Śledzie po kaszubsku - przepis • Kuchnia Lidla.pdf

(2145 KB) Pobierz
Przepis z: https://kuchnialidla.pl/qwc10776
Czas:
0:50
YouTube
999+
Poziom:
(łatwy)
Porcje:
4
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na
You Tube!
Krok 1: PRZESMAŻAMY CEBULĘ
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na
oleju z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, aż
nabierze złotego koloru.
Krok 2: DODAJEMY RESZTĘ
SKŁADNIKÓW
Ogórki pokrojone w drobną kostkę dodajemy do cebuli,
mieszamy i chwilę przesmażamy, aż sok z ogórka
lekko odparuje.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili – 2 łyżki
miodu. Całość dokładnie mieszamy.
Składniki
śledzie matiasy – 300 g
cebula – 2 szt. + kilka krążków do dekoracji
olej z pestek winogron – 3 łyżki
ziele angielskie – 8 ziarenek
liście laurowe – 4 szt.
kiszone ogórki – 3 szt.
koncentrat pomidorowy – 150 g
miód spadziowy – 3 łyżki
woda – �½ szklanki
ocet – 2 łyżeczki
sól – 1 szczypta
pieprz – 2 szczypty
natka pietruszki – kilka listków
Krok 3: GOTUJEMY SOS
Dolewamy wodę i 1 łyżeczkę octu. Doprawiamy
pieprzem. Sos redukujemy, gotując go na wolnym
ogniu.
Gdy zgęstnieje, odstawiamy go do wystygnięcia, a
następnie ponownie doprawiamy solą, 1 łyżeczką octu
i 1 łyżką miodu.
Krok 4: PODAJEMY ŚLEDZIE
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do
miski i mieszamy z sosem. Odstawiamy, by smaki się
przegryzły.
Opcjonalnie: sos pomidorowy wykładamy na talerz. Na
wierzchu układamy kawałki śledzi w marynacie i kilka
kawałków śledzi bez marynaty. Całość dekorujemy
krążkami surowej cebuli i natką pietruszki.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze
zrównoważonych połowów z certyfikatem
MSC. www.msc.org/pl
SMACZNEGO!
Wpisz link w przeglądarkę: https://kuchnialidla.pl/qwc10776
lub zeskanuj qr kod aby zobaczyć przepis:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin