Indyk w panierce parmezanowej (4 porcje).rtf

(542 KB) Pobierz

Indyk w panierce parmezanowej (4 porcje)

 

PRODUKTY:

 

500g polędwiczki z indyka (może być kurczak)

60 g parmezanu

60g  mielonych migdałów (mąka migdałowa)

1 jajko

oliwy z oliwek

 

WYKONANIE:

 

Piekarnik rozgrzej do 200°C

Indyka pokrój  na kawałki około 2cmx5cm

Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach i wymieszaj z mielonymi migdałami.

W miseczce rozkłóć jajko i zanurz w nim mięso – odstaw na 2 min.

Następnie mięso obtocz w mieszance serowo migdałowej tak aby całe były pokryte panierką.

Tak przygotowane mięso umieść na kratce do pieczenia lub na blaszce wyłożonej pergaminem.

Całość lekko skrop oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz około 15-20 min (w zależności od wielkości pasków indyka).

Podawaj na ciepło ze swoim ulubionym sosem. Świetnie pasuje tu sos majonezowo jogurtowo czosnkowy

 

SKŁADNIKI ODŻYWCZE – MAKRO:

 

1 porcja

 

Węglowodany: 0,90 g

Tłuszcz: 15,50 g

Białko: 37,50 g

kcal: 295

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin