Zwierzęta gospodarskie.pdf
(
934 KB
)
Pobierz
Zwierzęta gospodarskie
Spis treści
Zwierzęta gospodarskie
Gatunki, typy użytkowe zwierząt gospodarskich
Anatomia i fizjologia zwierząt gospodarskich
Rozród zwierząt
2
Zwierzęta gospodarskie
Produkcja zwierzęca jest obok produkcji roślinnej jednym z bardzo ważnych
działów rolnictwa. Wymienione kategorie ściśle ze sobą współpracują i są od
siebie zależne. Produkcja zwierzęca wykorzystuje wiele produktów
roślinnych, których bezpośrednie spożycie przez człowieka byłoby
niemożliwe. W produkcji zwierzęcej niezbędna jest pomoc techniczna, w
związku z czym stosowane są różnego rodzaju maszyny, urządzenia oraz
narzędzia. W tym dziale rolnictwa stosowane są również elementy
ekonomiki, które pozwalają oszacować opłacalność produkcji zwierzęcej i na
jej podstawie podejmować dalsze decyzje.
Rolnictwo jako dość szeroka branża gospodarki ma do spełnienia kilka
istotnych zadań. Są to między innymi:
•
pokrycie zapotrzebowania ludzkości na żywność,
•
dostarczenie na rynek odpowiedniej ilości i dobrej jakości produktów
spożywczych,
•
wyprodukowanie surowców i produktów przeznaczonych na eksport,
•
stworzenie miejsc pracy,
•
dbanie o utrzymanie wysokiej kultury rolnej.
Na przestrzeni mijających lat można zauważyć zmieniające się tendencje
dotyczące spożywania pokarmów zawierających składniki odżywcze w
różnych proporcjach. Dzisiaj ludzie znacznie chętniej zaopatrują się w
produkty
białkowe
(mięso
i
przetwory)
kosztem
pokarmów
węglowodanowych, które niegdyś miały duże znaczenie w żywieniu ludzi.
3
Główną przyczyną zmiany ludzkich upodobań żywnościowych jest wzrost
poziomu życia społeczeństwa. W związku z powyższym, ludzie stawiają
przed szeroko rozumianym rolnictwem ciągłe zadania. Potrzeby i
wymagania konsumentów wymuszają na rolnictwie pewne zmiany, trendy
w produkcji artykułów spożywczych. Producenci surowców i produktów
zwierzęcych muszą dostosować wszelkie elementy chowu i hodowli zwierząt
gospodarskich do zmieniających się warunków.
Poziom produkcji zwierzęcej w naszym kraju kształtuje się na dość wysokim
poziomie. Zależy on głównie od materiału wyjściowego, czyli gatunków i ras
zwierząt. Na rozwój produkcji zwierzęcej ma wpływ wiele czynników.
Między innymi są to:
•
praca hodowlana (doskonalenie cech genetycznych),
•
racjonalne żywienie,
•
dobrostan zwierząt.
Celem produkcji zwierzęcej jest maksymalizacja potencjału produkcyjnego,
jak też uzyskanie optymalnego wykorzystania pomieszczeń, bazy paszowej
czy zapewnienie dobrostanu zwierzętom.
Produkcja zwierzęca dotycząca Polski obejmuje chów i hodowlę
następujących gatunków zwierząt gospodarskich:
•
bydło,
•
owce,
•
kozy,
4
•
trzoda chlewna,
•
drób.
Najbardziej licznym gatunkiem utrzymywanym w naszym kraju jest drób, na
drugim miejscu usytuowana jest trzoda chlewna, zaś na trzecim bydło.
Ostatnie miejsca zajmują owce i kozy.
Produkty uzyskiwane od bydła mają dość szeroki zakres wykorzystania.
Można je podzielić na dwie zasadnicze grupy:
•
produkty główne (mleko, mięso),
•
produkty uboczne.
Głównym
celem
chowu
i
hodowli
bydła
jest
produkcja
wysokowartościowego białka zwierzęcego (białko roślinne w diecie
człowieka nie jest w stanie w pełni go zastąpić). W białku zawartym w mleku
krowim znajdują się prawie wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy.
Poza tym mleko dostarcza dla organizmu człowieka wapń.
Drugim znaczącym produktem bydlęcym jest mięso. Produkt ten jest jednym
z najbardziej wartościowych w porównaniu do pozostałych gatunków
zwierząt. Spożycie wartościowej wołowiny zajmuje ostatnie miejsce (ok. 2
kg/os./rok) z powodu dość wysokiej ceny tego mięsa. Do ubocznych
produktów należą: obornik (nawóz organiczny), skóra, rogi oraz racice
(używane do produkcji klejów), które są również wykorzystywane w
5
Plik z chomika:
edukator
Inne pliki z tego folderu:
Produkcja zwierzęca cz. 2.pdf
(107070 KB)
Produkcja zwierzęca cz. 1.pdf
(79316 KB)
Produkcja zwierzęca cz. 3.pdf
(63935 KB)
Podstawowe wiadomości o roślinach i zwierzętach.pdf
(1109 KB)
Dobrostan zwierząt gospodarskich.pdf
(1739 KB)
Inne foldery tego chomika:
egzamin rolnik r03 rol04
produkcja roslinna
technika rolnicza kkz
zboza
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin