Guacamole (1 porcja).rtf

(3546 KB) Pobierz

Guacamole (1 porcja)

 

 

PRODUKTY:

 

1 dojrzały pomidor -mały

3 awokado – dojrzałe

1 limonka

garść kolendry lub natki pietruszki

1 mała czerwona cebula

1 papryczka chili- opcjonalnie

sól, pieprz

 

WYKONANIE:

 

Awokado przekrój na połówki i usuń pestki. Przełóż owoce do miski i rozgnieć dokładnie widelcem. Całość skrop sokiem z limonki, doda smaku i sprawi, że awokado nie ściemnieje. Kolendrę lub natkę, cebulę i pomidora drobno posiekaj i dodaj do awokado, wymieszaj. Całość dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj posiekaną papryczkę chili.

Wskazówka: Guacamole świetnie nadaje się jako dodatek do mięs ale równie dobrze smakuje jako przekąska podawana z chipsami z salami. Jak wykonać chipsy? Na lekko natłuszczonej patelni podsmaż plasterki kiełbasy salami do chrupkości, gotowe .

SKŁADNIKI ODŻYWCZE – MAKRO:

 

1 porcja

 

Węglowodany: 2,00 g

Tłuszcz: 10,00 g

Białko: 1,00 g

kcal: 103

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin