3 miesiace do idealnej sylwetki.pdf

(33 KB) Pobierz
2. Dieta
Musimy zdać sobie sprawę z tego, że redukcja tkanki tłuszczowej nie następuje z dnia na
dzień. Aby sylwetka nabrała zdrowego wyglądu, potrzebny jest czas i cierpliwość.
Na samym początku powinniśmy obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Na tej
podstawie staramy się spożywać ilość kcal, która nie przekroczy tego poziomu. Kolejnym
krokiem będzie wprowadzenie systemu żywieniowego, który w okresie redukcyjnym
uwzględni poprawę wrażliwości leptynowej.
Jest wiele mitów na temat żywienia. Aktualnie każdy każdego wyśmiewa za stosowanie
danej metody. Wypomina spożywanie glutenu, lektyn lub laktozy. Nastąpił internetowy
sztorm, w którym powinnaś stać obok i skupić się na tym, by jedzenie było jak najlepszej
jakości oraz minimalnie poniżej Twojego bilansu energetycznego. Wraz z ewaluacją
Twojego treningu i zmian faz powinniśmy manipulować kalorycznością oraz
makroskładnikami tak, by nie doprowadzić do stagnacji.
Sposób żywienia układamy pod swoje uwarunkowania, możliwości oraz wygodę. Osoba
zdrowa nie powinna przejmować się liczbą posiłków spożywanych w danym dniu. Ważne,
aby zgadzało się nasze całodniowe zapotrzebowanie kaloryczne, uwzględniając odpowiedni
podział makroskładników. Polecanym (ale nie jedynym) przez nas sposobem żywienia jest
intermittent fasting- tzw. przerywany post. Spożywamy swoje zapotrzebowanie kaloryczne w
ciągu np. 8 godzin. Badania wykazały, że jest to lepszy sposób na odchudzanie oraz
utrzymanie szczupłej sylwetki w porównaniu ze standardowym żywieniem, jakie zalecane
jest przez dietetyków. Badania pokazały również, że jest to metoda, która skutecznie obniża
poziom trójglicerydów CRP OB oraz cytokin prozapalnych. Związane jest to z tak zwaną
autofagią, która nasila się w godzinach postu.
Dodatkowo musimy zadbać o odpowiednie rozłożenie tzw. makroskładników, czyli białek,
tłuszczy oraz węglowodanów. Każdy z tych makroskładników jest równie ważny i ich
procentowy udział w naszej diecie będzie uzależniony od celu, jaki chcemy uzyskać.
Z racji tego, że głównym tematem tego ebooka jest rekompozycja naszego ciała, podam
przykładowy rozkład makroskładników w diecie.
Ilość białka w diecie redukcyjnej powinna być większa, niż standardowy najczęściej
przyjmowany schemat 20% białka, 50% węglowodanów i 30% tłuszczy.
Białko jest elementem zapobiegającym rozpadowi tkanek nie tylko mięśni, ale i ważnych
narządów, kości i tkanki łącznej. Białko zwiększa uczucie sytości, co oznacza, że możesz
czuć się bardziej najedzona, mimo dostarczenia mniejszej ilości kalorii. Organizm potrzebuje
zużyć dużo więcej energii do ich strawienia tym samym zwiększa naszą termogenezę po
posiłkową, która jest naszym sojusznikiem w walce ze zbędnymi kilogramami. Proponuję,
aby w naszej diecie znalazło się około 2g białka na kilogram masy ciała. To znaczy, że
osoba ważąca około 80 kilogramów powinna zmieścić 160 gram białka w diecie. Ten
makroskładnik musi być więc umieszczony w każdym z naszych posiłków.
Kup książkę
Zgłoś jeśli naruszono regulamin