Dobór roślin do warunków klimatyczno-glebowych.pdf

(635 KB) Pobierz
Dobór roślin do warunków
klimatyczno-glebowych
Spis treści
Rośliny uprawne
Wymagania klimatyczno-glebowe roślin paszowych
Wymagania klimatyczno-glebowe zbóż jarych
Wymagania klimatyczno-glebowe zbóż ozimych
Wymagania klimatyczno-glebowe roślin okopowych
Wymagania klimatyczno-glebowe roślin przemysłowych
Wymagania klimatyczno-glebowe roślin specjalnych
Technologie IT w rolnictwie
2
Rośliny uprawne
Charakterystyka gatunków roślin uprawnych
Zasadniczym zadaniem produkcji roślinnej jest przetwarzanie materii
nieorganicznej w organiczną przy wykorzystaniu energii słonecznej za
pośrednictwem
(autotroficznych).
aparatu
fotosyntetycznego
roślin
samożywnych
Produkcja roślinna stanowi podstawowy dział produkcji rolniczej.
Obejmuje:
polową produkcję roślinną na gruntach ornych (rośliny rolnicze i
ogrodnicze),
3
produkcję pasz na użytkach zielonych (na łąkach i pastwiskach),
trwałe plantacje (sady i szkółki, chmielniki, winnice itp.).
W Polsce najbardziej powszechna jest produkcja polowa. Polega ona na
uprawie roślin, których nadziemne i podziemne organy są pokarmem dla
ludzi, paszą dla zwierząt lub surowcem w różnych gałęziach przemysłu.
Produkcję polową tworzą gatunki nazywane roślinami uprawy polowej
lub rolniczymi roślinami uprawnymi. Ze względu na sposób
wykorzystania roślin uprawnych wymienić można:
rośliny zbożowe
(np. żyto, pszenica, pszenżyto, jęczmień, owies,
proso, kukurydza, gryka) – jednoroczne rośliny uprawne z rodziny
traw (z wyjątkiem gryki, która należy do rodziny rdestowatych),
których głównym plonem jest ziarno, przerabiane na mąkę, kaszę lub
płatki, powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym, jak
również jako pasza,
rośliny okopowe
(np. ziemniaki, buraki cukrowe i pastewne, rzepa,
marchew pastewna, brukiew) – rośliny spożywcze, uprawiane dla
zbioru podziemnych organów, wymagające okopywania,
rośliny przemysłowe
– uprawiane na surowiec dla przemysłu, z
których wydzielić można następujące grupy:
o
rośliny oleiste
(np. rzepak, rzepik, słonecznik, gorczyca),
o
rośliny włókniste
(np. len, konopie),
4
o
specjalne
(np. chmiel, tytoń szlachetny, wiklina, rośliny
zielarskie),
rośliny pastewne
– w których wydzielić można następujące grupy:
o
rośliny motylkowe grubonasienne
– strączkowe (np. wyka,
łubin, groch (peluszka), bobik),
o
rośliny motylkowe drobnonasienne
(np. koniczyna, lucerna,
seradela, esparceta, komonica),
o
rośliny niemotylkowe
(np. kukurydza, kapusta pastewna,
słonecznik pastewny, dynia pastewna).
Znaczenie gospodarcze roślin uprawnych
Zboża są główną grupą roślin uprawianych w Polsce. Obejmują niemal 74%
krajowej powierzchni zasiewów.
Rośliny zbożowe uprawiane są głównie w celu uzyskania ziarna. Ich
owoce,
wytwarzające
nasiona
o
wysokiej
zawartości
skrobi,
wykorzystywane są w celach:
konsumpcyjnych
(produkowane są mąki, kasze) – prawie w całości
wykorzystywane plony pszenicy i gryki, w mniejszym stopniu
pozostałe zboża,
przemysłowych
(piwowarstwo,
młynarstwo,
gorzelnictwo,
farmaceutyka) – żyto wykorzystywane do produkcji mąki, owies i
jęczmień – na płatki i kasze, wszystkie zboża mogą być
wykorzystywane w gorzelnictwie,
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin