Pasze zwierzęce.pdf

(1063 KB) Pobierz
Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej (r.16)
Pasze zwierzęce
Spis treści
Jakość pasz stosowanych w żywieniu zwierząt
gospodarskich
Prace
Konserwacja i przechowywanie pasz
pielęgnacją zwierząt gospodarskich
związane
z
żywieniem,
Racjonalne żywienie zwierząt gospodarskich
rozrodem
oraz
2
Jakość pasz stosowanych w żywieniu
zwierząt gospodarskich
Jakość pasz objętościowych
zagadnień w gospodarce paszowej i jest podstawą ich racjonalnego
wykorzystania w żywieniu bydła oraz decyduje o efektach produkcyjnych, w
tym o opłacalności produkcji mleka.
Jakość pasz objętościowych stanowi jedno z najważniejszych
wpływa nie tylko na zwiększenie pobrania sm, poprawę wydajności mleka i
metabolicznych na tle pokarmowym.
jego jakości, ale także na ograniczenie zakłóceń w rozrodzie i schorzeń
Produkcja pasz objętościowych wysokiej jakości, dostosowanych do
koncentracja energii i wartość odżywcza oraz jakość sanitarno-higieniczna)
Żywienie krów paszami objętościowymi o wymaganej jakości (wysoka
wymagań pokarmowych bydła mlecznego, stanowi niezbędny warunek
racjonalnego żywienia krów szczególnie w przypadku intensywnej produkcji
dawce pokarmowej. Im większa jest wydajność krów, tym wymagana jest
w znacznej mierze z jakością pasz objętościowych.
wyższa koncentracja energii w dawce i wyższe pobranie sm, co związane jest
mleka. Możliwości pokrycia zapotrzebowania wysokoprodukcyjnych krów
na energię, uzależnione są m.in. od pobrania sm oraz koncentracji energii w
3
Podstawowe źródła produkcji pasz objętościowych stanowią m.in.:
wysoko wydajne rośliny pastewne w uprawie polowej np. kukurydza,
trwałe i przemienne (krótkotrwałe) użytki zielone,
surowce pozyskiwane w plonie dodatkowym i niektóre produkty
uboczne towarowej produkcji roślinnej (słoma) oraz przemysłu rolno-
pozyskiwanych w plonie głównym, w tym z użytków zielonych.
rośliny motylkowate (bobowate) i ich mieszanki z trawami, trawy,
mieszanki strączkowo- zbożowe,
spożywczego (młóto, wysłodki), które stanowią uzupełnienie pasz
Włókno NDF i jego frakcje
-
ważne kryterium w ocenie jakości pasz
objętościowych
Niska jakość paszy objętościowej wynikająca m.in. z nadmiernej
wyraźnie
w
uwidacznia
początkowym
się
to
okresie
w
przypadku
laktacji,
krów
koncentracji włókna NDF i podwyższonego udziału niestrawnej frakcji iNDF
Szczególnie
wysokoprodukcyjnych,
niezadawalająca jakość paszy objętościowej wpływa na wydłużenie i
skróceniem okresu użytkowania krów.
utrudnia lub nawet uniemożliwia prawidłowe zbilansowanie dawki.
pogłębienie ujemnego bilansu energii oraz nadmierne zużycie paszy
związana z obniżeniem efektów produkcyjnych, zaburzeniami w rozrodzie i
treściwej. Występuje przy tym często negatywna reakcja łańcuchowa
gdzie
4
roślin motylkowatych (bobowatych) i traw jest na ogół zróżnicowany
(Tab.1)
Udział włókna NDF i jego frakcji w typowych paszach pochodzących z
Tab.1
Zawartość węglowodanów strukturalnych w trawach i roślinach
motylkowatych
Wyższa zawartość ligniny w roślinach motylkowatych (szczególnie w
lucernie) przy niższym poziomie NDF vs do traw, w których występuje
wyraźnie wyższa zawartość hemicelulozy w NDF, wskazuje na konieczność
z traw/porostu łąkowego
dlatego preferowane są w żywieniu
wysokowydajnych krów). Należy przy tym zaznaczyć, że udział pasz
objętościowych o niskiej jakości (wysoka zawartość NDF i ADF) w żywieniu
zawartości białka w mleku.
krów, powoduje wyraźne ograniczenie pobrania sm i energii. W
wczesnego zbioru. Kiszonki z roślin motylkowatych, odznaczają się niższym
efektem wypełnieniowym (większe tempo pasażu ze żwacza vs do kiszonek
konsekwencji prowadzi to do obniżenia wydajności mlecznej krów oraz
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin