Borczak Malgorzata - Desery Zimne.pdf

(16689 KB) Pobierz
MAŁGORZATA BORCZAK
DESERV
zim nE
AGENCJA PRESSPOL 1989
adiunkt nauk.-bad. Instytutu Żywienia i Zywnoścj
Ilustrował:
Andrzej Ludwik Włoszczyński
Redaktor techniczny:
Elżbieta Góral
Korekta:
Barbara Jachym
Opiniodawca:
mgr inż. Anna Szczepańska
4H. Sz. until. End. of. T!
© Copyright by Agencja Presspol
Warszawa 1988
Wydanie II. Nakład 80 000 + 350 egz.
Ark. wyd. 6,75. Ark. druk. 10,5. Format A5.
Skład: Prasowe Zakłady Graficzne w Ciechanowie
Druk: Opolskie Zakłady Graficzne.
Zam. 1070/89
ISBN 83-00-02466-2
Przysmaczek przez ciebie przyrządzony więcej ci daleko
ukontentowania sprawi, jak gdybyś go kupić kazała
Klementyna Tańska „Pamiętnik po dobrej matce”
SPIS RZECZY
I. W s tę p .........................................................
II. Desery o w o c o w e ........................................
1. Surówki i s a ła t k i..................................
— Surówki z j a b łe k ..................................
— Sałatki z g ru szek ..................................
— Surówki i sałatki brzoskwiniowe . . .
— Surówki z wiśni i cze reśn i...................
— Surówki z czarnych j a g ó d ............ ... .
— Surówki z poziomek i truskawek . . .
— Surówki z malin ..................................
— Surówki m o relo w e...............................
— Surówki śliwkowe ...............................
— Surówki z owoców południowych . .
— Sałatki bakaliowe ...............................
— „Sałatki piękności” ............................
2. Inne desery o w o co w e............................
3. Owocowe dodatki do deserów zimnych
III. Musy ..........................................................
IV. G a la retk i....................................................
V. K rem y.........................................................
VI. Bita śm ietana..........................................
VII. Torciki, ciasta, ciasteczk a....................
VIII. Lody .........................................................
IX. Różności ................................................
X. Mleczka, sosy, pomady .......................
XI. Porady ...................................................
XII. Skorowidz .............................................
XIII. Bibliografia..............................................
XIV. Spis r z e c z y ..............................................
7
9
11
12
18
21
25
28
30
33
35
37
40
44
46
48
58
63
71
79
95
99
129
139
147
155
159
165
167
Zgłoś jeśli naruszono regulamin