Sernik babci
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka cukru
25 dag miękkiego masła
3 żółtka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg białego sera
25 dag masła
6 białek
15 dag rodzynek
łyżka kaszy manny
łyżka mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy
Z podanych składników (oprócz kakao) zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą ugnieć z porcją kakao. Z białego i ciemnego ciasta ulep kule, owiń je w folię i włóż do lodówki.
Ser zmiel 2-3 razy (możesz też kupić ser trzykrotnie zmielony). Masło utrzyj na puch i połącz z serem. Dodaj żółtka utarte z cukrem, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, aromat i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj rodzynki i pianę ubitą z białek, którą delikatnie, lecz starannie wymieszaj z ciastem.
Dużą blachę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Teraz na grubej tarce zetrzyj schłodzone już w lodówce jasne ciasto i rozłóż równą warstwą na blasze. Na tym podkładzie rozsmaruj masę serową. Po wierzchu posyp startym na tarce ciemnym ciastem. Piecz około godziny w temperaturze 200°C. Sukces zapewniony!
Koteciek