Zwierzęta gospodarskie.pdf

(934 KB) Pobierz
Zwierzęta gospodarskie
Spis treści
Zwierzęta gospodarskie
Gatunki, typy użytkowe zwierząt gospodarskich
Anatomia i fizjologia zwierząt gospodarskich
Rozród zwierząt
2
Zwierzęta gospodarskie
Produkcja zwierzęca jest obok produkcji roślinnej jednym z bardzo ważnych
działów rolnictwa. Wymienione kategorie ściśle ze sobą współpracują i są od
siebie zależne. Produkcja zwierzęca wykorzystuje wiele produktów
roślinnych, których bezpośrednie spożycie przez człowieka byłoby
niemożliwe. W produkcji zwierzęcej niezbędna jest pomoc techniczna, w
związku z czym stosowane są różnego rodzaju maszyny, urządzenia oraz
narzędzia. W tym dziale rolnictwa stosowane są również elementy
ekonomiki, które pozwalają oszacować opłacalność produkcji zwierzęcej i na
jej podstawie podejmować dalsze decyzje.
Rolnictwo jako dość szeroka branża gospodarki ma do spełnienia kilka
istotnych zadań. Są to między innymi:
pokrycie zapotrzebowania ludzkości na żywność,
dostarczenie na rynek odpowiedniej ilości i dobrej jakości produktów
spożywczych,
wyprodukowanie surowców i produktów przeznaczonych na eksport,
stworzenie miejsc pracy,
dbanie o utrzymanie wysokiej kultury rolnej.
Na przestrzeni mijających lat można zauważyć zmieniające się tendencje
dotyczące spożywania pokarmów zawierających składniki odżywcze w
różnych proporcjach. Dzisiaj ludzie znacznie chętniej zaopatrują się w
produkty
białkowe
(mięso
i
przetwory)
kosztem
pokarmów
węglowodanowych, które niegdyś miały duże znaczenie w żywieniu ludzi.
3
Główną przyczyną zmiany ludzkich upodobań żywnościowych jest wzrost
poziomu życia społeczeństwa. W związku z powyższym, ludzie stawiają
przed szeroko rozumianym rolnictwem ciągłe zadania. Potrzeby i
wymagania konsumentów wymuszają na rolnictwie pewne zmiany, trendy
w produkcji artykułów spożywczych. Producenci surowców i produktów
zwierzęcych muszą dostosować wszelkie elementy chowu i hodowli zwierząt
gospodarskich do zmieniających się warunków.
Poziom produkcji zwierzęcej w naszym kraju kształtuje się na dość wysokim
poziomie. Zależy on głównie od materiału wyjściowego, czyli gatunków i ras
zwierząt. Na rozwój produkcji zwierzęcej ma wpływ wiele czynników.
Między innymi są to:
praca hodowlana (doskonalenie cech genetycznych),
racjonalne żywienie,
dobrostan zwierząt.
Celem produkcji zwierzęcej jest maksymalizacja potencjału produkcyjnego,
jak też uzyskanie optymalnego wykorzystania pomieszczeń, bazy paszowej
czy zapewnienie dobrostanu zwierzętom.
Produkcja zwierzęca dotycząca Polski obejmuje chów i hodowlę
następujących gatunków zwierząt gospodarskich:
bydło,
owce,
kozy,
4
trzoda chlewna,
drób.
Najbardziej licznym gatunkiem utrzymywanym w naszym kraju jest drób, na
drugim miejscu usytuowana jest trzoda chlewna, zaś na trzecim bydło.
Ostatnie miejsca zajmują owce i kozy.
Produkty uzyskiwane od bydła mają dość szeroki zakres wykorzystania.
Można je podzielić na dwie zasadnicze grupy:
produkty główne (mleko, mięso),
produkty uboczne.
Głównym
celem
chowu
i
hodowli
bydła
jest
produkcja
wysokowartościowego białka zwierzęcego (białko roślinne w diecie
człowieka nie jest w stanie w pełni go zastąpić). W białku zawartym w mleku
krowim znajdują się prawie wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy.
Poza tym mleko dostarcza dla organizmu człowieka wapń.
Drugim znaczącym produktem bydlęcym jest mięso. Produkt ten jest jednym
z najbardziej wartościowych w porównaniu do pozostałych gatunków
zwierząt. Spożycie wartościowej wołowiny zajmuje ostatnie miejsce (ok. 2
kg/os./rok) z powodu dość wysokiej ceny tego mięsa. Do ubocznych
produktów należą: obornik (nawóz organiczny), skóra, rogi oraz racice
(używane do produkcji klejów), które są również wykorzystywane w
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin