Zapiekanka z selera1 seler,15 dag szynki lub kiełbasy,15 dag makaronu,6 łyżek ketchupu,1 szklanka jogurtu,sól, papryka,1-2 jaja,3 łyżki tartej bułki,1 łyżka masła,1 łyżka tartego żółtego sera,tłuszcz i bułka tarta do naczyniaSelery wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, obrać, opłukać, rozdrobnić na tarce. Kiełbasę lub szynkę pokroić w cienkie paski, wymieszać z selerami. Makaron ugotować, odcedzić. Na dnie przygotowanego naczynia ułożyć makaron, a następnie równomiernie rozsypać seler z wędliną. Ketchup, jogurt, sól, paprykę i jaja dobrze rozmieszać i zalać potrawę, posypać tartą bułką i małymi kawałeczkami masła oraz tartym serem. Piec ok. 40 min. Podawać z sałatą lub surówką.
leopardg