Światłe głowy posługują się jedynie ogólnie uznanemi przepisami 1931rok.pdf

(14616 KB) Pobierz
i
SWMiE
GŁOWY
-
POSŁUGUJĄ
SIE
JEDYNI^
-
<>
OGÓLNIE
QZNANEMI
PRZEPISAMI>
DRA
OETKERA
Książeczka
przepisów
B.
Znak
ochronny.
Światła
głowa
korzysta
dla
domu
i
kuchni
tylko
:
z
przepisów
Dra
OetKera
Dr.
A.
Oetker,
Oliwa,
pod
Gdańskiem
Dra
Oetkera
Proszek
do
pieczenia
XJ!1'
Proszek
do
pieczenia
Dra
Oetkera
i
drożdże
mają
na
celu
wyrastanie
ciasta,
wskutek
czego
pieczywo
staje
się
pulchnern
i
łatwo
strawnem.
Przez
dodanie
drożdży
ciasto
przechodzi
fermentację,
przyczem
powstają
alkohol
i
kwas
węglowy,
które
ulatniają
się
podczas
pieczenia.
Zwartość
ciasta
jednak
staje
temu
na
przeszkodzie,
wskutek
czego
gaz
rozdyma
ciasto
i
nadaje
mu
charakter
gąbkowaty.
Pieczywo,
w
ten
sposób
wyrosłe,
jest
łatwiej
strawme,
gdyż,
nabierając
na
objętości
i
poro­
watości,
na
większej
powierzchni
podlega
wpływowi
soków
żołądkowych,
aniżeli
pożywienie
ścisłe,
kleiste
lub
stale.
Proszek
do
pieczenia
Dra
Oetkera
spełnia
to
samo
zadanie,
co
drożdże,
ma
jednak
wielkie
zalety,
wyrażające
się
w
następujących
czynnikach.
Pieczenie
z
dodatkiem
drożdży
jest
bardzo
uciążliwe,
gdyż
wszelkie
dodatki
muszą
być
letnie
(gorące
niszczą
funkcje
drożdży,
zimne
zaś
przeciągają
sprawę
fermentacji).
Zarabiać
ciasto
drożdżami
można
tylko
w
miejscu
ciepłem,
a
nadto
ciasto
to
musi
g#>Warobieniu
jeszcze
stać
w
ciągu
-
2—3
godzin
w
ciepłem
miejscu
do
wyrośnięcia,
zanim
się
stanie
podatnem
do
pieczenia.
Drożdży
stale
w
zapasie
w
domu
trzymać
nie
można,
gdyż
tylko
w
stanie
świeżym
zachowują
silę
żywotną
i
nadają
się
do
użytku,
gdy
tym­
czasem
proszek
do
pieczenia
Dra
Oetkera
czy
to
na
ciepło,
czy
na
zimno,
w
każdej
chwili
gotów
jest
do
użytku,
a
skoro
tylko
ciasto
jest
zarobione,
natychmiast
może
być
pieczone.
Proszek
do
pieczenia
Dra
Oetkera,
w
miejscu
suchem
przechowywany,
przez
czas
nieograniczony
nie
traci
na
swych
własnościach
i
zaletach.
Wielką
nadto
zaletą
proszku
do
pieczenia
Dra
Oetkera
jest
możność
zaoszczędzenia
na
jajach,
o
czem
nie
należy
zapominać,
zwłaszcza
w
czasie,
kiedy
ich
mało.
Poł
paczki
Backinu
zastąpi
pianę
z
3—4
jajek.
Pieczywo
przyrządzone
z
proszkiem
do
pieczenia
Dra
Oetkera
jest
nadzwyczaj
pulchne
i
bardzo
smaczne,
a
spożywać
je
można
zaraz
po
upieczeniu.
Proszek
do
pieczenia
Dra
Oetkera
nadaje
się
nietylko
do
ciast,
lecz
także
i
do
wszelkich
potraw
mącznych,
jak
pączki,
faworki,
chleb,
bułki,
kluski
i t.
p.
które
stają
się
pulchniejsze,
większe,
łatwiej
strawne.
Proszek
do
pieczenia
Backin
należycie
zastosowany
nigdy
nie
zawodzi.
Rozpowszechnione
jest
mniemanie,
że
ciasto,
sporządzone
z
proszkiem
do
pieczenia
Oetkera,
natychmiast
należy
wstawić
do
pieca.
Przy
jego
użyciu
nie
jest
to
wcale
koniecznem,
ponieważ
ciasto,
dzięki
znakomitym
włas­
nościom
proszku
do
pieczenia
Dra
Oetkera,
może
bez
szkody
dla
udania
się
pieczywa
stać
2
lub
3
godziny,
zanim
je
się
wstawi
do
pieca.
Ciasto,
sporządzone
z
proszkiem
do
pieczenia
Dra
Oetkera,
również
dobrze
może
być
pieczone
u
piekarza
jak
i
w
domu.
Zaleca
się
nawet
korzy­
stanie
z
usług
piekarza,
o
ile
w
domu
niema
odpowiedniego
pieca,
albo
też
nie
chce
się
w
nim
z
różnych
powodów
napalić.
Postępując
według
wskazówek,
podanych
w
niniejszej
książce,
pieczywo
zawsze
się
uda.
2
Na
'A
kg.
mąki
liczy
się
1
paczka
proszku
do
pieczenia
Dra
Oetkera.
Proszek
do
pieczenia
Dra
Oetkera
należy
zmieszać
staran­
nie
z
mąką
na
su
ch
o
M
o ile
można,
przesiać.
Dopiero,
gdy
wszystkie
dodatki,
jak
masło,
jaja,
cukier
dokładnie
zostały
zmieszane,
dodaje
się
mąkę,
zmieszaną
z
proszkiem
do
pieczenia
Dra
Oetkera.
Następnie
wszystko
należy
starannie
wyrobić,
mieszając
płaską
łyżką
drewnianą
(wa-
rząchwią),
dopóki
ciasto
nie
stanie
się
równomiernem
i
nie
zgęstnieje
tak,
że
gęstą
masą
leje
się
z
łyżki,
a
po
zarobieniu
przestąje
przylegać
do
łyżki
lub
stolnicy.
Ponieważ,
zależnie
od
gatunku
mąki,
używa
się
raz
mniej,
raz
więcej
płynu,
należy
zależnie
od
tego
brać
mniej
lub
więcej,
jak
podano
w
przepisach
poniższych,
mąki
lub
mleka.
Jeżeli
do
pieczywa
bierze
się
mniej
jaj,
mianowicie
w
porze
zimowej,
kiedy
jaja
drogie
i
rzadkie,
zaleca
się
użycie
nieco
więcej
proszku
do
pieczenia
Dra
Oetkera;
pól
paczki
proszku
do
pieczenia
Dra
Oetkera
co
do
siły
wyrastania
zastępuje
pianę
z
3—4
jaj.
Wszystkie
formy
do
ciast
i
pieczywa
otłuszcza
się,
smarując
piórkiem,
zmaczanem
w
roztopionem
maśle
i
wysy­
puje
bulką
tartą,
sproszkowanym
sucharkiem,
lub
też
sie­
kanymi
migdałami,
aby
pieczywo
łatwo
z
form
wyjmować.
Blachę,
na
której
mają
być
pieczone
drobne
ciasteczka
lub
t.
p.,
pociera
się
masłem,
które
rozciera
się
miękkim
papierem.
Można
też
blachę
ogrzaną
natrzeć
woskiem
czystym
lub
innym
dobrego
gatunku
tłuszczem.
Paniom
domu
wiele
przykrości
sprawia
piec
do
wypieku
ciast,
gdyż
rzadko
ma
on
odpowiednią
temperaturę.
Raz
od
góry,
drugi
raz
od
dołu
jest
on
za
gorący
lub
za
zimny.
Najlepszy
sposób
postępowania
jest
następujący
:
Na
trzon
pieca sypie
się
równomiernie
warstwę,
5
cm
grubą,
drob­
nego
piasku,
jakiego
używa
się
do
szorowania.
Na
warstwę
stawia
się
formy,
a
jeżeli
zgóry
jest
jeszcze
3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin