Bezglutenowe_wariacje_kulinarne_e_08qv.pdf

(1072 KB) Pobierz
BEZGLUTENOWE WARIACJE KULINARNE
Kup książkę
AGNIESZKA ZAJĄC
BEZGLUTENOWE
WARIACJE KULINARNE
Kup książkę
AGNIESZKA ZAJĄC
BEZGLUTENOWE WARIACJE KULINARNE
Oficyna wydawnicza RW2010 Poznań 2016
Redakcja: Joanna Ślużyńska
Korekta: Maciej Ślużyński
Skład: Mateusz Ślużyński
Copyright © Agnieszka Zając 2016
Okładka Copyright © Mateusz Ślużyński 2016
Zdjęcie na okładce © Agnieszka Zając 2016
Copyright © for the Polish edition by RW2010, 2016
e-wydanie I
ISBN 978-83-7949-198-8
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie całości albo fragmentu – z wyjątkiem
cytatów w artykułach i recenzjach – możliwe jest tylko za zgodą wydawcy.
Aby powstała ta książka, nie wycięto ani jednego drzewa.
Dział handlowy: marketing@rw2010.pl
Zapraszamy do naszego serwisu: www.rw2010.pl
Kup książkę
GLUTEN – CO TO TAKIEGO?
Cytując za Reginą Wierzejską: „Gluten jest substancją białkową, któ-
rą otrzymuje się podczas wymywania skrobi i rozpuszczalnych skład-
ników z mąki pszennej pod bieżącą wodą. Odznacza się on dużą
sprężystością i elastycznością, a w przemyśle piekarskim jest mier-
nikiem właściwości wypiekowych mąki. Zmiany zachodzące w jego
strukturze podczas pieczenia decydują o pewnych cechach pieczywa,
głównie jego porowatej, gąbczastej strukturze”
1
.
„Według Kodeksu Żywieniowego FAO/WHO (2000) nazwę «żywność
bezglutenowa» stosuje się do produktów naturalnie niezawierających
glutenu, oraz wytworzonych ze zbóż zawierających gluten, z których
go usunięto (mają one nie więcej niż 200 mg glutenu w 1 kg surowca
w przeliczeniu na suchą masę)”
2
.
1. Wierzejska R. w Jarosz M., Dzieniszewski J., Celiakia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2005, s. 29.
2. Lange E., Dieta bezglutenowa, Wydawnictwo Prószyński i S-ka, Warszawa, 2006, s. 7.
Kup książkę
Zgłoś jeśli naruszono regulamin