tradycyjne_dania_na_rodzinne_spotkania-0734146ed97b7de99ad0d0e2c8e395937cd1efb7.pdf

(7284 KB) Pobierz
dania
na rodzinne
T
dycyjn
ra
e
e
po
ia
tkan
s
s
1
2
w sosie
śmietanowym
z cebulką
Śledź
3
Podam Wam jeden z najprostszych, a zarazem jeden
z najpyszniejszych sposobów na śledzia.
Można go podać na dwa sposoby, co pokazałam na zdjęciach.
Albo sos pod śledzikami (nieco bardziej efektownie i nowocześnie),
albo bardziej klasycznie – można pokryć filety sosem.
Do przygotowanie tej potrawy będą nam potrzebne matiasy w oleju. Śledzie opłukujemy
z oleju pod strumieniem bieżącej letniej wody, a następnie moczymy je w misce z zimną
wodą przez przynajmniej dwie godziny. Tym sposobem będą bardziej miękkie i mniej sło-
ne. Ilość wody ma znaczenie, bo zachodzi tu chemiczne zjawisko dyfuzji. Sól w śledziu
jest w wysokim stężeniu, sól w wodzie jest w niskim lub początkowo zerowym stężeniu
– będzie się ono przemieszczać ze śledzia do wody, aż osiągnie takie samo stężenie w ry-
bie i w wodzie. Tak jest w teorii, w praktyce trwałoby to dość długo. Dlatego, aby woda
sprawnie wyciągnęła nadmiar soli ze śledzia, powinno być jej przynajmniej dwa razy tyle
co ryby.
Następnie filety śledziowe wyjmujemy z wody i dokładnie osuszamy papierem kuchen-
nym lub tetrą.
Możemy je pokroić na 3–4 centymetrowe kawałki (lub zostawić w całości. Śledzie ukła-
damy na półmisku lub w salaterce.
Sos na około 6 porcji
zrobiłam z poniższych
składników:
• 100 ml śmietany
• 100 ml „lekkiego” majonezu
• 2 niedużych cebul
• 1/2 jabłka (opcjonalnie)
Cebule bardzo drobno kroimy, a  potem przekładamy je do miseczki i  zalewamy na
2  min wrzątkiem. Następnie dokładnie odcedzamy przez sito i  mieszamy ze śmietaną
i majonezem.
Do tego przepisu opcjonalnie można dodać pół jabłka pokrojonego
w drobną kosteczkę. Ja robię tę potrawę bez jabłka, bo Kuba jest na nie uczulony,
a śledzie ze zdjęcia były jego kolacją ;)
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin