Pikantna zupa pomidorowa
Składniki:
-1 łyżeczka oleju roślinnego
=1 pokrojona w kostkę cebula
-1 zmiażdżony ząbek czosnku
-2 drobno pokrojone plasterki boczku
-szczypta chili w proszku
-225 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
-850 ml gorącego wywaru z warzyw
-400 g pokrojonych pomidorów z puszki
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-2 łyżeczki pokrojonej świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
-sól i pieprsz
Do zaprawienia:
-jogurt
-cienkie pasemka ogórka
Sposób przygotowania:
Na patelnię wylej olej, dodaj cebulę, czosnek, boczek i chili w proszku. Smaż do czasu aż cebula będzie miękka lecz nie brązowa, wtedy dodaj ziemniaki i gotuj przez 5 minut.Dodaj wywar, pomidory, przecier pomidorowy i bazylię. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Zagotuj, przykryj i gotuj pod przykryciem 15 minut lub do chwili gdy ziemniaki będą miękkie.Wszystko zmiksuj, przetrzyj przez sito a następnie ponownie podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Podawaj w ogrzanych czarkach, dodając łyżeczkę jogurtu i kilka kawałków ogórka ze skórką jako
chaarryy