grzyby marynowane.txt

(1 KB) Pobierz
GRZYBY MARYNOWANE
Grzyby leśne w zalewie octowej z dodatkiem przypraw.
Do marynowania polecam używać małych i jędrnych borowików, podgrzybków, kurek, maślaków, rydzy, opieńków i kozaków. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub mieszanych. Zalewa octowa to mieszanka wody i octu w proporcji 4:1 plus przyprawy.

SKŁADNIKI
2 kg grzybów
1 cebula
ZALEWA OCTOWA DO GRZYBÓW MARYNOWANYCH
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu


PRZYGOTOWANIE
Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki.
Przygotować zalewę octową: zagotować składniki w garnku, tzn. wodę, ocet, cukier i sól oraz ziela angielskie, liście laurowe, gorczycę i pieprz.
Obgotować grzyby i cebulę: zagotować duży garnek z wodą, wrzucić grzyby i cebulę, gotować przez ok. 5 minut.
Odcedzić i włożyć do suchych słoiczków (najlepiej wcześniej wyparzonych i osuszonych), wypełniając je do około 3/4 objętości.
Zalać wrzącą zalewą wraz z przyprawami, rozłożonymi mniej więcej po równo do każdego słoika. Od razu zakręcić pokrywkami. Odwrócić do góry dnem i zostawić do ostudzenia.
Znów odwrócić i odstawić do spiżarki lub piwnicy.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin