kotlet-schabowy-217469-20181107071124.pdf

(1512 KB) Pobierz
przepisów
na
13
Kotlet schabowy
Przepisy zebrane przez: smaker
Przepisy na pyszne kotlety schabowe w wersji tradycyjnej i nie tylko.
Spis treści:
Klasyczny schabowy nieco inaczej
.................................................................................................... 2
Kotlet schabowy saute z sosem pomidorowym
.............................................................................. 3
Schabowy po burgundzku
.................................................................................................................. 4
Kotlety schabowe z pieczarkami i serem
......................................................................................... 5
Kotlet schabowy sauté
........................................................................................................................ 6
Schabowy z ananasem
........................................................................................................................ 7
Kotlety schabowe po amerykańsku
.................................................................................................. 8
Schabowy w ziemniaczanej panierce
................................................................................................ 9
Schabowe moczone w mleku
........................................................................................................... 10
Schabowy z kapustą inaczej
............................................................................................................ 11
schabowe z żurawiną i ananasem
................................................................................................... 12
Schabowe roladki
............................................................................................................................. 13
Schabowe w cieście.
.......................................................................................................................... 14
Klasyczny schabowy nieco inaczej
Autor:
cytrynkaaa
Przepisów:
49
Ocena:
563
3-4 os.
30 min średnie przystępne
Składniki:
kotlet schabowy, 4 sztuki
przyprawa GYROS, 2 łyżki
ser zółty, 4 plasterki
papryka, 4 grube plasty
papryka konserwowa, wg uznania
ogórek konserwowy, wg uznania
mąka, jajko,bułka tarta, do
opanierowania kotletów
Sposób przygotowania:
1
Kotlety schabowe roztłuc na bardzo cienkie kawałki, następnie lekko oprószyć przyprawą do
gyrosa i tradycyjnie panierować (mąka-roztrzepane jajko-bułka tarta)
Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z jednej i 2giej strony kiedy są prawie gotowe
układamy gruby plaster papryki wciskamy w niego żółty ser i układamy paprykę i ogórki
konserwowe pokrojone w dowolne kawałki.
Jeśli nie chcemy by ser żółty był przy-topiony układamy warzywa dopiero na talerzu. niby
normalny schaboszczak ale z odrobina innych przypraw i takim ładnym warzywnym
przybraniem zawsze mamy mała odmianę na talerzu Pokrojony na mniejsze kawałki tak
przybrany może być również fajną przystawką czy starterem. Smacznego !!!
2
3
Twoje notatki do przepisu:
Klasyczny schabowy nieco inaczej
Strona 2
Kotlet schabowy saute z sosem
pomidorowym
Autor:
amidalla
Przepisów:
209
Ocena:
3068
1-2 os.
30 min średnie przystępne
Składniki:
kotlety schabowe
makaron
koncentrat pomidorowy
śmietanka
cebula
olej
sól, pieprz, zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
1
Sos pomidorowy robimy tak jak zwykle. Smażymy cebulkę, podlewamy wodą lub bulionem,
zaciagamy koncentratem i potem śmietaną, dodajemy śmietanę i doprawiamy.
Ugotowany makaron łączymy z częścią sosu, aby był dokładnie obtoczony.
Rozbijamy kotlety schabowe na bardzo cienkie plastry. Doprawiamy solą i pieprzem.
Obtaczamy w cienkiej warstwie mąki i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy a potem
dodajemy do sosu i podajemy z makaronem.
2
3
Twoje notatki do przepisu:
Kotlet schabowy saute z sosem pomidorowym
Strona 3
Schabowy po burgundzku
Autor:
wiola1100
Przepisów:
129
Ocena:
4312
5-6 os.
60 min średnie przystępne
Składniki:
kotlety schabowe, 6 sztuk
pieczarki, 25 dag.
ser żółty, 20 dag.
cebula, 1 duża
jajka, 3 sztuki
majonez, 2 łyżki
śmietana 18, 1 łyżka
suszona pietruszka, 1 łyżeczka
curry, 1 łyżeczka
pieprz ziołowy,vegeta, do smaku
mąka, ok. 3-4 łyżki
Bułka tarta, ok. szklanki
olej, do smażenia
Sposób przygotowania:
1
Kotlety rozbić tłuczkiem i opruszyć z każdej strony mąką,jajka roztrzepać w miseczce
dodając:suszoną pietruszkę,curry,pieprz ziołowy i vegetę do smaku;to tak przygotowanych
jajek wkładać po kolei kotlety maczając z obydwu stron i zostawić w misce.Cebulę drobno
pokroić i zrumienić na oleju,dodać drobno pokrojone pieczarki i wszystko razem smażyć do
momentu odparowania wody z pieczarek,doprawić pieprzem ,vegetą i ziołami
prowansalskimi.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Majonez połączyć ze śmietaną.
kotlety panierować w bułce i smażyć po odwróceniu na druga stronę(zmniejszyć gaz) każdego
kotleta posmarować majonezem,nałożyć ok. łyżki pieczarek,posypać żółtym serem i przykryć
pokrywką.Ja kotlety podaję z ziemniakami w sosie Winiary z suszoną śliwką ale tu jest
dowolność kto jak lubi.Życze smacznego
2
Twoje notatki do przepisu:
Schabowy po burgundzku
Strona 4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin