Lubelskie ze smakiem Informator.pdf

(2179 KB) Pobierz
WOJEWÓDZKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA
IM. HIERONIMA ŁOPACIŃSKIEGO
W LUBLINIE
LUBELSKIE ZE SMAKIEM
PRODUKTY REGIONALNE I TRADYCYJNE
LUBLIN 2020
Lubelskie ze smakiem
Opracowanie:
Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie
Tekst:
Dział Bibliografii Lubelszczyzny i Wiedzy o Regionie
Bibliografia:
Piotr Mikulec
Dział Udostępniania
Korekta:
Joanna Chapska
Dział Instrukcyjno-Metodyczny
Publikacja dostępna na licencji CC-BY-SA 3.0 PL
2
Lubelskie ze smakiem
Spis treści
O produktach regionalnych i tradycyjnych słów kilka
……………………………………4
Lubelskie produkty tradycyjne – dziedzictwo kulturowe powiatowych społeczności
..…7
Powiat bialski ………………………………………………………………………………... 8
Powiat biłgorajski …………………………………………………………………………... 15
Powiat chełmski ……………………………………………………………………………. 17
Powiat hrubieszowski ………………………………………………………………………. 18
Powiat janowski …………………………………………………………………………….. 19
Powiat krasnostawski ……………………………………………………………………….. 21
Powiat kraśnicki …………………………………………………………………………….. 24
Powiat lubartowski ………………………………………………………………………….. 30
Powiat lubelski ……………………………………………………………………………… 33
Powiat łęczyński ……………………………………………………………………………. 44
Powiat łukowski …………………………………………………………………………….. 47
Powiat opolski ………………………………………………………………………………. 48
Powiat parczewski …………………………………………………………………………... 54
Powiat puławski …………………………………………………………………………….. 55
Powiat radzyński ……………………………………………………………………………. 61
Powiat rycki ………………………………………………………………………………… 66
Powiat świdnicki ……………………………………………………………………………. 68
Powiat tomaszowski ………………………………………………………………………… 69
Powiat włodawski …………………………………………………………………………... 70
Powiat zamojski …………………………………………………………………………….. 71
Tradycje stołu i kultura kulinarna Lubelszczyzny (bibliografia w wyborze) .…………
73
3
Lubelskie ze smakiem
O produktach regionalnych i tradycyjnych słów kilka
Lubelszczyzna to region pod wieloma względami wyjątkowy. Znajdziemy tu miejsca
niepowtarzalne, wyróżniające go spośród innych regionów. Położony w Polsce Środkowo-
Wschodniej, stanowi wschodnią granicę Unii Europejskiej. Przez obszar województwa
przebiegają główne szlaki transkontynentalne łączące Europę ze Wschodem. Ścierają się tu
i przenikają kultury wielu narodów. Walory przyrodnicze, uzdrowiskowe i kulturowe to
wielki atut regionu. Lubelskie należy do najczystszych obszarów Europy. Dzięki korzystnym
warunkom naturalnym jest liderem upraw rolniczych i sadowniczych. Przoduje w produkcji
żywności ekologicznej. Mieszkańcy dbają też o zachowanie obyczajów, obrzędów, tradycji,
przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Mieszczą się w tym również tradycyjne potrawy,
zwyczaje żywieniowe i tradycje związane z kulturą stołu. Ważnym elementem kultury
lokalnej są produkty regionalne i tradycyjne. Czym się różnią?
Produkty regionalne,
nazywane inaczej produktami znanego pochodzenia, są to produkty,
których wysoka jakość i renoma związana jest z regionem, w którym są wytwarzane, przy
czym region nie musi być regionem w sensie geograficznym, tylko oznacza obszar, z którym
związane jest wytwarzanie produktu.
Produkty tradycyjne
to „produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości
wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, stanowią element dziedzictwa
kulturowego regionu, w którym są wytwarzane, oraz są elementem tożsamości społeczności
lokalnej. Za tradycyjne metody produkcji uważa się metody wykorzystywane co najmniej
od 25 lat” (Stanisław Turski,
W krainie lubelskich produktów tradycyjnych,
Lublin 2009).
Produkty regionalne to w przeważającej mierze potrawy, napoje, ale także rośliny
charakterystyczne dla danego regionu (chmiel, tymianek fajsławicki) czy zwierzęta
wywodzące się lub hodowane w regionie (świnia puławska). Produkty tradycyjne, zgodnie
z ustawodawstwem, są rejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych.
Listę Produktów Tradycyjnych
prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
we współpracy z marszałkami województw, zgodnie z
Ustawą o rejestracji i ochronie nazw
i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.
Lista
jest narzędziem promocyjno-informacyjnym. Celem jest pogłębienie wiedzy konsumentów na
temat tradycyjnej żywności, zwiększenie ich zainteresowania tego typu produktami. Mogą
być na nią wpisywane produkty, które posiadają co najmniej 25-letnią udokumentowaną
historię, są związane z tożsamością społeczności lokalnych oraz stanowią element
dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane. Podstawą wpisu jest jakość lub
też wyjątkowe cechy i właściwości wynikające ze stosowania tradycyjnych metod produkcji.
W województwie lubelskim zostały zarejestrowane
223
produkty tradycyjne (stan na 28
kwietnia 2020 r.). Nasze województwo jest jednym z liderów w skali kraju.
Szczegółowe informacje o warunkach wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych można
uzyskać w Departamencie Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa
Lubelskiego w Lublinie, ul. Marii Skłodowskiej-Curie, 20-029 Lublin, Tel. 81 44-16-538.
4
Lubelskie ze smakiem
Wykaz i informacje o produktach już zarejestrowanych na liście są publikowane na
stronach
internetowych
Ministerstwa
Rolnictwa
i
Rozwoju
Wsi
(https://www.gov.pl/web/rolnictwo/lista-produktow-tradycyjnych12)
oraz
Urzędu
Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego w Lublinie – Lubelskie produkty tradycyjne
https://www.lubelskie.pl/rolnictwo-i-srodowisko/rozwoj-obszarow-wiejskich/produkty-
tradycyjne/. Ponadto Urząd Marszałkowski cyklicznie publikuje uaktualniony katalog
„W krainie lubelskich produktów tradycyjnych” w wersji papierowej, a jego wersję
elektroniczną udostępnia również na swojej stronie.
[2019]
2015
2014
2011
2009
Produkty tradycyjne stały się nieodłącznym elementem festiwali, spotkań, festynów
i wielu, wielu innych imprez, organizowanych w naszym regionie. Wydarzenia kulturalne to
nowoczesna forma promocji i kreowania pozytywnego wizerunku regionu, to doskonałe
źródło popularyzowania jego dziedzictwa kulturowego. Dla mieszkańców tworzą one
niepowtarzalną przestrzeń do integracji, inspirują do kreatywnych działań i współtworzenia
kultury regionu.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin