r03-2020-czerwiec-egzamin-zawodowy-praktyczny.pdf

(1600 KB) Pobierz
Arkusz zawiera informacje prawnie
chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu
Układ graficzny © CKE 2019
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji rolniczej
Oznaczenie kwalifikacji:
R.03
Numer zadania:
01
Wersja arkusza:
SG
Wypełnia zdający
Numer PESEL zdającego*
Miejsce na naklejkę z numerem
PESEL i z kodem ośrodka
R.03-01-20.06-SG
Czas trwania egzaminu:
180 minut
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2020
PODSTAWA PROGRAMOWA
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
Instrukcja dla zdającego
1.
2012
Na pierwszej stronie arkusza egzaminacyjnego wpisz w oznaczonym miejscu swój numer PESEL
i naklej naklejkę z numerem PESEL i z kodem ośrodka.
2. Na KARCIE OCENY w oznaczonym miejscu przyklej naklejkę z numerem PESEL oraz wpisz:
swój numer PESEL*,
oznaczenie kwalifikacji,
numer zadania,
numer stanowiska.
3. KARTĘ OCENY przekaż zespołowi nadzorującemu.
4. Sprawdź, czy arkusz egzaminacyjny zawiera 5 stron i nie zawiera błędów. Ewentualny brak stron
lub inne usterki zgłoś przez podniesienie ręki przewodniczącemu zespołu nadzorującego.
5. Zapoznaj się z treścią zadania oraz stanowiskiem egzaminacyjnym. Masz na to 10 minut. Czas ten
nie jest wliczany do czasu trwania egzaminu.
6. Czas rozpoczęcia i zakończenia pracy zapisze w widocznym miejscu przewodniczący zespołu
nadzorującego.
7. Wykonaj samodzielnie zadanie egzaminacyjne. Przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i organizacji
pracy.
8. Jeżeli w zadaniu egzaminacyjnym występuje polecenie „zgłoś gotowość do oceny przez
podniesienie ręki”, to zastosuj się do polecenia i poczekaj na decyzję przewodniczącego zespołu
nadzorującego.
9. Po zakończeniu wykonania zadania pozostaw rezultaty oraz arkusz egzaminacyjny na swoim
stanowisku lub w miejscu wskazanym przez przewodniczącego zespołu nadzorującego.
10. Po uzyskaniu zgody zespołu nadzorującego możesz opuścić salę/miejsce przeprowadzania
egzaminu.
Powodzenia!
* w przypadku braku numeru PESEL – seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zadanie egzaminacyjne
W gospodarstwie planowany jest ekologiczny chów bydła w kierunku mięsno-mlecznym. Stado ma liczyć
24 krowy. Prowadzone będzie krycie naturalne w systemie haremowym. Do stada wprowadzony zostanie
1 buhaj. Wskaźnik wycieleń krów wynosi 75%.
Wykonując zadanie:
1. Rozpoznaj rasy bydła przedstawione na zdjęciach. Wybierz rasę odpowiednią do chowu
ekologicznego i spełniającą założenia produkcyjne gospodarstwa. Wynik wyboru wpisz do Tabeli 1.
2. Oblicz powierzchnię podłogi i wybiegu dla stada (krowy mleczne, buchaj i cielęta z pierwszego
wycielenia) zapewniającą warunki dobrostanu. Wyniki obliczeń wpisz do Tabeli 2.
3. Przygotuj mleko wapienne do wykonania dezynfekcji pomieszczenia.
W tym celu użyj 7,5 l wody i wapno hydratyzowane w proporcji 1 : 5 (na 1 kg wapna 5 litrów
wody). Wyniki obliczeń ilości składników potrzebnych do sporządzenia mleka wapiennego wpisz do
Tabeli 3.
UWAGA: Przygotowanie roztworu mleka wapiennego do wykonania dezynfekcji pomieszczenia
wykonaj w odzieży ochronnej, rękawicach i okularach.
Gotowość do wykonania roztworu dezynfekcyjnego zgłoś przez podniesienie ręki.
Wykonując roztwór wapno rozpuszczaj w wodzie.
Dokładnie wymieszaj składniki, a następnie przecedź
przez sito. Przygotowany roztwór do dezynfekcji zostaw na stanowisku. Zachowaj zasady bezpieczeństwa
przy
sporządzaniu
cieczy.
Minimalna powierzchnia podłóg i wybiegów dla bydła
Powierzchnia podłogi
Powierzchnia wybiegu
Gatunek i kategoria
2
/szt.)
(m
(m
2
/szt.)
Krowy mleczne
6
4,5
Buhaje
Cielęta
10
30
1,5
1,1
Strona 2 z 5
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Charakterystyka ras bydła przedstawionych na zdjęciach
Cechy rasy
Jersey
należy do kierunku jednostronnie mlecznego, jasne bułane umaszczenie
przybiera odcień brunatny lub szary. Wymiona tych krów są poprawnie zbudowane
i wysoko zawieszone. Mleko zawiera średnio 5,6% tłuszczu i 4,1% białka, cechuje się
dobrymi właściwościami przetwórczymi. Jest to rasa wcześnie dojrzewająca, krowy
rodzą pierwsze cielęta w wieku 25 miesięcy.
Highland
jest od wieków hodowane w zachodniej i północnej Szkocji.
Charakteryzuje się długą okrywą włosową o zróżnicowanym kolorze – najczęściej
brązowym.
To krótkonogie bydło mięsne małego kalibru, rasa ta charakteryzuje się bardzo dobrą
płodnością i dużą łatwością wycieleń. Jest wytrzymała na złe warunki klimatyczne
i odporna na choroby.
Czerwono-biała
jest to rasa w typie użytkowym mięsno-mlecznym. Jest to bydło
dużego kalibru o bardzo dobrym umięśnieniu i mocnych kończynach. Umaszczenie
okrywy włosowej jest plamiste czerwono-białe.
Bydło tej rasy charakteryzuje się odpornością na choroby, długowiecznością
i zdrowotnością wymienia oraz dobrą zdolnością adaptacji do różnych warunków
środowiskowych. Daje potomstwo o dobrych parametrach opasowych. Rasa jest objęta
programem Ochrony Zasobów Genetycznych.
Holszyno-fryzyjska
wyspecjalizowana rasa mleczna występująca w dwóch odmianach
barwnych: czarno-białej i czerwono-białej. Rasa charakteryzuje się słabym
umięśnieniem. Typowe cechy tej rasy to bardzo dobra budowa wymienia i doskonała
zdolność wydojowa. Wadą tej rasy jest podatność na choroby wymienia, choroby
metaboliczne i częste problemy z rozrodem. Rasa nadaje się tylko do chowu
intensywnego.
Limousine
to rasa mięsna o bardzo silnym umięśnieniu grzbietu i zadu. Umaszczenie
jest jednolicie czerwonobrunatne z jasną obwódką wokół oczu i pyska oraz na brzuchu
i kończynach. Bydło tej rasy jest chętnie hodowane ze względu na łatwości
przystosowania się do trudnych warunków środowiska, dobrej kondycji, łatwości
wycieleń oraz dużej żywotności i szybkiego wzrostu cieląt.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut.
Ocenie podlegać będą 4 rezultaty:
rozpoznane rasy bydła i wybrana rasa spełniająca założenia produkcyjne gospodarstwa,
obliczona powierzchnia podłogi dla stada,
obliczona powierzchnia wybiegu dla stada,
obliczona ilość składników do przygotowania roztworu dezynfekcyjnego
oraz przebieg przygotowania roztworu do dezynfekcji pomieszczeń.
Strona 3 z 5
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Tabela 1. Rozpoznane rasy bydła i wybrana rasa spełniająca warunki produkcyjne gospodarstwa.
Rasa spełniająca
warunki produkcyjne
gospodarstwa
Lp.
Zdjęcie rasy
Rasa bydła
ekologicznego
(wpisać TAK przy
wybranej rasie)
1
2
3
4
5
Strona 4 z 5
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Tabela 2. Obliczenie powierzchni podłogi i wybiegu dla stada bydła
Norma
Powierzchnia
Norma
Liczba
Powierzchnia wybiegu
powierzchni
podłogi dla
powierzchni
Kategoria zwierząt
dla danej grupy
podłogi
danej grupy
wybiegu
zwierząt w stadzie
zwierząt
na 1 sztukę
zwierząt
na 1 sztukę
(szt.)
(m
2
)
2
2
2
/szt.
)
(m )
(m
/szt.
)
(
m
Krowy
mleczne
Buhaje
Cielęta
Razem
X
X
Tabela 3. Obliczenie ilości składników do przygotowania roztworu dezynfekcyjnego
Wyszczególnienie
Obliczenia
Ilość wody potrzebna do sporządzenia
roztworu (l)
Ilość wapna potrzebna do sporządzenia
roztworu (kg)
Strona 5 z 5
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin