NATURALNA ASPIRYNA-Wierzba.pdf

(685 KB) Pobierz
NATURALNA ASPIRYNA
Wierzba – drzewo ginące, a przecież tak mocno
zakorzenione w naszym krajobrazie. Czy zniknie? Istotą
wierzby jest obcinanie, czyli ogaławianie gałęzi, musi się
to robić co najmniej co 5 lat, inaczej pęka pod ciężarem,
jest zbyt krucha. To człowiek musi nadać ostatni rys
wierzbie. Sami byliśmy świadkiem tego, co stało się z
naszym drzewem. Żal nam było obcinać potężne
konary, bo jest świadectwem tego miejsca. W końcu,
po silnym wietrze, sama nam to powiedziała, pękła
wzdłuż i jedynym ratunkiem było obcięcie jej ciężkich
gałęzi. Zielonym pióropuszem pokryje się latem.
Obserwuję górskie okolice i muszę powiedzieć, że
znalazłam tylko jedno gospodarstwo, które ogaławia
korony wierzb. Lubię tamtędy spacerować
popołudniową porą i patrzeć na wieczorny spektakl
coraz słabszego światła. Ostatnie promienie słońca na
wiklinowej koronie mówią dobranoc. Podłączam się do
słonecznego pożegnania.
Kora wierzby zawiera w sobie to, co od tysięcy lat
służyło ludziom w ich cierpieniach – salicynę, dzięki
czemu łagodzi bóle, obniża gorączkę, wycisza, ułatwia
zaśnięcie. Pierwsze ślady jej użycia znaleziono w
księgach Ebersa datowanych na 1550 r p. n. e. Wielka
skuteczność ekstraktów z kory wierzby doprowadziła
do jednego z wielkich odkryć, które zapoczątkowały
rozwój farmacji – w 1899 r wprowadzono do obrotu
Aspirynę – lek w proszku, wyjątkowo tani, w związku z
tym szeroko dostępny. Prawdopodobnie to właśnie
przyczyniło się do niepotrzebnych zgonów, np w czasie
epidemii słynnej grypy hiszpanki, zachłyśnięto się
działaniem Aspiryny i zaczęto jej nadużywać. Dzisiaj
wiadomo już, że może niszczyć śluzówkę żołądka i
powodować szereg innych dolegliwości.
Ważne! Samemu zrobiony ekstrakt z kory wierzby nie
niszczy śluzówki, ale nie może być spożywany przez
osoby uczulone na salicylany.
W naszym kraju również znano lecznicze właściwości
kory wierzby, jeszcze w XIX w pito herbatę z liści i kory.
Lecznicze są odmiany wierzby (wg dr H. Różańskiego) –
wierzba purpurowa
Salix purpurea L.,
wierzba krucha –
Salix fragilis L.,
wierzba biała –
Salix alba L.,
wierzba
iwa
Salix cuprea L.,
wierzba szara –
Salix cinerea
L.,
wierzba uszata
– Salix aurita L.,wierzba
wiciowa –
Salix viminalis L.
Szeroko zakrojone badania prowadzi
się nad wierzbą purpurową, by wyselekcjonować
genotypy i stworzyć odmianę o maksymalnej
zawartości glikozydów salicylowych.
klik
Wierzba purpurowa
Wierzba biała
Zgłoś jeśli naruszono regulamin