Świąteczne śledzie po cygańsku - przepis • Kuchnia Lidla.pdf

(2405 KB) Pobierz
Przepis z: https://kuchnialidla.pl/qwc84
Czas:
4:20
YouTube
999+
Poziom:
(łatwy)
Porcje:
4
ŚWIĄTECZNE ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na
You Tube!
Przygotowanie
Śledzie moczymy w wodzie z octem od 3 do 4 godzin.
Następnie dobrze je płuczemy, osączamy i kroimy w
dużą kostkę.
Ogórki konserwowe i cebulę kroimy w dużą kostkę. Por
kroimy w plasterki, a następnie w połówki. Czosnek
obieramy i miażdżymy.
Mieszamy delikatnie cukier ze szczyptą ostrej papryki
oraz pieprzu. Stopniowo dodajemy na zmianę:
musztardę, ketchup oraz olej, przez cały czas
mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił.
Jak podawać
Składniki
filety wiejskie Nautica: 1 kg
ogórki konserwowe Freshona: 40 dag
cebula: 20 dag
por (tylko biała część) : 10 dag
czosnek: 2 ząbki
musztarda Mikado: 2 łyżki
olej rzepakowy Vita D’or: 6 łyżek
cukier Castello: 0,5 łyżeczki
ketchup Mikado: 6 łyżek
mielona ostra papryka Mikado: do smaku
pieprz Mikado: do smaku
Przekładamy śledzie do miski, dodajemy ogórki
konserwowe, cebulę, por oraz czosnek. Dodajemy
przygotowany wcześniej sos i całość dokładnie
mieszamy. Gotowe danie podajemy schłodzone.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze
zrównoważonych połowów z certyfikatem
MSC. www.msc.org/pl
SMACZNEGO!
Wpisz link w przeglądarkę: https://kuchnialidla.pl/qwc84
lub zeskanuj qr kod aby zobaczyć przepis:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin