Większość osób kojarzy witaminę C z wpływem na odporność. Jednak w rzeczywistości związek ten ma szersze działanie i wiele właściwości zdrowotnych. Na przykład, z badań wynika, że dawki rzędu 500 mg dziennie korzystnie wpływają na ciśnienie krwi u osób, które chorują na nadciśnienie tętnicze. Kwas askorbinowy wpływa też na cholesterol LDL oraz cholesterol HDL – tzw. cholesterol dobry i zły. Proporcje między tymi frakcjami mają istotne przełożenie na zdrowie układu krążenia. Oczywiście zdrowa dieta to podstawa, lecz w przypadku witaminy C, jak wskazują badania, warto włączyć suplementację w celu podniesienia spożycia tej witaminy. Zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Tytuł doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal