r04-2018-styczen-egzamin-zawodowy-pisemny.pdf

(2337 KB) Pobierz
Arkusz zawiera informacje prawnie
chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu
Układ graficzny © CKE 2017
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji pszczelarskiej
Oznaczenie kwalifikacji:
R.04
Wersja arkusza:
X
R.04-X-18.01
Czas trwania egzaminu:
60 minut
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2018
CZĘŚĆ PISEMNA
Instrukcja dla zdającego
1.
2.
Sprawdź, czy arkusz egzaminacyjny zawiera 10 stron. Ewentualny brak stron lub inne usterki zgłoś
przewodniczącemu zespołu nadzorującego.
Do arkusza dołączona jest KARTA ODPOWIEDZI, na której w oznaczonych miejscach:
wpisz oznaczenie kwalifikacji,
zamaluj kratkę z oznaczeniem wersji arkusza,
wpisz swój numer PESEL*,
wpisz swoją datę urodzenia,
przyklej naklejkę ze swoim numerem PESEL.
Arkusz egzaminacyjny zawiera test składający się z 40 zadań.
Za każde poprawnie rozwiązane zadanie możesz uzyskać 1 punkt.
Aby zdać część pisemną egzaminu musisz uzyskać co najmniej 20 punktów.
Czytaj uważnie wszystkie zadania.
Rozwiązania zaznaczaj na KARCIE ODPOWIEDZI długopisem lub piórem z czarnym tuszem/
atramentem.
Do każdego zadania podane są cztery możliwe odpowiedzi: A, B, C, D. Odpowiada im następujący
układ kratek w KARCIE ODPOWIEDZI:
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Tylko jedna odpowiedź jest poprawna.
Wybierz właściwą odpowiedź i zamaluj kratkę z odpowiadającą jej literą – np., gdy wybrałeś
odpowiedź „A”:
Staraj się wyraźnie zaznaczać odpowiedzi. Jeżeli się pomylisz i błędnie zaznaczysz odpowiedź,
otocz ją kółkiem i zaznacz odpowiedź, którą uważasz za poprawną, np.
11.
12.
Po rozwiązaniu testu sprawdź, czy zaznaczyłeś wszystkie odpowiedzi na KARCIE ODPOWIEDZI
i wprowadziłeś wszystkie dane, o których mowa w punkcie 2 tej instrukcji.
Pamiętaj, że oddajesz przewodniczącemu zespołu nadzorującego tylko KARTĘ ODPOWIEDZI.
Powodzenia!
* w przypadku braku numeru PESEL – seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zadanie 1.
Którego sprzętu należy użyć, aby otrzymać baloty przedstawione na ilustracji?
A.
B.
C.
D.
Owijarki bel.
Prasy zwijającej.
Prasy kostkującej.
Agregatu ścierniskowego.
Zadanie 2.
Który zabieg agrotechniczny należy wykonać bezpośrednio po podorywce?
A.
B.
C.
D.
Wałowanie.
Bronowanie.
Włókowanie.
Kultywatorowanie.
Zadanie 3.
Jaką barwę ma dobrej jakości siano z traw?
A.
B.
C.
D.
Szarą.
Brązową.
Brunatną.
Zielonkawą.
Zadanie 4.
Który szkodnik jest przedstawiony na ilustracji?
A.
B.
C.
D.
Mszyca kapuściana.
Słodyszek rzepakowy.
Chowacz czterozębny.
Pryszczarek kapustnik.
Zadanie 5.
Ile czystego azotu znajduje się w 30 tonach obornika, zawierającego średnio 0,5% azotu?
A.
B.
C.
D.
50 kg
150 kg
300 kg
500 kg
Strona 2 z 10
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zadanie 6.
Na których z wymienionych pól zabrania się stosowania nawozów naturalnych, zgodnie z zaleceniami
Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej?
A.
B.
C.
D.
Na glebach lekkich.
Na użytkach zielonych.
Na glebach przykrytych śniegiem.
Na wieloletnich uprawach polowych.
Zadanie 7.
Jaki maksymalny wzrost plonu nasion rzepaku można uzyskać, jeśli zostanie on zapylony przez pszczoły?
A.
B.
C.
D.
10%
20%
40%
70%
Zadanie 8.
Który zabieg walki ze zgnilcem złośliwym jest najbardziej radykalny?
A.
B.
C.
D.
Siarkowanie pszczół.
Poddanie głodówce pszczół.
Podwójne przesiedlenie rodzin.
Usunięcie plastrów z chorym czerwiem.
Zadanie 9.
Której rasy koni dotyczy zamieszczony opis?
A.
B.
C.
D.
Konia śląskiego.
Konika polskiego.
Konia huculskiego.
Konia małopolskiego.
Jest rodzimą, prymitywną rasą koni, wywodzącą się od dzikich koni,
zwanych tarpanami, odporną na choroby i trudne warunki
utrzymania.
Zadanie 10.
Podeszwa płużna powstaje, gdy orze się
A.
B.
C.
D.
pługiem odwracalnym.
na głębokość 20-25 cm.
pługiem z pogłębiaczem.
zawsze na tę samą głębokość.
Zadanie 11.
Do poprawnego i bezpiecznego przywiązania konia podczas jego czyszczenia są potrzebne
A.
B.
C.
D.
kantar i uwiąz.
kantar i wodze.
ogłowie i uwiąz.
ogłowie i wodze.
Strona 3 z 10
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zadanie 12.
W gospodarstwie o powierzchni 15 ha prowadzona jest hodowla bydła o następującej strukturze stada:
10 szt. krów,
5 szt. cieląt w wieku 0–6 m-cy,
5 szt. jałówek i byczków w wieku 6–12 m-cy,
5 szt. jałówek i byczków w wieku 12–24 m-cy.
Grupa zwierząt
Cielęta 0 –
6
m-cy
Jałówki, byczki 6 –
12
m-cy
Jałówki, byczki 12 –
24
m-cy
Krowy
masa
ton
2,6
2,9
4,8
12,0
obornik
azot
fosfor
kg
kg
20,8
5,2
15,4
8,1
25,0
15,4
66,0
38,3
potas
kg
15,6
19,1
3,2
64,8
masa
ton
-
7,0
12,1
23,2
gnojowica
azot
fosfor
kg
kg
-
-
23,1
7,7
42,3
15,7
97,4
39,4
potas
kg
-
29,4
58,1
107,0
Ile obornika produkuje stado?
A.
B.
C.
D.
171,50 t
173,97 t
211,50 t
327,50 t
Zadanie 13.
Do zakażenia dochodzi przez głębokie zanieczyszczone rany. Objawy choroby to napięcie mięśni głowy, szyi, zadu,
kończyn, chore zwierzęta stoją z zaciśniętymi zębami, uszy są nieruchome, szyja wyprężona, nozdrza rozdęte, oddech
jest utrudniony. Chore zwierzę jest podniecone i najmniejszy szelest wywołuje u niego silne ataki drgawek.
Której choroby zwierząt gospodarskich dotyczy zamieszczony opis?
A.
B.
C.
D.
Tężca.
Wąglika.
Nosówki.
Szelestnicy.
Zadanie 14.
Na podstawie kodu umieszczonego na jajku określ sposób chowu kur.
A.
B.
C.
D.
Klatkowy.
Ściółkowy.
Ekologiczny.
Z wolnym wybiegiem.
Strona 4 z 10
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zadanie 15.
§ 10.1.Temperatura
przechowywanych lub transportowanych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych
do sprzedaży bezpośredniej nie może być wyższa niż:
1) 4°C
-
dla tuszek drobiowych, zajęczaków i drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej;
2) 3°C
-
dla narządów wewnętrznych grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;
3) 7°C
-
dla tusz grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;
4) 6°C
-
dla mleka surowego i surowej śmietany;
5) 2°C
-
dla produktów rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa.
2. Produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej schładza się niezwłocznie, jeżeli jest
to konieczne dla zapewnienia ich bezpieczeństwa.
3. Temperatury, o których mowa w ust. 1 pkt 1-4, mogą być wyższe o 2°C podczas transportu do miejsc prowadzenia
sprzedaży bezpośredniej lub zakładu prowadzącego handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta
końcowego, jeżeli transport ten nie trwa dłużej niż 2 godziny, a po jego zakończeniu produkty zostaną schłodzone
do temperatury określonej w ust. 1 pkt 1-4.
Jaką maksymalną temperaturę może mieć śmietana surowa podczas transportu trwającego ok. 3 godziny?
A.
B.
C.
D.
4°C
6°C
7°C
8°C
Zadanie 16.
Jaką rasę pszczół przedstawiono na ilustracji?
A.
B.
C.
D.
Włoską.
Kraińską.
Kaukaską.
Środkowoeropejską.
Zadanie 17.
W celu ułatwienia odnalezienia wejścia do ula pszczoły oznaczają pobliże ula wydzieliną. W którym
gruczole powstaje ta wydzielina?
A.
B.
C.
D.
Rektalnym.
Zapachowym.
Żuwaczkowym.
Kieszonkowym.
Zadanie 18.
Jaka jest różnica między temperaturą zewnętrzną wynoszącą -30°C a temperaturą panującą w środku kłębu
podczas wychowu czerwiu?
A.
B.
C.
D.
34,5°C
50,5°C
60,5°C
64,5°C
Strona 5 z 10
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin