Pij sok z buraka kiszonego i popraw zdrowie! Właściwości zakwasu buraczanego _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Dziś powiem, dlaczego warto pić sok z buraka kiszonego. Przedstawię właściwości zakwasu buraczanego, opowiem też, jak zrobić zakwas z buraków czerwonych, aby wyszedł. Przyznam, że buraczki kiszone do picia to jeden z moich ulubionych produktów. Jak się okazuje, właściwości zakwasu buraczanego dla zdrowia są szerokie i warto je znać. Co ważne, robiąc zakwas buraczany do picia, otrzymujemy również czerwone buraki kiszone, które warto zjeść w dowolnej formie, np. jako składnik sałatki. Można też połączyć sok buraczany kiszony z kawałkami buraków, z których powstał, i zblendować. Zatem, jeśli chcesz poznać właściwości soku buraczanego, a także przepis, jak zrobić zakwas buraczany do picia, to zapraszam do oglądania. Z filmu dowiesz się, że z czerwonych buraczków można zrobić coś więcej niż tylko dodatek do obiadu. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 - Temat: Kiszony sok z buraka: właściwości zdrowotne
1:00 - Co zawierajÄ… czerwone buraczki?
4:21 - Wpływ na nadciśnienie 
6:40 - Sok z buraków a zdrowie układu krążenia
7:34 - Buraki a ĹĽelazo i anemia: czy pomogÄ… na anemiÄ™?
9:54 - Wpływ na homocysteinę
12:02 - Sok z buraków własnej roboty na wątrobę
13:18 - Buraki a nerki
18:08 - Czy sok z buraka szkodzi?
19:53 - Zakwas z buraków: właściwości
20:52 - Sok z kiszonych buraków: jak zrobić, aby wyszedł?
23:02 - Jak i ile pić zakwasu z buraczków?

✔️ LITERATURA PRZYWOĹYWANA:
https://pastebin.com/5BDztr8z

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin