Chłodnik z botwiny - przepis • Kuchnia Lidla.pdf

(2739 KB) Pobierz
Przepis z: https://kuchnialidla.pl/qwc10996
Czas:
0:45
YouTube
999+
Poziom:
(łatwy)
Porcje:
4
CHŁODNIK Z BOTWINY
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na
You Tube!
Krok 1: KROIMY BOTWINĘ I BURAKI
Liście i łodygi botwiny oddzielamy od bulw, dokładnie
myjemy i siekamy na kawałki o szerokości ok. 1 cm.
Buraki szorujemy szczoteczką i opłukujemy pod
bieżącą wodą. Korzonki odcinamy, a bulwy kroimy w
plasterki. Jeżeli wykorzystujemy duże buraki, kroimy je
w półplasterki.
Składniki
WYWAR Z BOTWINY
botwina z liśćmi – 2 pęczki
woda – 2 szklanki
sok wyciśnięty z 1 cytryny
sól – do smaku
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR Z
BOTWINY
Pokrojone liście, łodygi i bulwy przekładamy do dużego
garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól.
Zagotowujemy, nie doprowadzając do wrzenia, by
składniki nie utraciły koloru. Gotujemy na małym ogniu
ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z
cytryny. Gęsty wywar z botwiny odstawiamy do
całkowitego wystudzenia.
CHŁODNIK
maślanka naturalna – 2 litry
kwaśna śmietana – 200 ml
ogórki gruntowe – 3-4 szt. (ok. 200 g)
rzodkiewka – 1 pęczek
świeży koperek – 1 pęczek
szczypiorek – �½ pęczka
cukier – do smaku
sól – 1 szczypta
pieprz czarny, mielony – 1 szczypta
DO PODANIA
jaja ugotowane na twardo – 8 szt.
świeży koperek
Krok 3: ŁĄCZYMY WYWAR Z DODATKAMI
Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę,
szczypiorek i koperek drobno siekamy.
W dużej misce łączymy maślankę, śmietanę i
wystudzony wywar z botwiny (razem z liśćmi, łodygami
i burakami). Dodajemy ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek
i koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 4: PODAJEMY CHŁODNIK
Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem pokrojonym
na ćwiartki. Podajemy z młodymi ziemniakami i
posiekanym koperkiem.
SMACZNEGO!
Wpisz link w przeglądarkę: https://kuchnialidla.pl/qwc10996
lub zeskanuj qr kod aby zobaczyć przepis:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin