Śniadania u Kowalskich_Kłossowska_1991.pdf

(19939 KB) Pobierz
Jadwiga Klossowska
1IlAIAIIA
U
KIWA.IKlln
---o-
WYDAWNICTWO WATRA WARSZAWA
Okładka
i ilustracje
Julitta Gadomska
Redaktor
Jadwiga
Bargoń-Odrzywołek
Redaktor techniczny
Elżbieta Babińska
Korektor
Danuta Witkowska
ISBN 83-225-0337-7
©
Copyr ight by Jadwiga
Kłossowska
Wydawnictwo WATRA.
Warszawa 1991
.
Wydanie I.
Symbol 10835/RK. Format AS.
Ark. wyd
.
9,5. Ark. druk. 9,5
.
Szczecińsk
i
e Zakłady
Graficzne
Zam. nr 1698/11.10/91/1.
OD AUTORA
ta zamyka cykl publikacji o
całodziennym żywieniu przeciętnej
czteroosobowej rodziny (2
dorosłych
i 2 dzieci w wieku h, tj.
Obiadów
u Kowalskich
i
Kolacji u Kowalskich.
Ma te same
założenia
i ten sam
układ
.
Króciutki
wstęp
zawiera bardzo
zwięzłe wiadomości
o zasadach prawid-
łowego żywienia.
Druga
część książki
-
podzielona na cztery
rozdziały
odpowiadające
czterem porom roku -
zawiera po 30
jadłospisów
pierw-
szych i drugich
śniadań
na
wiosnę,
lato,
jesień
i
zimę
.
Na
każdy miesiąc
proponuję dzies
i
ęć jadłospisów
,
dzięki
czemu to samo
śniadanie może
powtórzyć się
zaledwie trzy razy w
miesiącu
.
Jadłospisy powiązane są
z
Obiadami
i
Kolacjami u Kowalskich,
przewiduje
się
bowiem w
śniada­
niach zastosowanie innych
źródeł
podstawowych
składników
pokarmo-
wych, np.
białka. Jeśli
konkretnego dnia na obiad zaplanowane jest
mięso,
a na
kolację
- jajka, na
śniadanie proponuję podać
ser,
rybę
itp.
Oprócz
śniadań zwykłych,
zaplanowanych na
cały tydzień,
zamiesz-
czam
również
menu na
śniadania
specjalne
,
podawane z okazji
różnych
uroczystości
rodzinnych lub
świąt.
Wszystkie przepisy na potrawy wykorzystane w
jadłospisach
oraz
trochę
przepisów na
ewentualną zamianę znajdują się
w ostatniej
części
książki.
Przy przepisach
podaję
czas wykonania potrawy, obliczony dla
przeciętnie
wprawnej gospodyni.
Podaję również wartość energetyczną
potraw
obliczoną
w kaloriach' na 1
porcję
.
*
Obecnie
obowiązuje Międzynarodowy Układ
Jednostek SI,
choć
w powszechym
użyciu są
nadal dawne jednostki. W
książce wartość energetyczną
produktów
spożywczych
i potraw
określa się
-
zamiast w
kilodżulach
- w znanej wszystkim
Książka
kalorii (1 kcal
=
4,1868 kJ).
3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin