13 oznak, że powinieneś jeść więcej cynku - cynk a zdrowie i dieta _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Dzisiejszym tematem jest cynk a zdrowie i dieta. Niedobór cynku, małe jego spożycie, dotyczy około 2 mld ludzi na świecie. Częściowo dlatego, że jego istotnymi źródłami są produkty pochodzenia zwierzęcego oraz owoce morza. Niestety, jeśli jemy mało tego pierwiastka, może odbić się to na zdrowiu, gdyż ma on szeroki wpływ. Z filmu poznasz objawy niedoboru cynku, czyli oznaki, które mogą wskazywać, że Twoja dieta jest uboga w cynk i że warto jeść go więcej. Wśród objawów są np. białe plamki na paznokciach, oczywiście obniżona odporność i nawracające infekcje, wzmożone wypadanie włosów, wolniejsze gojenie ran, słabe widzenie w nocy, a właściwie: słaba adaptacja wzroku do ciemności. Wśród sygnałów świadczących, że Twój organizm domaga się więcej cynku, są też szumy uszne, biegunka, brak apetytu lub słaby apetyt, ponadto problemy z pamięcią, czy też słaba koncentracja i pamięć, i wreszcie spadek nastroju. Jeśli więc interesuje Cię temat, jakim jest cynk, gdzie jest w jedzeniu, czyli skąd najlepiej go pozyskiwać, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin