makowiec-186805-20160523132641.pdf

(1938 KB) Pobierz
przepisów
na
19
Makowiec
Przepisy zebrane przez: smaker
Spis treści:
Makowiec/bez rozczynu/
..................................................................................................................... 2
Rolada makowa
.................................................................................................................................... 3
makowiec z jabłkami
........................................................................................................................... 5
Makowiec Świąteczny
.......................................................................................................................... 6
Biszkopt z makiem
............................................................................................................................... 7
Makowiec
............................................................................................................................................... 8
Makowiec Świąteczny
.......................................................................................................................... 9
Sernik czarno-biały
............................................................................................................................ 10
Strucla makowa
.................................................................................................................................. 11
Biszkoptowa rolada makowa
........................................................................................................... 13
Makowiec w biszkopcie
..................................................................................................................... 14
Makowiec inaczej
............................................................................................................................... 15
„Makowiec Basi”
............................................................................................................................... 16
Makowiec zawijany tradycyjny polski przepis
.............................................................................. 18
makowiec na kruchym cieście...
..................................................................................................... 20
Makowiec z jabłkami (bez mąki)
..................................................................................................... 21
Makowiec z bakaliami
....................................................................................................................... 22
Pyszny wilgotny makowiec
............................................................................................................... 24
Makowiec/bez rozczynu/
Autor:
marysia11082
Przepisów:
72
Ocena:
635
> 6 os.
15 min średnie przystępne
Składniki:
margaryna, 5 dag
mąka, 0,5 kg
śmietana /18 %/, 1 szkl
drożdże, 5 dag
Jaja, 2 szt
cukier, 0,5 szkl
sól, szczypta
Sposób przygotowania:
1
Jaja ubić ze śmietaną
drożdże rozetrzeć z cukrem
mąkę posiekać z margaryną
Połączyć wszystkie składniki razem,zarobić ciasto.podzielić na 3 części,rozwałkować i zawijać
makowce
MAK 0,5 kg maku /robię z suchego mielonego/0,5 szkl bułki tartej, 2 łyżki margaryny , 2 łyżki
miodu naturalnego, 1 szkl cukru,zapach migdałowy, bakalie, .Mak sparzyć / parzę w
podwójnym garnku do gotowania mleka/,do zwykłego garnka na dno dać margarynę ,sparzony
mak i resztę składników,podgrzewając mieszać,spróbować ewentualnie dosłodzić.Lekko
przestudzony podzielić na 3 części i zawijać makowce.Piec 40-50 min.Po wystudzeniu
polukrować.
2
3
4
5
Twoje notatki do przepisu:
Makowiec/bez rozczynu/
Strona 2
Rolada makowa
Autor:
lasuch-09
Przepisów:
46
Ocena:
742
> 6 os.
60 min średnie przystępne
Składniki:
masa makowa
mak, 0,5 kg
cukier, 20 dag
jajka, 2 szt.
masło, 20 dag
Miód, 0,75 szklanki
bakalie, wg upodobań
aromat migdałowy, kilka kropel
CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE
Mąka pszenna, 40 dag
masło., 15 dag
drożdże instant, małe opakowanie
kwaśna śmietana, 3 łyżki
cukier waniliowy, 16 g
cukier puder, 2 czubate łyżki
jajka całe, 2 szt
żółtko, 1 szt.
szczypta soli
mleko, 0,75 l
Sposób przygotowania:
1
Mak płuczemy zimną wodą i dobrze osączamy. Następnie mak przekładamy do garnka i
zalewamy 0,75 l gorącego mleka. Po 15 min. garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy ok. 25
min. Mleko powinno być prawie całkowicie wchłonięte przez mak.
Następnie mak mielimy dwa lub trzy razy w maszynce do mięsa ze specjalnym sitkiem o
najmniejszych otworach.
W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i miód. Wrzucamy bakalie. Ja dodaję orzechy, migdały,
suszone śliwki i morele oraz rodzynki.
Wszystko to dodać do zmielonego maku. Następnie dodać żółtka i ubitą pianę z białek. Można
też wlać kieliszek rumu albo koniaku.
Teraz przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki wlewamy roztopione i schłodzone masło,
jajka, cukier i drożdże rozmieszane z drożdżami. Wyrobić ciasto.
Ja lubię małe makowce, więc ciasto dzielę na dwie części. Należy je rozwałkować w kształcie
prostokąta i posmarować białkiem. Nakładamy masę makową i zawijamy w rulon. Dokładnie
zlepiamy końce.
Rolada makowa
Strona 3
2
3
4
5
6
7
Następnie zawijamy je luźno w papier do wypieków, przekładamy na blaszkę i pozostawiamy
do wyrośnięcia na ca 1 godz.
Pieczemy w 175 st. C przez ca 50 min.
PO wystudzeniu dekorujemy wg uznania.
8
9
Twoje notatki do przepisu:
Rolada makowa
Strona 4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin