Serce, jelita i płuca są zagrożone, gdy brakuje Ci potasu! NIEDOCENIANY POTAS _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Co jeść, żeby być zdrowym? Odpowiedź na to pytanie często uwzględnia takie składniki jak witamina D, witamina E, witamina K2, czy składniki takie jak żelazo, magnez, czy pierwiastki śladowe. Rzadko jednak mówi się o potasie. A niedobór potasu to powszechny problem. Potas odpowiada za pracę każdej komórki organizmu, w szczególności mięśni: mięśnia sercowego czy… płuc i jelit, które tak naprawdę są jednym wielkim mięśniem. Zdrowa dieta więc to taka, która przede wszystkim pokrywa zapotrzebowanie na potas. Norma, jeśli chodzi o zapotrzebowanie, wynosi 4700 mg dziennie. Warto wiedzieć, że między potasem a magnezem występuje partnerstwo, dlatego należy dbać o oba te składniki jednocześnie. Źródła potasu i magnezu to oczywiście głównie zdrowe warzywa i owoce. W filmie wymienię najważniejsze źródła. Jeśli więc interesuje Cię zdrowe odżywianie i chcesz wiedzieć, jak się odżywiać zdrowo, aby pokryć zapotrzebowanie na potas, a przede wszystkim, jakie są objawy niedoboru potasu - sygnały ze strony organizmu, które świadczą, że powinieneś zadbać o potas - to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 - TEMAT: Objawy niedoboru potasu w organizmie
0:46 - Nadciśnienie: jeden z głównych niedoborów potasu
2:38 - Osłabienie mięśni szkieletowych i skurcze mięśni
3:54 - Zaparcia i niedrożność jelit
4:44 - Zaburzenia rytmu serca: arytmia i migotanie przedsionków
5:30 - Niedokrwienny udar mózgu
7:27 - Problemy z oddychaniem (osłabienie mięśni oddechowych)
8:09 - Senność, zmęczenie, apatia
8:27 - Schorzenia nerek, kamienie nerkowe
9:28 - Zaburzenia gospodarki węglowodanowej
10:17 - Zwiększone pragnienie i wielomocz
11:03 - Nadpobudliwość nerwowa, zaburzenia koncentracji
11:44 - Przyczyny niedoboru potasu w organizmie (nie tylko dieta!)
13:16 - Potas: normy i jak sprawdzić poziom
13:53 - Źródła potasu w diecie: zdrowe warzywa i owoce

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin