r03-2019-styczen-egzamin-zawodowy-praktyczny-zasady-oceniania.pdf

(1432 KB) Pobierz
Układ graficzny © CKE 2019
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2019
ZASADY OCENIANIA
Arkusz zawiera informacje prawnie chronione
do momentu rozpoczęcia egzaminu
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji rolniczej
Oznaczenie arkusza:
R.03-01-19.01
Oznaczenie kwalifikacji:
R.03
Numer zadania:
01
Wypełnia egzaminator
Kod ośrodka
Kod egzaminatora
Numer
PESEL
zdającego*
Numer
stanowiska
Data egzaminu
Dzień Miesiąc
Rok
Godzina rozpoczęcia egzaminu
:
* w przypadku braku numeru
PESEL
– seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Egzaminatorze!
Oceniaj prace zdających rzetelnie i z zaangażowaniem. Dokumentuj wyniki oceny.
Stosuj przyjęte zasady oceniania w sposób obiektywny.
Jeżeli zdający, wykonując zadanie egzaminacyjne, uzyskuje inne rezultaty albo pożądane rezultaty uzyskuje w inny sposób niż uwzględniony
w zasadach oceniania lub przedstawia nietypowe rozwiązanie, ale zgodnie ze sztuką w zawodzie, to nadal oceniaj zgodnie z kryteriami
zawartymi w zasadach oceniania. Informacje o tym, że zasady oceniania nie przewidują zaistniałej sytuacji, przekaż niezwłocznie w formie
pisemnej notatki do Przewodniczącego Zespołu Egzaminacyjnego z prośbą o przekazanie jej do Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej. Notatka
może być sporządzona odręcznie w trybie roboczym.
Informuj przewodniczącego zespołu nadzorującego o wszystkich nieprawidłowościach zaistniałych w trakcie egzaminu, w tym w szczególności
o naruszeniach przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy i o podejrzeniach niesamodzielności w wykonaniu zadania przez zdającego.
Strona 2 z 4
Numer
stanowiska
Elementy podlegające ocenie/kryteria oceny
Rezultat 1. Karta oceny materiału siewnego – Tabela 1.
Egzaminator wpisuje
T,
jeżeli zdający spełnił
kryterium albo
N,
jeżeli
nie spełnił
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
1 Wpisana nazwa zboża z worka oznakowanego nr 1 - jęczmień
2 Wpisana nazwa zboża z worka oznakowanego nr 2 - owies
3 Wpisana nazwa zboża z worka oznakowanego nr 3 - pszenżyto
4 Wpisane barwa i zapach nasion jęczmienia właściwe dla ocenianego materiału
5 Wpisane barwa i zapach nasion owsa właściwe dla ocenianego materiału
6 Wpisane barwa i zapach nasion pszenżyta właściwe dla ocenianego materiału
Rezultat 2. Oznaczona czystość nasion
(zboże z wor ka oznaczonego nr 3) –
Tabela 2.
1 Wpisana masa pobranej próbki – 100
2 Wpisana masa zanieczyszczeń – zgodnie z dokonanym pomiarem i stanem faktycznym
3 Wpisana obliczona czystość nasion jęczmienia – wynik adekwatny do zastosowanych danych
Strona 3 z 4
Rezultat 3. Zestawienie ilości składników mieszanki zbożowej na powierzchnię 1 ha i 10 arów – Tabela 3.
1 Zapisana ilość wysiewanego jęczmienia na 1 ha – 55
2 Zapisana ilość wysiewanego owsa na 1 ha – 60
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
3 Zapisana ilość wysiewanego pszenżyta na 1 ha – 85
4 Obliczona ilość wysiewanego jęczmienia na 10 arów – 5,5
5 Obliczona ilość wysiewanego owsa na 10 arów – 6,0
6 Obliczona ilość wysiewanego pszenżyta na 10 arów – 8,5
Przebieg 1. Ważenie składników mieszanki zbożowej na powierzchnię 10 arów
Zdający:
1 odważył ziarno jęczmienia – 5,5 kg
2 odważył ziarno owsa – 6,0 kg
3 odważył ziarno pszenżyta – 8,5 kg
4 każde zboże umieścił w oddzielnym pojemniku
5 używał narzędzi i sprzętu zgodnie z przeznaczeniem
6 posprzątał stanowisko, sprzęt i narzędzia odłożył na wyznaczone miejsce
Egzaminator …………………………………………………………………………….
imię i nazwisko
..........................................................................
data i czytelny podpis
Strona 4 z 4
Numer
stanowiska
Zgłoś jeśli naruszono regulamin