WYKŁAD 2 GHP, GMP, HACCP.pdf

(161 KB) Pobierz
Organizacja pracy
Wykład 2
GMP, GHP, HACCAP,
Katedra Profilaktyki Chorób
Metabolicznych
Wydział Nauk o Zdrowiu w
Bytomiu
Polska
o bezpieczeństwie żywności i żywienia
określa wymagania i procedury niezbędne dla
zapewnienia
bezpieczeństwa
żywności
i
żywienia,
celem ustawy jest zapewnienie wysokiego
poziomu ochrony zdrowia konsumentów,
w
przepisach
tych
zapisano,
że
odpowiedzialność za zdrowie konsumentów
spoczywa na producentach na każdym etapie
produkcji oraz dystrybucji żywności.
Ustawa
Bezpieczeństwo żywności
to
całokształt warunków, które muszą
być spełnione i działań, które muszą
być podjęte na wszystkich etapach
produkcji lub obrotu żywnością w celu
otrzymanie produktów spełniających
wymogi zapewnienia zdrowia i życia
człowieka
Systemy zarządzania bezpieczeństwem
zdrowotnym żywności oraz zarządzania jakością
stanowią sformalizowane narzędzia wykorzystywane
przy produkcji posiłków, dając gwarancję uzyskania
możliwie najwyższej jakości zdrowotnej żywności i
pełnego jej bezpieczeństwa
q
należą do nich:
Dobra Praktyka Higieniczna (GHP) określana jako
Program Stanowiący Warunki Wstępne
Dobra
Praktyka Produkcyjna (GMP), w tym cateringowa
System Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
HACCP
q
GHP/GMP/HACCP
bezwzględną podstawą wszelkich działań na
rzecz zapewnienia całkowitego bezpieczeństwa i
wysokiej jakości zdrowotnej produkowanych
posiłków jest stosowanie GHP, GMP
ich realizacja zapewnia odpowiedni standard
zakładu żywienia zbiorowego, jego otoczenia
oraz wszystkich etapów procesu produkcyjnego
posiłków
Zgłoś jeśli naruszono regulamin