GRZYBY MARYNOWANE Grzyby leśne w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Do marynowania polecam używać małych i jędrnych borowików, podgrzybków, kurek, maślaków, rydzy, opieńków i kozaków. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub mieszanych. Zalewa octowa to mieszanka wody i octu w proporcji 4:1 plus przyprawy. SKŁADNIKI 2 kg grzybów 1 cebula ZALEWA OCTOWA DO GRZYBÓW MARYNOWANYCH 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżka gorczycy 1 łyżka ziaren pieprzu PRZYGOTOWANIE Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki. Przygotować zalewę octową: zagotować składniki w garnku, tzn. wodę, ocet, cukier i sól oraz ziela angielskie, liście laurowe, gorczycę i pieprz. Obgotować grzyby i cebulę: zagotować duży garnek z wodą, wrzucić grzyby i cebulę, gotować przez ok. 5 minut. Odcedzić i włożyć do suchych słoiczków (najlepiej wcześniej wyparzonych i osuszonych), wypełniając je do około 3/4 objętości. Zalać wrzącą zalewą wraz z przyprawami, rozłożonymi mniej więcej po równo do każdego słoika. Od razu zakręcić pokrywkami. Odwrócić do góry dnem i zostawić do ostudzenia. Znów odwrócić i odstawić do spiżarki lub piwnicy.
marcin7914