Placki z cukinii (2 porcje)
PRODUKTY
650 g cukinii
2 jajka
100 g startego sera żółtego
2 łyżeczki mielonej łuski babki jajowatej
1 łyżeczka suszonej mięty
1 łyżeczka cebuli w proszku
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
sól i pieprz
Sos
150 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka kurkumy
1 ząbek czosnku, przeciśnięty
Sałatka (opcjonalnie)
100 g czerwonej kapusty, rozdrobnionej
100 g buraków, cienko pokrojonych
2 łyżki świeżej pietruszki- natki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z limonki
Wykonanie:
Połącz składniki sosu i dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.
Posiekaj kapustę.Umieść kapustę i buraki w misce i dodaj pozostałe składniki do sałatki. Wymieszaj i odstaw na bok.
Zetrzyj cukinię na grubo i umieść w durszlaku. Posól i pozostaw na 10 minut, a następnie odciśnij z nadmiar płynu.
W dużej misce wymieszaj ser, zmieloną łuskę babki jajowatej i przyprawy. Dodaj cukinię i jajka. Wymieszaj z masłem i odstaw na 10 minut.
Dodaj olej na patelnię i ustaw na średnim ogniu. Uformuj i usmaż placki.
Odwróć po 3-4 minutach i kontynuuj smażenie, aż obie strony zyskają ładny złoty kolor.
Podawaj z czerwoną sałatą i sosem.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE – MAKRO:
1 porcja: (placki + sos)
Węglowodany: 15,50 g
Tłuszcz: 51,00 g
Białko: 24,00 g
kcal: 621
ekirdwasto