowe jaja oraz zmielony pieprz i odrobine startej gałki
muszkatałowej. 3. Całość dokladnie wymieszać. 4. Tłuszcze połączyć razem i stopić. 5. Na
patelnię wlewać odpowiednie ilości tłuszczu, dobrze ogrzać, po czym łyżką nakładać niewielkie
placuszki z masy ziemniaczanej. 6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. 7. Podawać na ciepło lub
na zimno, z dodatkami slonymi lub słodkimi i śmietaną, względnie kwaśnym mlekiem.
PLACKI Z DUSZONĄ WOŁOWINĄ I
WARZYWAMI
Składniki:
80 dag ziemniaków
cebula
jajko
3 łyżki mąki
sól
pieprz
olej
Na farsz:
50 dag wołowiny
cebula
papryka
marchewka
tłuszcz do smażenia
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka koncentratu pomidorowego
Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj.
Dodaj mąkę, jajko, dopraw. Usmaż 4 placki na całą patelnię. Trzymaj w cieple.
Zrób farsz: wołowinę pokrój, obtocz w mące i obsmaż. Przełóż do rondla. Dodaj zeszkloną cebulę. Duś
godzinę. Warzywa pokrój, dodaj do mięsa z koncentratem. Dopraw i duś �½ godziny. Zagęść mąką z
wodą. Placki podaj z farszem.
Przepis z gazety „Świat kobiety”
Zgłoś jeśli naruszono regulamin