Placki z cukinii (2 porcje).rtf

(2365 KB) Pobierz

Placki z cukinii (2 porcje)

 

 

PRODUKTY

 

650 g cukinii

2 jajka

100 g startego sera żółtego

2 łyżeczki mielonej łuski babki jajowatej

1 łyżeczka suszonej mięty

1 łyżeczka cebuli w proszku

4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego

sól i pieprz

Sos

 

150 ml kwaśnej śmietany

1 łyżeczka kurkumy

1 ząbek czosnku, przeciśnięty

sól i pieprz

 

Sałatka (opcjonalnie)

 

100 g czerwonej kapusty, rozdrobnionej

100 g buraków, cienko pokrojonych

2 łyżki świeżej pietruszki- natki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z limonki

sól i pieprz

 

Wykonanie:

 

Połącz składniki sosu i dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.

Posiekaj kapustę.Umieść kapustę i buraki w misce i dodaj pozostałe składniki do sałatki. Wymieszaj i odstaw na bok.

Zetrzyj cukinię na grubo i umieść w durszlaku. Posól i pozostaw na 10 minut, a następnie odciśnij z nadmiar płynu.

W dużej misce wymieszaj ser, zmieloną łuskę babki jajowatej i przyprawy. Dodaj cukinię i jajka. Wymieszaj z masłem i odstaw na 10 minut.

Dodaj olej na patelnię i ustaw na średnim ogniu. ​Uformuj i usmaż placki.

Odwróć po 3-4 minutach i kontynuuj smażenie, aż obie strony zyskają ładny złoty kolor.

Podawaj z czerwoną sałatą i sosem.

 

SKŁADNIKI ODŻYWCZE – MAKRO:

 

1 porcja: (placki + sos)

 

Węglowodany: 15,50 g

Tłuszcz: 51,00 g

Białko: 24,00 g

kcal: 621

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin