Śląskie pieczonki z kociołka - przepis • Kuchnia Lidla.pdf

(2578 KB) Pobierz
Przepis z: https://kuchnialidla.pl/qwc11077
Czas:
2:30
YouTube
999+
Poziom:
(łatwy)
Porcje:
4
ŚLĄSKIE PIECZONKI Z KOCIOŁKA
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na
You Tube!
Przygotuj:
żeliwny kociołek z pokrywką
Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI PIECZONEK
Skórę boczku odkrawamy, a boczek kroimy w dużą
kostkę lub na większe kawałki, które będą dobrze
wyczuwalne w pieczonkach. Kiełbasę i umyte,
nieobrane ziemniaki kroimy w grube plastry o
szerokości ok. 1-2 cm. Cebulę kroimy w grubą kostkę
lub na większe, nieregularne kawałki.
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, a kolejne
odcinamy od głąba tak, by powstały z nich spore
łódeczki – wykorzystamy je do wyłożenia nimi dna i
boków kociołka oraz do przykrycia dania przed
zamknięciem kociołka. Potrzebujemy ok. 8-10 liści (ich
liczba może się zmienić w zależności od średnicy i
objętości kociołka).
Pozostałą część kapusty kroimy w grubą kostkę.
Składniki
wędzony boczek surowy (w kawałku) – 500 g
wędzona kiełbasa wiejska – 250 g
świeża kapusta biała – 1 mała główka
ziemniaki – 1 kg
cebula – 2 szt.
kefir – 400 g
smalec – 2 łyżki + niewielka ilość do wysmarowania
kociołka
kapusta kiszona – 100-150 g
suszony majeranek – 3 łyżki
grubo mielony pieprz czarny – 1 łyżeczka
sól – do podania
mielona ostra papryka – 1 łyżeczka
napar z liści laurowych lub woda – do podlewania
pieczonek
Krok 2: UKŁADAMY WARSTWAMI
SKŁADNIKI
Składniki układamy warstwami: dno kociołka i jego
ściany smarujemy smalcem, ⅓ liści kapusty układamy
na dnie kociołka, a następnie wykładamy na nie
pierwszą warstwę pokrojonego boczku. Na warstwie
boczku układamy pokrojone ziemniaki, pokrojoną
świeżą kapustę, kiszoną kapustę z sokiem, cebulę i
pokrojoną kiełbasę.
Całość doprawiamy majerankiem, ostrą papryką i
pieprzem.
Boki kociołka wykładamy ⅓ liści kapusty (liście mogą
wystawać z kociołka – ważne, by zabezpieczały
ścianki naczynia). Powtarzamy układanie warstw
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze Na 1 porcję
Wartość energetyczna 1109 kcal
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
Białko
Sól
47 g
65,5 g
91,4 g
19,5 g
5,1 g
pokrojonych składników. Kociołek wypełniamy nimi
obficie. Całość ponownie doprawiamy majerankiem,
ostrą papryką i pieprzem.
Dodajemy 2 łyżki smalcu i napar z liści laurowych lub
wodę. Na wierzchu układamy pozostałe liście kapusty.
Kociołek nakrywamy pokrywką i mocno dociskamy nią
składniki.
Krok 3: DUSIMY PIECZONKI
Nad dogaszonym ogniem ustawiamy kociołek i dalej
nad żarem dusimy w nim pieczonki, co jakiś czas
dokładając drewna, by podtrzymać żar. Pieczonki
dusimy ok. 1,5-2 godzin – do miękkości ziemniaków.
Kociołek możemy otwierać w trakcie duszenia, by
kontrolować stopień wypieczenia składników i
sprawdzać, czy liście kapusty nie przypiekają się za
mocno. Podczas duszenia co jakiś czas podlewamy
pieczonki naparem laurowym lub wodą.
Krok 4: PODAJEMY PIECZONKI
Gotowe pieczonki wykładamy na talerze tak, by
znalazły się na nich składniki z każdej warstwy. Jeśli
liście kapusty nie są zbyt mocno przypieczone, również
nadają się do spożycia. Pieczonki podajemy z kefirem.
SMACZNEGO!
Wpisz link w przeglądarkę: https://kuchnialidla.pl/qwc11077
lub zeskanuj qr kod aby zobaczyć przepis:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin