Zarzadzanie_produktem_dla_bystrzakow_zaprob.pdf

(2359 KB) Pobierz
Tytuł oryginału: Product Management For Dummies®
Tłumaczenie: Monika Malcherek
ISBN: 978-83-283-5929-1
Original English language edition Copyright © 2017 by John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey
All rights reserved including the right of reproduction in whole in part in any form.
This translation published by arrangement with John Wiley & Sons, Inc.
Oryginalne angielskie wydanie © 2017 by John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey
Wszelkie prawa, włączając prawo do reprodukcji całości lub części w jakiejkolwiek formie, zarezerwowane.
Tłumaczenie opublikowane na mocy porozumienia z John Wiley & Sons, Inc.
Translation copyright © 2019 by Helion S.A.
Wiley, the Wiley Publishing logo, For Dummies, Dla Bystrzaków, the Dummies Man logo, Dummies.com,
Making Everything Easier and related trade dress are trademarks or registered trademarks of John Wiley
and Sons, Inc. and/or its affiliates in the United States and/or other countries. Used by permission.
All other trademarks are the property of their respective owners.
Wiley, the Wiley Publishing logo, For Dummies, Dla Bystrzaków, the Dummies Man logo, Dummies.com,
Making Everything Easier i związana z tym szata graficzna są markami handlowymi John Wiley and Sons,
Inc. i/lub firm stowarzyszonych w Stanach Zjednoczonych i/lub innych krajach. Wykorzystywane na
podstawie licencji.
Wszystkie pozostałe znaki handlowe są własnością ich właścicieli.
Media and software compilation copyright © 2017 by John Wiley & Sons, Inc. All rights reserved.
Autor oraz HELION SA dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce informacje były kompletne
i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym
ewentualne naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autor oraz HELION SA nie ponoszą również
żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w książce.
Drogi Czytelniku!
Jeżeli chcesz ocenić tę książkę, zajrzyj pod adres
http://dlabystrzakow.pl/user/opinie/zaprob
Możesz tam wpisać swoje uwagi, spostrzeżenia, recenzję.
Wydawnictwo HELION
ul. Kościuszki 1c, 44-100 Gliwice
tel. 32 231 22 19, 32 230 98 63
e-mail:
dlabystrzakow@dlabystrzakow.pl
WWW:
http://dlabystrzakow.pl
Printed in Poland.
Kup książkę
Poleć książkę
Oceń książkę
Księgarnia internetowa
Lubię to! » Nasza społeczność
Spis tre ci
O autorach .......................................................................................15
Podzi kowania od autorów ...........................................................17
Wprowadzenie ................................................................................19
CZ
I: PODSTAWY ZARZ DZANIA PRODUKTEM ................... 23
Witaj w wiecie zarz dzania produktem ......................25
Po co zarz dza produktem .................................................................................... 26
Dlaczego zarz dzanie produktem ma tak du e znaczenie ................................. 27
Definicja zarz dzania produktem ..................................................................... 27
Zarz dzanie produktem jako strategiczna si a nap dowa dla biznesu ....... 27
Zarz dzanie produktem w skrócie: bie ce obowi zki mened era produktu . 30
Zarz dzanie produktem przez ca y cykl jego ycia ......................................... 30
Magiczne sztuczki ............................................................................................... 31
ROZDZIA 1:
ROZDZIA 2:
Wczuj si w rol : odkryj,
na czym polega praca mened era produktu ................33
Pierwsze kroki: zapoznanie si z rol mened era produktu ............................... 34
Wczytaj si w opis stanowiska .......................................................................... 35
Miejsce zarz dzania produktem na schemacie organizacyjnym .................. 38
Formu owanie manifestu mened era produktu ............................................ 38
Mened er produktu a pozosta e stanowiska ........................................................ 40
Czym jest marketing produktu ......................................................................... 40
Rzut oka na zarz dzanie programami ............................................................. 43
Spojrzenie na zarz dzanie projektami ............................................................. 44
Pozosta e osoby, z którymi b dziesz wspó pracowa ..................................... 46
Samoocena: cechy skutecznego mened era produktu ....................................... 51
Wyczucie biznesowe ........................................................................................... 51
Spis tre ci
Kup książkę
5
Poleć książkę
Wiedza bran owa i specjalistyczna ................................................................... 52
Wiedza techniczna .............................................................................................. 52
Umiej tno ci interpersonalne .......................................................................... 53
Umiej tno podejmowania decyzji ................................................................. 53
Zdolno do rozwi zywania problemów ......................................................... 54
Opanowanie ........................................................................................................ 54
Zdolno ci przywódcze ........................................................................................ 55
Ocena Twoich cech jako mened era produktu .............................................. 56
Macierze RACI i DACI: podzia odpowiedzialno ci ................................................ 57
Macierz RACI ....................................................................................................... 57
Macierz DACI ....................................................................................................... 58
Skuteczne wykorzystywanie modeli RACI i DACI ............................................ 60
ROZDZIA 3:
Czym jest cykl ycia produktu ........................................61
Definicja cyklu ycia produktu: czym jest, a czym nie .......................................... 61
Fazy i bramki ....................................................................................................... 62
Model faza-bramka a metodyka agile .............................................................. 63
Wszystko przemija: analiza poszczególnych etapów cyklu ycia produktu ...... 66
Faza I: narodziny koncepcji ................................................................................ 66
Faza II: planowanie ............................................................................................. 67
Faza III: rozwój produktu ................................................................................... 68
Faza IV: kwalifikacja ............................................................................................ 69
Faza V: wprowadzenie na rynek ....................................................................... 70
Faza VI: maksymalizacja sprzeda y .................................................................. 71
Faza VII: wycofanie produktu z rynku .............................................................. 71
Szczegó owe omówienie optymalnego procesu
tworzenia innowacji produktowych (OPP) ......................................................... 73
Na czym polega proces ...................................................................................... 73
Omówienie dziewi ciu podstawowych dokumentów ...................................... 75
CZ
II: ODKRYWANIE, OCENIANIE I PLANOWANIE
ZNAKOMITYCH PRODUKTÓW I US UG .................................... 77
ROZDZIA 4:
Generowanie pomys ów na znakomity produkt .........79
Czym jest proces twórczy ........................................................................................ 80
Poszukiwanie róde pomys ów ........................................................................ 80
Pozwól zespo owi si wykaza .......................................................................... 81
Generowanie pomys ów: techniki i wskazówki .................................................... 83
Burza mózgów .................................................................................................... 84
Konsultacje z przedstawicielami klientów ....................................................... 86
Wykorzystanie mocy map my li ....................................................................... 86
Podej cie bardziej usystematyzowane: macierz czterech dzia a ................ 88
6
Kup książkę
Zarz dzanie produktem dla bystrzaków
Poleć książkę
ROZDZIA 5:
Jak zrozumie , kim jest Twój klient ...............................91
Od rynków do segmentów ...................................................................................... 92
Definiowanie rynków i segmentów .................................................................. 92
Segmentacja rynku ............................................................................................. 92
Kreatywne tworzenie person .................................................................................. 94
Co powinien zawiera opis persony ................................................................. 94
Tworzenie person ............................................................................................... 96
Upewnij si , e bierzesz pod uwag wszystkie zaanga owane persony ........... 99
Wizyty u klientów ...................................................................................................100
Przestrzeganie zasad podczas wizyt u klientów ...........................................100
Wywiady z klientami .........................................................................................101
ROZDZIA 6:
Odpowiednie przygotowanie: ocena pomys ów ........105
Znaczenie badania rynku oraz wywiadu konkurencyjnego ..............................106
Podzia i rodzaje bada rynkowych ................................................................107
Od czego zacz ................................................................................................108
Przeprowadzanie bada rynkowych ....................................................................110
Dok adny opis procesu badania rynku ..........................................................110
Zadawanie w a ciwych pyta ..........................................................................112
Przegl d metod badania rynku .......................................................................113
Wywiad konkurencyjny ..........................................................................................115
Poznawanie konkurencji ..................................................................................115
Zbieranie wszelkich mo liwych danych na temat konkurencji ...................116
ledzenie dzia a konkurencji .........................................................................120
Weryfikacja pomys ów i hipotez ...........................................................................121
Prosty proces walidacji ....................................................................................121
Przyk adowy proces walidacji produktu ........................................................122
Tworzenie prognoz finansowych .........................................................................123
ROZDZIA 7:
Priorytetyzacja i selekcja koncepcji ............................125
Priorytetyzacja koncepcji .......................................................................................125
Weryfikacja dopasowania
za pomoc modelu oceny dopasowania produktu do rynku ..................126
Korzystanie z szablonów biznesowych ..........................................................128
Wa enie ró nych mo liwo ci ..........................................................................132
Stosowanie modeli scoringowych ........................................................................134
Jak ocenia zró nicowanie: model Kano ........................................................134
Ocena efektywnego wykorzystania zasobów.
Analiza: warto kontra wysi ek ...................................................................135
Wype nianie macierzy priorytetyzacji .............................................................136
Zbieranie opinii: g osowanie kropkami ..........................................................137
Kupowanie cech ................................................................................................138
Spis tre ci
Kup książkę
7
Poleć książkę
Zgłoś jeśli naruszono regulamin