Sałatka smakoszy.pdf

(40 KB) Pobierz
Sałatka smakoszy
Składniki
Po 10 dag żółtego sera kilku gatunków (np. goudy, ementalera,
tylżyckiego, edamskiego), 4-5 twardych pomidorów, 2 jaja na
twardo, puszka koreczków anchois (helskich), 2 łyżki kaparów,
pół łyżeczki suszonego oregano. Sos: 2 łyżki soku z cytryny, 3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz;
kilka liści zielonej sałaty, kilka pasków czerwonej papryki, szczypta cukru
Sposób przyrządzania
Składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawiając sos, należy pamiętać, że anchois i
kapary są bardzo słone. Sery pokroić w cienkie słupki. Pomidory sparzyć wrzątkiem,
obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Anchois pokroić w drobną kostkę, a obrane jaja - w
ćwiartki lub półplasterki. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać z sosem,
ułożyć na liściach sałaty, udekorować paskami czerwonej papryki. Sałatkę przygotować
tuż przed podaniem. (100 g - 180 kcal).
Zgłoś jeśli naruszono regulamin