Guacamole (1 porcja)
PRODUKTY:
1 dojrzały pomidor -mały
3 awokado – dojrzałe
1 limonka
garść kolendry lub natki pietruszki
1 mała czerwona cebula
1 papryczka chili- opcjonalnie
sól, pieprz
WYKONANIE:
Awokado przekrój na połówki i usuń pestki. Przełóż owoce do miski i rozgnieć dokładnie widelcem. Całość skrop sokiem z limonki, doda smaku i sprawi, że awokado nie ściemnieje. Kolendrę lub natkę, cebulę i pomidora drobno posiekaj i dodaj do awokado, wymieszaj. Całość dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj posiekaną papryczkę chili.
Wskazówka: Guacamole świetnie nadaje się jako dodatek do mięs ale równie dobrze smakuje jako przekąska podawana z chipsami z salami. Jak wykonać chipsy? Na lekko natłuszczonej patelni podsmaż plasterki kiełbasy salami do chrupkości, gotowe .
SKŁADNIKI ODŻYWCZE – MAKRO:
1 porcja
Węglowodany: 2,00 g
Tłuszcz: 10,00 g
Białko: 1,00 g
kcal: 103
avi21