EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE Rok 2016 CZĘŚĆ PRAKTYCZNA.pdf

(2243 KB) Pobierz
Arkusz zawiera informacje prawnie
chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu
Układ graficzny © CKE 2016
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji rolniczej
Oznaczenie kwalifikacji:
R.03
Numer zadania:
02
Wypełnia zdający
Numer PESEL zdającego*
Miejsce na naklejkę z numerem
PESEL i z kodem ośrodka
R.03-02-16.05
Czas trwania egzaminu:
180 minut
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2016
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
Instrukcja dla zdającego
Na pierwszej stronie arkusza egzaminacyjnego wpisz w oznaczonym miejscu swój numer PESEL
i naklej naklejkę z numerem PESEL i z kodem ośrodka.
2. Na KARCIE OCENY w oznaczonym miejscu przyklej naklejkę z numerem PESEL oraz wpisz:
swój numer PESEL*,
oznaczenie kwalifikacji,
numer zadania,
numer stanowiska.
3. KARTĘ OCENY przekaż zespołowi nadzorującemu.
4. Sprawdź, czy arkusz egzaminacyjny zawiera 5 stron i nie zawiera błędów. Ewentualny brak stron
lub inne usterki zgłoś przez podniesienie ręki przewodniczącemu zespołu nadzorującego.
5. Zapoznaj się z treścią zadania oraz stanowiskiem egzaminacyjnym. Masz na to 10 minut. Czas ten
nie jest wliczany do czasu trwania egzaminu.
6. Czas rozpoczęcia i zakończenia pracy zapisze w widocznym miejscu przewodniczący zespołu
nadzorującego.
7. Wykonaj samodzielnie zadanie egzaminacyjne. Przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i organizacji
pracy.
8. Jeżeli w zadaniu egzaminacyjnym występuje polecenie „zgłoś gotowość do oceny przez
podniesienie ręki”, to zastosuj się do polecenia i poczekaj na decyzję przewodniczącego zespołu
nadzorującego.
9. Po zakończeniu wykonania zadania pozostaw rezultaty oraz arkusz egzaminacyjny na swoim
stanowisku lub w miejscu wskazanym przez przewodniczącego zespołu nadzorującego.
10. Po uzyskaniu zgody zespołu nadzorującego możesz opuścić salę/miejsce przeprowadzania
egzaminu.
Powodzenia!
* w przypadku braku numeru PESEL – seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
1.
Zadanie egzaminacyjne
Przygotuj do sprzedaży bezpośredniej trzykilogramowe opakowanie ziemniaków wyprodukowanych
w gospodarstwie ekologicznym kontrolowanym przez jednostkę certyfikującą EKOFARMA (numer
identyfikacyjny jednostki certyfikującej: PL – EKO – 28). Właścicielem gospodarstwa jest Zofia Kowalska.
Adres gospodarstwa: Zalesie 19, 86–302 Ruda.
Wykonując zadanie:
ze znajdującej się na stanowisku egzaminacyjnym partii ziemniaków jadalnych określonej odmiany
wybierz 3 kg bulw spełniających wymagania jakościowe.
wypłucz pod bieżącą wodą wybrane bulwy i zapakuj do przygotowanego opakowania.
oblicz i wpisz do tabeli 1. maksymalną masę wadliwych bulw w trzykilogramowej partii.
wypełnij czytelnie etykietę przeznaczoną do oznaczenia produktu ekologicznego, wytnij etykietę
i umieść ją trwale na przygotowanym do sprzedaży towarze.
zabezpiecz ziemniaki w opakowaniu przed wysypaniem.
Po zakończeniu prac związanych z przygotowaniem ziemniaków do sprzedaży dokonaj oceny partii A.
ziemniaków jadalnych przygotowanych na stanowisku uzupełniając tabelę 2. Ziemniaki podlegające ocenie
znajdują się w opakowaniu opisanym jako „Partia A. ziemniaków do oceny”.
Wymagania jakościowe ziemniaków jadalnych
(wyciąg)
Lp.
Wymagania jakościowe
Wielkość bulw:
1.
1) minimalna średnica bulw okrągłych
2) minimalna średnica bulw podłużnych
poprzeczna 35 mm
poprzeczna 30 mm, a podłużna dwa razy większa
od poprzecznej
Ziemniaki jadalne
Maksymalny udział wagowy bulw wadliwych:
1) zazieleniałych
2.
2) porażonych zgnilizną
3) o średnicy mniejszej niż przewidują wymagania
4) porażonych parchem zwykłym
5) uszkodzonych i niekształtnych
3.
Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa
w Lp. 2
do 2%
do 1%
do 2% (nie mniejszej jednak niż 28 mm)
do 3%
do 3%
do 8%
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut.
Ocenie podlegać będą 3 rezultaty:
ziemniaki przygotowane do sprzedaży,
maksymalna masa bulw wadliwych,
etykieta do oznakowania produktu ekologicznego.
ocena partii ziemniaków jadalnych.
Strona 2 z 5
Tabela 1. Maksymalna masa bulw wadliwych
Rodzaj wady jakościowej bulw
ziemniaka
Maksymalny udział wadliwych bulw
(%)
(wg wymagań)
Maksymalna masa wadliwych bulw
(kg)
w trzykilogramowej par i
Lp.
1.
zazieleniałych
2
2.
porażonych zgnilizną
1
3.
o mniejszej średnicy niż przewidują
wymagania
2
4.
porażonych parchem zwykłym
3
5.
uszkodzonych i niekształtnych
3
6.
maksymalny łączny udział wagowy
bulw niespełniających norm
jakościowych
8
Strona 3 z 5
Tabela 2. Ocena partii A. ziemniaków jadalnych
Lp.
Informacje dotyczące jakości bulw ziemniaka
J.m.
Wartość liczbowa
1.
2.
3.
Masa ziemniaków w opakowaniu
Masa łączna bulw niespełniających norm jakościowych
Maksymalny udział wagowy bulw niespełniających norm jakościowych
kg
kg
%
Wniosek: Par a A. przygotowanych ziemniaków
nadaje się*/nie nadaje się
do sprzedaży
*- skreślić niewłaściwe
Strona 4 z 5
Etykieta do oznakowania produktu ekologicznego
(po wypełnieniu etykietę wyciąć i umieścić/przymocować trwale na przygotowanym do sprzedaży towarze)
Strona 5 z 5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin