Dobrostan zwierząt gospodarskich.pdf

(1739 KB) Pobierz
Dobrostan zwierząt gospodarskich
Spis treści
Wprowadzenie
Mikroklimat w pomieszczeniach inwentarskich
Minimalne
zwierząt
Pasze stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich
Przygotowywanie, konserwowanie i przechowywanie pasz
Wpływ racjonalnego żywienia zwierząt gospodarskich na wyniki
produkcyjne i ekonomiczne
Maszyny i urządzenia do przygotowania pasz
Urządzenia do zadawania pasz
warunki
utrzymania
poszczególnych
gatunków
2
Wprowadzenie
Dobrostan zwierząt obejmuje bardzo szeroki zakres wymogów dotyczących
utrzymania zwierząt gospodarskich. Określa on zespół warunków
związanych z potrzebami biologicznymi i behawioralnymi zwierząt, które
zapewniają pełne ujawnienie genetycznych zdolności produkcyjnych
zwierząt. Przez biologiczne należy rozumieć podstawowe potrzeby
wynikające z fizjologii organizmu (np. odżywianie, oddychanie), natomiast
behawioralne odnoszą się do sposobu bycia danego gatunku (np.
utrzymywanie grupowo lub indywidualnie). W dobrostanie ważne jest
również etyczne spojrzenie na zwierzę jako na osobnika odczuwającego ból
i cierpienie. Nie jest to wyłącznie przedmiot produkcji, ale istota żyjąca.
Dobrostan zwierząt gospodarskich dotyczy kilku elementów:
obchodzenia się ze zwierzętami,
mikroklimatu pomieszczeń inwentarskich,
obsady na jednostce powierzchni,
transportu,
zasad uśmiercania.
Prawidłowe
zapewnienie
i
dostosowanie
tych
elementów
ma
zagwarantować zwierzętom optymalny stan fizyczny i psychiczny oraz
łatwość adaptacji (dostosowania się) do warunków otoczenia.
3
Wskaźnikami dobrostanu są zarówno objawy zewnętrzne, jak i wyniki
produkcyjne:
stan zdrowia,
dobre wyniki rozrodcze (wysoka płodność, plenność),
wysoka produktywność,
odpowiednie zachowanie.
Zgodnie z przepisami unijnymi dotyczącymi dobrostanu zwierzętom
gospodarskim należy zapewnić odpowiednią opiekę i warunki utrzymania,
ochronę przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, ochronę przed
drapieżnikami, ochronę zdrowia, swobodę ruchu, wolność od głodu,
pragnienia, strachu i cierpienia.
Mikroklimat w pomieszczeniach
inwentarskich
Warunki utrzymania zwierząt gospodarskich w dużym stopniu wpływają na
ich zdrowie i produkcyjność, podobnie jak żywienie. Dlatego w
pomieszczeniach inwentarskich powinny być zapewnione odpowiednie
warunki mikroklimatyczne, pozwalające zwierzętom zapewnić komfort. Na
mikroklimat pomieszczeń składa się kilka parametrów: temperatura,
wilgotność, wentylacja, oświetlenie, stężenie szkodliwych gazów.Każdy z
tych czynników może wywierać korzystny bądź niekorzystny wpływ na
samopoczucie i produkcyjność zwierząt. W związku z tym wyznaczono
minimalne, optymalne i maksymalne warunki.
4
Temperatura
Temperatura w największym stopniu decyduje o poziomie pozostałych
czynników. Można ją regulować, np. poprzez zmianę obsady zwierząt w
pomieszczeniu. Do jej pomiaru używa się termometrów lub urządzeń
wielofunkcyjnych z funkcją pomiaru temperatury.
Wilgotność
W pomieszczeniach inwentarskich wilgotność mierzy się za pomocą
higrometru. Zawartość pary wodnej w powietrzu zależy między innymi od
ilości zwierząt, rodzaju zadawanej paszy i ilości wody, wilgotności powietrza
na zewnątrz budynku oraz od rodzaju ściółki.
Wentylacja
Wentylacja decyduje o szybkości przepływu powietrza w pomieszczeniach
inwentarskich. Dzieli się ją na mechaniczną (wymuszoną) bądź swobodną
(grawitacyjną).
Nieprawidłowo
funkcjonujący
system
wentylacyjny
przyczynia się do zaduchu, podwyższenia wilgotności i większego stężenia
szkodliwych gazów.
Oświetlenie
Oświetlenie jest kolejnym czynnikiem stwarzającym mikroklimat w
pomieszczeniach inwentarskich. Można zastosować oświetlenie sztuczne
bądź naturalne. Pomiaru tego czynnika dokonuje się za pomocą luksomierza.
Ilość światła naturalnego docierającego do wnętrza budynku jest zależna
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin