Nowy poradnik dla gospodyń przepisy na sporządzanie zup, kremów, legumin i innych potraw słodkich 1929rok.pdf

(12635 KB) Pobierz
NOWY
PORADNIK
DLA
GOSPODYŃ
PRZEPISY
NA
SPORZĄDZANIE
ZUP,
KREMÓW,
LEGUMIN
I
INNYCH
POTRAW
SŁODKICH
NAKŁADEM
RADY
NACZELNEJ
POLSKIEGO
PRZEMYSŁU
CUKROWNICZEGO
WARSZAWA
POZNAŃ
ROK
1929
—■I___—*B!W
'l
trirw
KOMIS
AR
J
AT
F
Z
Ą
O
RSZA
Y
19
NOWY
PORADNIK
DLA
GOSPODYŃ
PRZEPISY
NA
SPORZĄDZANIE
ZUP,
KREMÓW,
LEGUMIN
I
INNYCH
POTRAW
SŁODKICH
L
NAKŁADEM
RADY
NACZELNEJ
POLSKIEGO
PRZEMYSŁU
CUKROWNICZEGO
WARSZAWA
POZNAŃ
ROK
1929
*
DRUKARNIA
TECHNICZNA
Spółka
Akcyjna
WARSZAWA,
ULICA
CZACKIEGO
5/5
Telefon
14-67.
PRZEDMOWA
Niezliczone
rzesze
matek
i
gospodyń
starają
się
codziennie,
w
miarę
możności
i
umiejętności,
odżywiać
swoje
dzieci
i
do­
mowników
takiemi
potrawami,
które
mogą
ich
najwięcej
wzmocnić,
przysparzając
im
sił
do
nauki
i
pracy
zawodowej.
Jednakże
wiele
nawet
najlepszych
gospodyń
nie
wie,
jakie
mia­
nowicie
potrawy
należy
wybierać,
aby
osiągnąć
cel
zamierzony.
Zapominają
one
przedewszystkiem
o
tern,
że
według
dokład­
nych
badań
naukowych
cukier
jest
nieodzownym
środ­
kiem
odżywczym
dla
utrzymania
i
wzmacniania
organizmu
ludz­
kiego.
Pewnik
ten
winien
być
nietylko
zdobyczą
nauki,
ale
i
przekonaniem
całego
narodu.
Życie
jest
ruchem
i
zmianą;
ma
ono
za
główny
warunek
ciągłą
przemianę
materji
w
naszym
organiźmie.
Pokarmy
nasze
składają
się
z
trzech
głównych
pożywek;
białka,
tłuszczu
i
wę­
glowodanów.
Zwłaszcza
te
ostatnie
nader
ważne,
gdyż
moż­
na
niemi
częściowo,
lub
nawet
całkowicie
zastąpić
dwie
pierw­
sze
pożywia,
jak
to
było
stwierdzone
w
czasie
wojny
ostat­
niej.
Z
pośród
węglowodanów
na
pierwszem
miejscu
stoi
cukier,
ponieważ
oprócz
wodoru
i
tlenu,
dostarcza
on
także
organiz­
mowi
ludzkiemu
bardzo
potrzebny
węgiel,
niezmiernie
ważny
czynnik,
przyśpieszający
proces
przemiany
materji
i
dodający
siły
muskułom,
które
głównemi
trybami
organizmu
czło­
wieka.
Oprócz
tego,
cukier
posiada
specjalną
właściwość,
że
wskutek
swej
łatwej
rozpuszczalności,
nie
wymaga
on
prawie
żadnego
procesu
trawienia.
Węgiel
w
cukrze
już
po
bardzo
krótkim
czasie
dostaje
się,
wskutek
krążenia
krwi,
do
tych
miejsc
organizmu,
gdzie
jest
właściwie
potrzebny
dla
wytworze­
nia
tam
ciepła
i
pobudzenia
energji.
Wskutek
bezpośredniego
Zgłoś jeśli naruszono regulamin