Jabłonie, śliwy, grusze, wiśnie jak też czereśnie.docx

(19 KB) Pobierz

Jabłonie:

 

papierówka - owoce tej odmiany jabłoni dojrzewają w drugiej połowie lipca lub początku sierpnia, mało dojrzałe nadają się na przetwory, dojrzałe do szybkiego spożycia. Odmiana jabłoni wytrzymała na mróz i mało podatna na parcha i mączniaka jabłoni.

 

delikates

 

antonówka zwykła - owoce tej odmiany jabłoni dojrzewają na początku września, mają kruchy miąższ i kwaśny smak, doskonałe nadają się na przetwory. Odmiana jabłoni bardzo wytrzymała na mróz, mało podatna na parcha i średnio wrażliwa na mączniaka. 

 

antonówka półtorafuntowa


malinowa oberlandzka - Owoce średniej wielkości (często duże) wyraźnie żebrowane przy kielichu. Skórka mocna żółto zieloną w całości pokryte intensywnym, czerwono-bordowym, rumieńcem.  Miąższ owoców biały lub zielonkawobiały z różowym zabarwieniem pod skórką , kwaskowato słodki, o silnym aromacie, 

kronselka - duże lub średniej wielkości, kulisto-stożkowate lub kuliste lekko spłaszczone owoce o cienkiej, zielonkawożółtej skórce i niewielkim, delikatnym, różowawym, rozmytym rumieńcu. Miąższ owoców kremowy, luźny, soczysty, kwaskowato słodki aromatyczny i smaczny. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą na początku września. 

kosztel - kuliste, średniej wielkości owoce o zielonej lub słomkowozielonej, gładkiej i mocnej skórce z niewielkim,  żółtawym, rumieńcem. Miąższ owoców żółtawy, zwięzły, soczysty, bardzo słodki i smaczny. Owoce dojrzewają w drugiej lub trzeciej dekadzie września. 

szara reneta 

 

złota reneta

 

lobo - Zawiązuje owoce średnie i duże, kuliste, czasem lekko spłaszczone, lekko żebrowane. Skórka gładka, błyszcząca, zielonożółta z rozmytym, karminowym rumieńcem. Miąższ mało aromatyczny, kwaskowaty, smaczny. Owoce dojrzewają we wrześniu.

 

boiken

 

kortland - Owoce wytwarza duże, kulistospłaszczone, wyrównane, o jasnozielonej skórce z paskowanym, czerwonym rumieńcem. Bardzo smaczne. Owoce dojrzewają na początku października.

 

ligol - odmiana jabłoni o dużych lub bardzo dużych, smacznych, słodko-kwaskowatych owocach, dojrzewających w październiku, zielonych z czerwonym rumieńcem. Odmiana jabłoni dość odporna na mróz, mało wrażliwa na parcha jabłoni i mączniaka.

 

 

jonagold - bardzo popularna odmiana jabłoni do sadu, jej owoce dojrzewają w październiku, są uważane za jedne z najsmaczniejszych jabłek, deserowe, ale również nadają się na przetwory. Odmiana średnio wrażliwa na mróz oraz na parcha jabłoni, mało podatna na mączniaka.

 

Grusze: 

 

klapsa - owoce dojrzewają w drugiej połowie sierpnia i są duże, słodkie oraz soczyste. Doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia, a także na susze i kompoty. Drzewa obficie plonują w towarzystwie 'Komisówki' i 'Konferencji'. 

 

konferencja - najsmaczniejsza grusza jesienna. Jej owoce są jędrne, soczyste i słodkie, dlatego doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Owoce dojrzewają w drugiej połowie IX

 

Śliwy:

 

renkloda ulena - samopylna dojrzewa wcześnie. Może mieć żółtozieloną skórkę i miąższ w tym samym kolorze, zwarty, usunięcie z niego pestek bywa kłopotliwe. Renklody nadają się do bezpośredniego spożycia i na kompoty. 

 

węgierka dąbrowicka

 

amers - Drzewo rośnie umiarkowanie  silnie, plonuje obficie i corocznie. Odmiana deserowa, nadająca się też na przetwórstwo i susz. Owoc duży (50-60g), owalny skórka fioletowo-niebieska. Miąższ żółty, średnio soczysty, bardzo smaczny. Całkowicie oddzielający się od pestki.
Dojrzałość zbiorcza: Połowa września.
Odporność: Wytrzymała na mróz i choroby.

 

węgierka zwykła - odmiana bardzo stara, o bliżej nieokreślonym rodowodzie. Do Polski prawdopodobnie przywędrowała z Węgier – stąd jej nazwa. Kwitnie bardzo późno i jest samopylna. Późno też dojrzewa. Plonuje umiarkowanie obficie, lecz corocznie. Wydaje podłużne, soczyste i pachnące owoce o ciemnofioletowej skórce, zwartym żółtozielonym miąższu

 

Wiśnie:

 

łutówka - Wytrzymałe na mróz, pąki odporne na przymrozki. Wytwarza bardzo dużo pąków kwiatowych, natomiast mało liściowych, które zwykle rozmieszczone są u wierzchołka drzewa. Po zerwaniu owoców pozostają gołe pędy, wymaga więc silnych cięć odnawiających. Późno kwitnie, przez ok. 14 dni. Owocuje wcześnie, w 1. lub 2. roku po posadzeniu, corocznie i obficie. Zawiązuje duże (5–7 g), ciemnowiśniowe owoce. Miąższ jest ciemny, soczysty, kwaśny o ostrym smaku, lecz pozbawionym goryczy. Dobrze odchodzi od pestki. Sok barwiący, ciemnoczerwony. Dojrzałość zbiorczą owoce uzyskują na przełomie lipca i sierpnia. 

 

keleris - samopylna odmiana. Średnio silnie rosnące drzewo z jajowatą koroną. Dość wytrzymałe na mróz. Pąki odporne na przymrozki. Drzewo mało wrażliwe na moniliozę, średnio odporne na raka bakteryjnego. Średnio wcześnie kwitnie. W okres owocowania wcześnie wchodzi. Owocuje obficie, corocznie. Zawiązuje duże lub średniej wielkości (4,0–6,0 g) owoce z jasnymi, delikatnymi kropeczkami na błyszczącej, ciemnoczerwonej skórce. Miąższ jest ciemny, soczysty, średnio kwaśny, delikatniejszy w smaku od Łutówki i Nefris. Sok barwiący. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w połowie lipca, ok. 10 dni przed Łutówką. 

 

groniasta - samopylna odmiana. Drzewo rośnie średnio silnie. Posiada luźną koronę. Odporne na mróz i przymrozki pąki nie przemarzają. Drzewo mało podatne na raka bakteryjnego i drobną plamistość liści drzew pestkowych. Średnio wrażliwe na moniliozę (brunatna zgnilizna drzew pestkowych). Wcześnie wchodzi w okres owocowania. Plonuje obficie, corocznie. Owoce są duże lub średniej wielkości (średnio 5 g), ciemnoczerwone o czerwonym, słodko-kwaśnym, smacznym miąższu. Sok jest czerwony, barwiący. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w połowie lub pod koniec lipca, kilka dni przed Łutówką. Przeznaczane do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa.

 

Czereśnie:

 

Kordia - niezwykle popularna i lubiana odmiana o późnym terminie dojrzewania. Owoce duże, ciemnoczerwone, bardzo smaczne i słodkie, mało podatne na pękanie. Odmiana dość odporna na raka bakteryjnego.

 

sumit - średnio wczesna odmiana o bardzo smacznych, dużych, jasnoczerwonych owocach, średnio podatnych na pękanie. Odmiana dość odporna na mróz, średnio odporna na choroby.

 

Sylvia – jedna z najlepszych odmian czereśni. Średnio późna, o smacznych, ciemnoczerwonych, bardzo ładnych owocach, mało podatnych na pękanie. Drzewa odporne na mróz i choroby.

 

Podkładki, na których szczepiono poszczególne gatunki drzew owocowych:

 

Jabłonie były szczepione na podkładce A2- Alnarp. Podkładka ta została wyselekcjonowana w 1920r. przez Johanssona, z grupy mieszańców jabłoni słodkich (Doucin) w Stacji Badawczej Alnarp (Szwecja).Jest bardzo wytrzymała na mróz i mało wrażliwa na guzowatość korzeni. Ma małe wymagania glebowe i jest podkładką silnie rosnącą.

Grusze były szczepione na podkładce Grusza Kaukaska. Jest to podkładka generatywna, rozmnażana przez wysiew nasion.

Dużą zaletą tych podkładek jest duża odporność na mróz i bardzo dobra zgodność zrastania się z odmianami uprawnymi. Mogą być sadzone na słabszych glebach, a ich system korzeniowy, choć słabo rozgałęziony, głęboko się korzeni, dlatego drzewa nie wymagają podpierania.

 

Czereśnie były szczepione na podkładce Siewka czereśni ptasiej. Jest ona wciąż jeszcze najpowszechniej stosowaną podkładką generatywną dla wiśni i czereśni. Zaletą jej jest dobre zrastanie się prawie ze wszystkimi znanymi odmianami. Drzewa szczepione na siewkach czereśni ptasiej rosną bardzo silnie i późno wchodzą w okres owocowania.

 

Wiśnie były szczepione na podkładce Siewka antypki. Jest to podkładka generatywna dla wiśni. Rośnie słabiej niż czereśnia ptasia, chociaż wśród licznej populacji siewek antypki zdarzają się również i takie, które rosną silnie. Wiśnie szczepione na antypce lepiej znoszą lżejsze gleby i są bardziej wytrzymałe na mróz niż drzewa szczepione na siewkach czereśni ptasiej.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin