Składniki:- 3 dag suszonych grzybów- 1 łyżka mąki- 1 łyżka tłuszczu- 1/2 szklanki
śmietany- sól- pieprz- 3 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki
Opis przygotowania:Grzyby suszone umyć, namoczyć i pozostawić do nasiąknięcia. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby pokroić drobno w kosteczkę.masło rozpuścić (nie podsmażać), wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić ostudzonym wywarem z grzybów, wlać do pozostałego wrzącego wywaru, mieszając zagotować. Dodać pokrojone grzyby,. Odstawić, dodać śmietanę, przyprawić do smaku
solą i pieprzem.Dodać drobno posiekaną natkę.Podawać jako dodatek do potraw mięsnych, rybnych, jaj, mącznych i z kasz.
amorek261