Fotografia_kulinarna_Od_zdjecia_do_arcydziela_Wydanie_II_fotzy2.pdf

(8027 KB) Pobierz
Kup książkę
Poleć książkę
Oceń książkę
Księgarnia internetowa
Lubię to! » Nasza społeczność
Spis treści
WsTĘP
RozDzIał 1. PoDsTaWy foTogRafII kulInaRnEj
Narzędzia i techniki w cyfrowej fotografii kulinarnej
Omawiamy zdjęcie
Omawiamy zdjęcie
Aparaty cyfrowe
Ograniczenia aparatów kompaktowych
Lustrzanki i bezlusterkowce
Matryce: pełnoklatkowe czy mniejsze?
Jaki aparat powinienem kupić?
Obiektywy i ogniskowe
Szeroki kąt
Obiektywy standardowe
Teleobiektywy
Obiektywy makro
Statywy i akcesoria
Statywy
Głowice statywów
Wężyki spustowe
Praca z plikami cyfrowymi
RAW kontra JPEG
Balans bieli
Trzy składowe ekspozycji: przysłona, czas otwarcia migawki i czułość ISO
Przysłona
Czas otwarcia migawki
Czułość ISO
Obliczanie ogólnych wartości ekspozycji
Rozdział 1. Wyzwania
X
3
4
6
8
8
11
12
14
15
15
16
17
17
21
21
21
22
23
23
24
26
27
27
30
32
35
RozDzIał 2. oŚWIETlEnIE
Techniki i sprzęt oświetleniowy w fotografii kulinarnej
Omawiamy zdjęcie
Omawiamy zdjęcie
Rodzaje światła
Światło naturalne
Światło sztuczne
37
38
40
42
42
42
sPIs TREŚCI
v
Kup książkę
Poleć książkę
Akcesoria do modelowania światła
Blendy
Dyfuzory
Charakter światła
Barwa
Intensywność
Odległość
Kierunek padania światła
Oświetlenie z tyłu
Oświetlenie z boku
Oświetlenie z przodu
Rozdział 2. Wyzwania
46
46
47
48
49
50
50
51
51
53
56
59
RozDzIał 3. sTylIzaCja I REkWIzyTy
Sztuka prezentacji potraw
Omawiamy zdjęcie
Omawiamy zdjęcie
Rozważania nad stylizacją
Korzystanie z usług stylisty
Kwestia etyki
Potrawy stylizowane a prawdziwe
W trosce o jakość
Używanie świeżych składników
Przemyślane zakupy
Podstawy stylizacji potraw
Gadżety i narzędzia
Korzystanie z zamienników
Utrzymanie stanowiska pracy w czystości
Stylizowanie z perspektywy aparatu
Podążaj za instynktem
Wskazówki i sztuczki
Zwiększanie objętości
Dekorowanie potraw
Odrobina bałaganu nie zawadzi
Lód prawdziwy a sztuczny
Dodawanie ruchu
Stylizacja z użyciem rekwizytów
Prostota i właściwy dobór rekwizytów
Naczynia i akcesoria
Tkaniny i faktury
Rozdział 3. Wyzwania
61
62
64
66
66
66
67
69
69
69
71
71
72
74
74
74
76
76
79
80
80
82
84
85
86
89
93
vi
foTogRafIa kulInaRna. oD zDjĘCIa Do aRCyDzIEła
Kup książkę
Poleć książkę
RozDzIał 4. kaDRoWanIE I komPozyCja
Twórz lepsze zdjęcia dzięki starannie dobranej kompozycji
Omawiamy zdjęcie
Omawiamy zdjęcie
W poszukiwaniu harmonii
Zasada trójpodziału
Tło i pierwszy plan
Trójkąty i trójki
Perspektywa i kadrowanie
Pionowo i poziomo
Pod kątem z góry
Z boku
Z góry
Ogniskowa, kompresja perspektywy i głębia ostrości
Co to jest kompresja perspektywy?
Dlaczego ogniskowa ma znaczenie?
Ostrość
Szukanie najlepszego miejsca do ustawienia ostrości
Ostrzenie — sztuczki i wskazówki
Kształty, linie i kolory
Kształty
Linie i rogi
Kolory
Rozdział 4. Wyzwania
95
96
98
100
100
101
102
104
104
106
108
108
110
110
110
112
113
115
115
115
115
117
119
RozDzIał 5. Daj sIĘ Poznać
Zabieganie o sukces w internecie
Omawiamy zdjęcie
Omawiamy zdjęcie
Strona WWW to Twój dom w internecie
Zakładanie strony internetowej i bloga
Przygotowywanie portfolio
Udostępnianie prac i budowanie sieci kontaktów
Daj się poznać przez media społecznościowe
Twórz listę mailingową
Uczestnictwo w konferencjach
Ochrona cyfrowych treści
Rejestrowanie praw autorskich
Umieszczanie znaków wodnych na zdjęciach
Ochrona bloga
Dobre rady
Rozdział 5. Wyzwania
121
122
124
126
126
128
129
130
131
133
134
134
136
141
144
145
sPIs TREŚCI
vii
Kup książkę
Poleć książkę
Zgłoś jeśli naruszono regulamin