Kilka przepisów na placki ziemniaczane.pdf
(
1594 KB
)
Pobierz
Placki ziemniaczane
Składniki:
1,50 kg ziemniaków, 1 cebula, ok. 3 łyżek mąki, 2 jajka, sól, olej do
smażenia.
Duże ziemniaki wyszorować, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Dodać utartą
cebulę, mąkę, jajka, sól i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką cienkie placki na
rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwóch stron na rumiano. Podawać z surówkami,
ze śmietaną i z cukrem, z galaretką porzeczkową, ze smażonymi borówkami
lub żurawinami (do placków podawanych na słodko nie należy dodawać
cebuli).
Placki a’la pizza
Składniki:
4 – 5 ziemniaków
1 cebula
2 żółtka
¾ szk. mąki
Ser żółty, wędlina, pomidor, szczypiorek, sół, pieprz
Wykonanie:
Kartofle trzemy na wiórki, dodajemy żółtka, cebulę startą, przyprawy i
mąkę tyle, aby nie było za rzadkie.
Wędlinę pokroić w plasterki, pomidorki, szczypiorek w paski.
Na każdym placku ułożyć pokrojoną wędlinę, pomidorki, szczypiorek,
starty ser lub w plastrach.
Zapiekać w piekarniku ok. 15 min w 200
O
C.
Smacznego !!!
Placki ziemniaczane „inne”
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 cebula
1 słoiczek przecieru pomidorowego
Sól, pieprz
3 jajka
6 łyżek mąki
20 dag startego drobno sera
Olej.
Wykonanie:
Ziemniaki, cebulę zetrzeć na tarce, posolić, odstawić na chwilę.
Zlać wodę, dodać pieprz, przecier pomidorowy, jajka i mąkę.
Wszystko wymieszać i pozostawić na 15 min.
Smażyć placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Przy podaniu na stół posypać startym serem.
Smacznego!!!
SKŁADNIKI:
* 1 kg ziemniaków, * 5 dkg mąki pszennej, * 5 dkg smalcu domowego, * 1 szkl. oleju,
* 2 jaja, * sól, * pieprz naturalny, * gałka muszkatałowa. WYKONANIE: 1. Ziemniaki zetrzeć na
tarce ziemniaczanej i pozostawić w misce na kilka minut, następnie odlać z nich sok. 2. Do masy
ziemniaczanej dodać sól, mąkę, surowe jaja oraz zmielony pieprz i odrobine startej gałki
muszkatałowej. 3. Całość dokladnie wymieszać. 4. Tłuszcze połączyć razem i stopić. 5. Na
patelnię wlewać odpowiednie ilości tłuszczu, dobrze ogrzać, po czym łyżką nakładać niewielkie
placuszki z masy ziemniaczanej. 6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. 7. Podawać na ciepło lub
na zimno, z dodatkami slonymi lub słodkimi i śmietaną, względnie kwaśnym mlekiem.
PLACKI Z DUSZONĄ WOŁOWINĄ I
WARZYWAMI
Składniki:
80 dag ziemniaków
cebula
jajko
3 łyżki mąki
sól
pieprz
olej
Na farsz:
50 dag wołowiny
cebula
papryka
marchewka
tłuszcz do smażenia
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka koncentratu pomidorowego
Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj.
Dodaj mąkę, jajko, dopraw. Usmaż 4 placki na całą patelnię. Trzymaj w cieple.
Zrób farsz: wołowinę pokrój, obtocz w mące i obsmaż. Przełóż do rondla. Dodaj zeszkloną cebulę. Duś
godzinę. Warzywa pokrój, dodaj do mięsa z koncentratem. Dopraw i duś �½ godziny. Zagęść mąką z
wodą. Placki podaj z farszem.
Przepis z gazety „Świat kobiety”
Plik z chomika:
ziraels
Inne pliki z tego folderu:
Kilka przepisów na zupę chrzanową.PDF
(10031 KB)
Kilka przepisów na pieczoną szynkę.PDF
(14252 KB)
Zbiór przepisów na Wielkanoc.pdf
(1149 KB)
Kilka przepisów na pieczeń.Pdf
(3292 KB)
Kilka przepisów na żeberka.Pdf
(995 KB)
Inne foldery tego chomika:
Bibliot.Porad.Domowego
Good Food
Kocioł
Kuchnia
Lubię Gotować
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin