r03-2019-czerwiec-egzamin-zawodowy-praktyczny-zasady-oceniania.pdf

(1379 KB) Pobierz
Układ graficzny © CKE 2019
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2019
ZASADY OCENIANIA
Arkusz zawiera informacje prawnie chronione
do momentu rozpoczęcia egzaminu
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji rolniczej
Oznaczenie arkusza:
R.03-01-19.06
Oznaczenie kwalifikacji:
R.03
Numer zadania:
01
Wypełnia egzaminator
Kod ośrodka
Kod egzaminatora
Numer
PESEL
zdającego*
Numer
stanowiska
Data egzaminu
Dzień Miesiąc
Rok
Godzina rozpoczęcia egzaminu
:
* w przypadku braku numeru
PESEL
– seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Egzaminatorze!
Oceniaj prace zdających rzetelnie i z zaangażowaniem. Dokumentuj wyniki oceny.
Stosuj przyjęte zasady oceniania w sposób obiektywny.
Jeżeli zdający, wykonując zadanie egzaminacyjne, uzyskuje inne rezultaty albo pożądane rezultaty uzyskuje w inny sposób niż uwzględniony
w zasadach oceniania lub przedstawia nietypowe rozwiązanie, ale zgodnie ze sztuką w zawodzie, to nadal oceniaj zgodnie z kryteriami
zawartymi w zasadach oceniania. Informacje o tym, że zasady oceniania nie przewidują zaistniałej sytuacji, przekaż niezwłocznie w formie
pisemnej notatki do Przewodniczącego Zespołu Egzaminacyjnego z prośbą o przekazanie jej do Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej. Notatka
może być sporządzona odręcznie w trybie roboczym.
Informuj przewodniczącego zespołu nadzorującego o wszystkich nieprawidłowościach zaistniałych w trakcie egzaminu, w tym w szczególności
o naruszeniach przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy i o podejrzeniach niesamodzielności w wykonaniu zadania przez zdającego.
Strona 2 z 5
Numer
stanowiska
Elementy podlegające ocenie/kryteria oceny
Rezultat 1: Zapotrzebowanie na mieszankę dla stada 20 gęsi w wieku 3 tygodni na 1 dzień - Tabela 1.
Wpisane:
Egzaminator wpisuje
T,
jeżeli zdający spełnił
kryterium albo
N,
jeżeli
nie spełnił
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
1 Ilość mieszanki pobrana przez jedną gęś w wieku 3 tyg. – 200
2 Ilość mieszanki pobranej przez 20 gęsi w wieku 3 tyg. – 4
3 Składnik mieszanki i jego zawartość w 1 kg: koncentrat białkowy – 220
4 Składnik mieszanki i jego zawartość w 1 kg: śruta z pszenżyta – 480
5 Składnik mieszanki i jego zawartość w 1 kg: śruta z pszenicy – 150
6 Składnik mieszanki i jego zawartość w 1 kg: śruta owsiana – 150
7 Ilość koncentratu białkowego potrzebnego do sporządzenia mieszanki – 0,88
8 Ilość śruty z pszenżyta potrzebnej do sporządzenia mieszanki – 1,92
9 Ilość śruty z pszenicy potrzebnej do sporządzenia mieszanki – 0,6
10 Ilość śruty owsianej potrzebnej do sporządzenia mieszanki – 0,6
Strona 3 z 5
Rezultat 2: Rozpoznane pasze potrzebne do sporządzenia mieszanki - Tabela 2.
Wpisane:
1 Nazwa śruty oznaczonej na worku literą A – śruta z pszenżyta
2 Nazwa śruty oznaczonej na worku literą B – śruta z pszenicy
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
3 Nazwa śruty oznaczonej na worku literą C – śruta owsiana
Rezultat 3: Powierzchnia gęśnika i ilość preparatu do suchej dezynfekcji ściółki - Tabela 3.
1 Obsada zwierząt – 2
2 Powierzchnia gęśnika dla 20 szt. gęsi – 10
3 Ilość preparatu potrzebna do wykonania zabiegu na 1 m
2
podłoża – 100
4 Ilość preparatu potrzebna do wykonania zabiegu na całej powierzchni – 1 000
Rezultat 4: Wymieniona i zdezynfekowana ściółka w gęśniku i umyty sprzęt.
1 Usunięta brudna ściółka
2 Wymyte i wyczyszczone z zabrudzeń karmidła
3 Wymyte poidła
4 Nałożona czysta ściółka
5 Preparat dezynfekcyjny równomiernie naniesiony na ściółkę
6 Karmidła i poidła ustawione na wymienionej ściółce
Strona 4 z 5
Numer
stanowiska
Przebieg 1: Przebieg sporządzania mieszanki treściwej.
Zdający:
1 Odważył koncentrat białkowy - 0,88 (± 0,05) kg
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
2 Odważył śrutę z pszenżyta - 1,92 (± 0,05) kg
3 Odważył śrutę z pszenicy - 0,6 (± 0,05) kg
4 Odważył śrutę owsianą - 0,6 (± 0,05) kg
Egzaminator …………………………………………………………………………….
imię i nazwisko
..........................................................................
data i czytelny podpis
Strona 5 z 5
Numer
stanowiska
Zgłoś jeśli naruszono regulamin