Sos z grzybów suszonych.doc

(21 KB) Pobierz
Sos z grzybów suszonych

Sos z grzybów suszonych

 

Składniki:
- 3 dag suszonych grzybów
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka tłuszczu
- 1/2 szklanki

śmietany
- sól
- pieprz
- 3 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki

 



Opis przygotowania:
Grzyby suszone umyć, namoczyć i pozostawić do nasiąknięcia. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby pokroić drobno w kosteczkę.
masło rozpuścić (nie podsmażać), wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić ostudzonym wywarem z grzybów, wlać do pozostałego wrzącego wywaru, mieszając zagotować. Dodać pokrojone grzyby,. Odstawić, dodać śmietanę, przyprawić do smaku

solą i pieprzem.
Dodać drobno posiekaną natkę.
Podawać jako dodatek do potraw mięsnych, rybnych, jaj, mącznych i z kasz.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin