PRZETWORY-przepisy#.pdf
(
752 KB
)
Pobierz
Arbuzy kiszone
1 kg niedojrza ych ma ych arbuzów
1 korze chrzanu (10 dag)
3 odygi kopru z kwiatem
1 y eczka ziaren pieprzu
1 y ka cukru
2 y ki soli na 1 l wody
Sposób wykonania :
Arbuzy umy , pokroi wzd u na cz stki.
Chrzan obra , op uka , pokroi w paski.
Koper op uka i os czy .
Cz stki arbuza obgotowa w wodzie (5 minut), wyj y k cedzakow i u o y w
wyparzonych s oikach.
Do wywaru wsypa sól, cukier oraz ziarenka pieprzu i gotowa 2 - 3 minuty.
Wywar ostudzi .
Do arbuza do o y kopru i chrzanu, zala wywarem i zamkn s oiki.
Bak a any w oleju
1 kg bak a anów
4 z bki czosnku
tymianek
olej s onecznikowy
sól
Sposób wykonania :
Bak a any kroimy w plastry o grubo ci 1 cm, uk adamy warstwami, przesypuj c sol i
zostawiamy na co najmniej 40 minut.
Nast pnie odlewamy sok, a plastry bak a ana delikatnie odciskamy w r ku.
Piekarnik nagrzewamy do 120oC.
Czosnek sma ymy na oleju na z oto.
Dorzucamy bak a any i obsma amy je krótko z obu stron, uwa aj c, by si nie
przypali y.
Usma one plastry bak a anów uk adamy ciasno w s oikach i delikatnie przyciskamy,
eby "wyszed " z nich t uszcz.
Dodajemy tymianek suszony lub wie y w ga zkach.
S oiki ustawiamy na g bokiej blasze i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
Podajemy na przystawk , posypane posiekanym czosnkiem i skropione cytryn .
1
Bak a any w oliwie
3 kg bak a anów
oregano
oliwa z oliwek extra virgin
sól
Sposób wykonania :
Bak a any kroimy w plastry o grubo ci 1 cm, uk adamy warstwami, przesypuj c sol i
zostawiamy na co najmniej 40 minut.
Nast pnie odlewamy sok, a plastry bak a ana delikatnie odciskamy w r ku.
Piekarnik nagrzewamy do 150oC.
Plastry bak a ana smarujemy z dwóch stron oliw , posypujemy sol i oregano,
uk adamy na blasze i pieczemy 10 - 15 minut na z oty kolor.
Upieczone uk adamy p asko i ciasno w s oikach, delikatnie ugniataj c.
Mo emy ich na o y wi cej, gdy osi d .
Zalewamy oliw i odstawiamy na 15 minut.
Zamykamy s oiki.
Temperatur w piekarniku zmniejszamy do 120oC.
Wstawiamy s oiki na 40 minut.
Bak a any w oliwie podajemy lekko podgrzane, posypane drobno pokrojonym
czosnkiem i pietruszk .
Mo emy te je zapiec, po ods czeniu z oliwy, z sosem pomidorowym i mozzarell .
Bak a any w sosie pomidorowym
3 kg bak a anów
oregano
oliwa z oliwek extra virgin
sól
Sposób wykonania :
Bak a any kroimy w plastry o grubo ci 1 cm, uk adamy warstwami, przesypuj c sol i
zostawiamy na co najmniej 40 minut.
Nast pnie odlewamy sok, a plastry bak a ana delikatnie odciskamy w r ku.
Piekarnik nagrzewamy do 150oC.
Plastry bak a ana smarujemy z dwóch stron oliw , posypujemy sol i oregano,
uk adamy na blasze i pieczemy 10 - 15 minut na z oty kolor.
Upieczone uk adamy ciasno warstwami w s oikach do wysoko ci 3 cm, zalewamy sosem
pomidorowym, znów uk adamy 3 cm bak a anów, które zalewamy sosem itd.
Zamykamy s oiki i wstawiamy do nagrzanego do 120oC piekarnika na 40 minut.
Podajemy letnie jako przystawk lub zapieczone z mozarell .
2
Borówki do mi s
1 kg borówek
50 dag gruszek (najlepiej bergamotek)
40 - 50 dag cukru
kilka go dzików
Sposób wykonania :
Borówki umy , przebra , zala wrz c wod , odstawi na godzin , po czym starannie
os czy na sicie.
Z cukru i 1/3 szklanki cukru ugotowa syrop.
Gruszki umy , pokroi na ma e cz stki (kliniki), usuwaj c gniazda nasienne, w o y do
syropu i gotowa .
Gdy gruszki stan si szkliste, doda borówki i go dziki, gotowa 20 minut na ma ym
ogniu.
Gor c mas nak ada do wyparzonych s oików, zamkn je pasteryzowa 15 minut.
Botwinka pasteryzowana
1 kg botwiny
1/3 y eczki kwasku cytrynowego
y eczka soli
Sposób wykonania :
M od zdrow botwink umy , pokroi .
Zagotowa 2 szklanki wody z kwaskiem i sol , w o y przygotowan botwin ,
doprowadzi do wrzenia i zdj z ognia.
Gor c prze o y do wyparzonych s oiczków, zala zalew i zamkn je.
Pasteryzowa 50 minut w temperaturze 90oC.
Buraczki mamy
6 kg buraczków czerwonych
3 cebule
7 z bków czosnku
2 y ki soli
zalewa:
5 szklanek wody
3
2 szklanki octu
2,5 szklanki cukru
5 ziaren ziela angielskiego (rozgniecionego)
5 li ci laurowych (po amanych)
Sposób wykonania :
Buraczki ugotowa , obra , zetrze na tarce o du ych oczkach.
Cebule obra , drobno pokroi , czosnek obra i posieka .
Wszystko posoli i wymiesza .
Przegotowan , zimn wod wymiesza z octem, doda cukier, rozgniecione ziarna ziela
angielskiego oraz po amane li cie laurowe.
Zalew wymiesza z buraczkami i dok adnie wymiesza .
Prze o y do s oiczków i pasteryzowa 10 minut.
Poleca SZARY
®
Cukinie
10 dag cukini
4 z bki czosnku
wie y tymianek
olej s onecznikowy
oliwa z oliwek extra virgin
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Piekarnik nagrzewamy do 120oC.
Umyte, wytarte do sucha cukinie kroimy na kawa ki - 3 cm
Obsma amy na oleju czosnek na bardzo lekko z oto, uwa aj c by go nie przypali ,
nast pnie dorzucamy cukini i sma ymy je ze wszystkich stron, mieszaj c oko o 5 minut.
Usma one, lekko przyciskamy na patelni widelcem, by je odcisn z t uszczu.
T uszcz odlewamy, cukinie solimy, pieprzymy i wraz z czosnkiem uk adamy ciasno, ale
delikatnie w s oikach i zalewamy oliw .
S oiki wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Podajemy na przystawk , w temperaturze pokojowej, posypane wie o zmielonym
pieprzem.
Cytryny solone
4
4 cytryny
8 y ek soli kamiennej gruboziarnistej
3 go dziki
1 li laurowy
Sposób wykonania :
Trzy cytryny wyszorowa namydlon szczoteczk , op uka gor c wod , ostudzi ,
w o y do s oika, zala zimn wod i moczy 3 doby, zmieniaj c wod rano oraz
wieczorem.
Po wyj ciu z wody cytryny naci na krzy (nie do ko ca), rozchyli cz stki, wsypa
pomi dzy nie po 2 y ki soli, nast pnie cisn owoce i u o y ciasno w s oju z dnem
wysypanym 1 y k soli.
Doda go dziki, li laurowy i wsypa na wierzch reszt soli.
Z pozosta ej cytryny wycisn sok i wla do s oika.
Owoce zala wrz tkiem, tak aby tylko je pokry , s oik zamkn i odstawi w ch odne i
ciemne miejsce na 3 - 4 tygodnie.
Potem wyjmowa cytryny po jednej cz stce lub po dwie, op uka w wodzie, wykroi i
usun mi sz.
Skórk wraz z albedo pokroi cienko w paski lub kostk i u ywa jako pikantnego i
aromatycznego dodatku do ryb, sa atek lub sosów.
Czere nie marynowane
1 kg jasnych czere ni
marynata:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu winnego
2 y ki miodu
2 y eczki skórki otartej z pomara czy
3 go dziki
1 kawa ek cynamonu (2 cm)
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 y eczki soli
Sposób wykonania :
Ogonki owoców przyci do po owy.
Czere nie umy , starannie os czy i u o y w s oikach twist off.
Przygotowa marynat : w mo dzierzu zgnie ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
Zagotowa 1 szklank wody z dodatkiem octu, miodu, cukru, skórki pomara czowej,
go dzików, cynamonu, pieprzu, ziela angielskiego oraz soli.
Czere nie zala marynat , s oiki szczelnie zamkn , pasteryzowa 20 minut w
temperaturze 90oC.
5
Plik z chomika:
Oneaja
Inne pliki z tego folderu:
Super sałatka jarzynowa do słoików.rtf
(251 KB)
Sos hinduski pomidorowy na zimę.rtf
(1 KB)
Sos chiński do słoików(1).rtf
(463 KB)
Smalec Maleny.rtf
(249 KB)
Pomidorowa musztarda.doc
(0 KB)
Inne foldery tego chomika:
Afirmacje
Akupresura
angielski
Anioły
archiwa
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin