Co 1 garść orzechów dziennie zrobi dla Twojego zdrowia Orzechy_ właściwości _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(3 KB) Pobierz
Powiedzieć, że orzechy to zdrowe przekąski – to nic nie powiedzieć. Ja zaliczam je do grupy ‘najzdrowsze produkty’, jakie można jeść. Szczególnie polecam orzechy włoskie. Właściwości zdrowotne tych orzechów są dobrze wykazane. Zdrowe są także oczywiście inne orzechy. Właściwości migdałów na przykład są dość szerokie, warte polecenia sią też orzechy laskowe oraz orzechy pekan, a także pistacje i nerkowce. Wiele orzechów można zaliczyć do kategorii superfoods. Dlatego wyrabiając sobie zdrowe nawyki, warto włączyć do jadłospisu orzechy. Zdrowa przekąska charakteryzuje się bowiem tym, że jest bogata odżywczo i dostarcza szczególnie cennych dla zdrowia związków – tak jak zdrowe orzechy i nasiona. Warto je jeść na przykład, gdy nas dopadła przeziębienie i grypa, nie chce nam się wtedy jeść, ale potrzebujemy składników odżywczych, które orzechy dostarczają. Warto też wtedy, gdy czujemy, że potrzebna nam jest lepsza koncentracja i dobry nastrój. Spiszą się tutaj orzechy jako przekąska. Zatem, jeśli interesuje Cię zdrowe odżywianie, chcesz wiedzieć, jak dbać o zdrowie, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ WSPIERAJ KANAŁ:
Jeśli uważasz mój kanał za wartościowy, to zachęcam do wspierania: 
https://www.youtube.com/channel/UCh6YtAJCTgwcYxW9LuMCZiw/join

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 - Temat: Orzechy: jakie warto jeść i dlaczego?
0:56 - Orzechy a serce i stany zapalne
1:58 - Orzechy a nadciśnienie tętnicze
3:00 - Orzechy a nowotwory
5:02 - Orzechy a wątroba (wpływ na stłuszczenie wątroby)
5:48 - Orzechy a kamica żółciowa
6:59 - Jak spowolnić starzenie się dzięki orzechom
8:08 - Wpływ orzechów na cukrzycę typu 2 i insulinooporność
9:27 - Sporo niezbędnych witamin i innych składników odżywczych
10:08 - Ile orzechów dziennie należy jeść?
10:50 - Jak przechowywać orzechy?
11:17 - Moczenie orzechów włoskich i nie tylko: czy potrzebne?
12:38 - Kto nie powinien jeść tych produktów?
13:19 - Masło orzechowe: czy jest zdrowe? Jak zrobić

✔️ LITERATURA PRZYWOŁYWANA:
https://pastebin.com/k0v7HccE

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin