tradycyjne_dania_na_rodzinne_spotkania-0734146ed97b7de99ad0d0e2c8e395937cd1efb7.pdf
(
7284 KB
)
Pobierz
dania
na rodzinne
T
dycyjn
ra
e
e
po
ia
tkan
s
s
1
2
w sosie
śmietanowym
z cebulką
Śledź
3
Podam Wam jeden z najprostszych, a zarazem jeden
z najpyszniejszych sposobów na śledzia.
Można go podać na dwa sposoby, co pokazałam na zdjęciach.
Albo sos pod śledzikami (nieco bardziej efektownie i nowocześnie),
albo bardziej klasycznie – można pokryć filety sosem.
Do przygotowanie tej potrawy będą nam potrzebne matiasy w oleju. Śledzie opłukujemy
z oleju pod strumieniem bieżącej letniej wody, a następnie moczymy je w misce z zimną
wodą przez przynajmniej dwie godziny. Tym sposobem będą bardziej miękkie i mniej sło-
ne. Ilość wody ma znaczenie, bo zachodzi tu chemiczne zjawisko dyfuzji. Sól w śledziu
jest w wysokim stężeniu, sól w wodzie jest w niskim lub początkowo zerowym stężeniu
– będzie się ono przemieszczać ze śledzia do wody, aż osiągnie takie samo stężenie w ry-
bie i w wodzie. Tak jest w teorii, w praktyce trwałoby to dość długo. Dlatego, aby woda
sprawnie wyciągnęła nadmiar soli ze śledzia, powinno być jej przynajmniej dwa razy tyle
co ryby.
Następnie filety śledziowe wyjmujemy z wody i dokładnie osuszamy papierem kuchen-
nym lub tetrą.
Możemy je pokroić na 3–4 centymetrowe kawałki (lub zostawić w całości. Śledzie ukła-
damy na półmisku lub w salaterce.
Sos na około 6 porcji
zrobiłam z poniższych
składników:
• 100 ml śmietany
• 100 ml „lekkiego” majonezu
• 2 niedużych cebul
• 1/2 jabłka (opcjonalnie)
Cebule bardzo drobno kroimy, a potem przekładamy je do miseczki i zalewamy na
2 min wrzątkiem. Następnie dokładnie odcedzamy przez sito i mieszamy ze śmietaną
i majonezem.
Do tego przepisu opcjonalnie można dodać pół jabłka pokrojonego
w drobną kosteczkę. Ja robię tę potrawę bez jabłka, bo Kuba jest na nie uczulony,
a śledzie ze zdjęcia były jego kolacją ;)
5
Plik z chomika:
justinkaaa2600
Inne pliki z tego folderu:
E_Book_2.pdf
(20404 KB)
ebook-śniadaniadlaIO-dxsgeq.pdf
(20029 KB)
jadlospis-low-fodmap_3-dni_roksana-sroda_19542_1612889095.pdf
(23852 KB)
jadlospis-antyzapalny_1800kcal_19542_1612889099.pdf
(19839 KB)
jadlospis_weganski_majdiet_19542_1612889102.pdf
(20648 KB)
Inne foldery tego chomika:
gotowanie
przepisy
przepisy ksiazki ali
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin