surówki.doc

(37 KB) Pobierz
Sałatka z czerwonej kapusty i fasoli

 

Sałatka z czerwonej kapusty i fasoli

SKŁADNIKI:

 

½ kg czerwonej kapusty;

10dag perłowej fasoli;

1-2 duże jabłka;

1 duża cebula;

3-4 łyżki oleju;

¼ łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1-2 łyżki octu;

sól, cukier;

 

WYKONANIE:

 

Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, sparzyć, odcedzić, przestudzić. Fasolę ugotować (przed ugotowaniem namoczyć na kilka godzin). Jabłka i cebulę obrać, pokroić. Wszystko wymieszać dodając olej, kwas cytrynowy (lub ocet), sól i cukier.

 

Sałatka z papryki, marchwi i selera

SKŁADNIKI:

 

2 papryki;

3 marchewki;

1 duży seler;

1 cebula;

2 łyżki majonezu;

sól, pieprz, kwas cytrynowy (szczypta);

 

WYKONANIE:

 

Marchew i seler umyć, obrać ugotować. Drobno pokroić. Surową, umytą, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę i obraną cebulę pokroić w kostkę, posolić. Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i resztę składników.

 

Surówka z ogórków kwaszonych

SKŁADNIKI:

 

2-3 duże ogórki kwaszone;

2 jabłka;

2 marchewki;

3-4 łyżki oleju;

1-2 łyżki zielonej pietruszki lub koperku;

cukier, pieprz;

 

WYKONANIE:

 

Ogórki obrać, pokroić w paski lub kostkę. Umyte i obrane marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłka umyć, obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wymieszać dodając olej i pokrojoną zieleninę. Doprawić cukrem i pieprzem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Surówka z pomidorów i ogórków

 

SKŁADNIKI:

 

2 duże pomidory;

2 świeże ogórki;

1 cebula;

2 łyżki oleju lub 3-4 łyżki śmietany;

1 łyżka koperku;

sól, pieprz;

 

WYKONANIE:

 

Umyte i obrane ogórki, pomidory i cebulę pokroić. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić olejem lub śmietaną, solą i pieprzem. Można dodać zielony koperek. Podawać do wędlin.

 

 

Surówka ze świeżej kapusty, selera i marchwi

 

SKŁADNIKI:

 

½ główki kapusty;

2 marchewki;

1 mały seler;

1 mały pęczek zielonej pietruszki;

sól, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy;

 

WYKONANIE:

 

Kapustę po usunięciu zewnętrznych liści i opłukaniu poszatkować. Marchew i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać, przyprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, posypać zieloną pietruszką.

 

Surówka z kapusty kwaszonej z

przecierem pomidorowym

 

SKŁADNIKI:

 

400g. kwaszonej kapusty;

1 łyżka koncentratu pomidorowego;

1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki;

3-4 łyżki oleju;

1 średnia cebula;

cukier, sól;

 

WYKONANIE:

 

Kapustę kwaszoną posypać cukrem, cebulę drobno pokroić, dodać do kapusty wraz z przecierem pomidorowym i olejem, wymieszać. Posypać zieloną pietruszką.

 

 

 

 

 

 

Surówka ze świeżej kapusty I

SKŁADNIKI:

 

1 mała główka kapusty;

4 duże marchewki;

1 pęczek zielonej pietruszki;

1 pęczek szczypiorku;

4-5 łyżek oleju;

sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier;

 

WYKONANIE:

 

Kapustę po usunięciu wierzchnich liści opłukać, cienko poszatkować i posolić. Marchewkę umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pietruszkę i szczypiorek drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać, dodać olej, pieprz, kwasek cytrynowy i cukier.

 

 

Surówka za świeżej kapusty II

SKŁADNIKI:

 

½ świeżej kapusty;

2 świeże ogórki;

4 jabłka;

4-5 łyżek oleju lub majonezu;

1 łyżka koperku;

2-3 łyżki pokrojonego szczypioru;

sól, cukier, pieprz;

 

WYKONANIE:

 

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować, posolić i zostawić na kilka minut. Ogórki umyć , obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, dodać olej lub majonez, pieprz, sól, cukier, pokrojony szczypiorek i koperek. Wymieszać.

 

Surówka z rzodkiewek

 

SKŁADNIKI:

 

1 pęczek rzodkiewek;

1 cebula albo 1 pęczek szczypiorku;

1 łyżka zielonej pietruszki;

½ szklanki śmietany;

sok z połowy cytryny;

 

WYKONANIE:

 

Rzodkiewkę i szczypiorek umyć i pokroić, dodać pietruszkę. Posolić. Wymieszać ze śmietaną. Doprawić sokiem z cytryny.

 

 

 

 

 

 

 

Surówka z selerów i jabłek

 

SKŁADNIKI:

 

400g. selerów;

2 jabłka;

1 łyżeczka rodzynek;

sok z cytryny lub kwasek cytrynowy;

3 łyżki śmietany;

cukier, sól;

 

WYKONANIE:

 

Seler umyć, obrać zetrzeć na tarce o małych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Dodać obrane i starte jabłka, sparzone rodzynki. Połączyć ze śmietaną lub olejem, doprawić do smaku cukrem i solą.

 

 

Surówka z kalarepy z chrzanem

 

SKŁADNIKI:

 

3-4 kalarepy;

1 łyżka tartego chrzanu;

2-3 łyżki śmietany;

sól, cukier;

 

WYKONANIE:

 

Kalarepę umyć i obrać, drobno poszatkować, dodać tarty chrzan. Wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i cukrem. Podawać do wędliny.

 

 

Surówka z kapusty kwaszonej

 

SKŁADNIKI:

 

½ kg kwaszonej kapusty;

1 marchewka;

1-2 cebule;

3-4 łyżki oleju;

cukier do smaku;

 

WYKONANIE:

 

Kapustę (jeżeli za kwaśna, można wypłukać) pokroić. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o               małych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Wszystko wymieszać z olejem i cukrem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surówka z papryki i ryżu

 

SKŁADNIKI:

 

1 szklanka ryżu;

6 papryk (zielone, czerwone, żółte);

½ puszki zielonego groszku;

½ puszki kukurydzy;

1 duży seler;

4 jabłka;

25dag majonezu;

sól, pieprz;

 

WYKONANIE:

 

Ryż ugotować, odcedzić, przestudzić. Seler dobrze umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach (można sparzyć, jeśli jest twardy). Umyte jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w paseczki. Wszystko razem połączyć dodając groszek, kukurydzę, majonez, sól, pieprz. Wszystko wymieszać.

 

 

Sałatka z ryżem

 

SKŁADNIKI:

 

1 szklanka ryżu;

1 puszka kukurydzy;

1 puszka groszku;

1-2 papryki czerwone (świeże lub konserwowe);

20 dag szynki lub gotowanego kurczaka;

10-15 dag żółtego sera;

½ szklanki oleju lub 250g. majonezu;

½ - 1 puszki ananasów;

możliwe są ziarna słonecznika;

 

WYKONANIE:

 

Ryż ugotować, odcedzić, przestudzić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Mięso i ananasy pokroić  w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać, dodając kukurydzę, groszek, olej lub majonez oraz ziarna słonecznika.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin