smp_01_2021_zasady_zywienia_zdrowych_niemowlat.pdf

(425 KB) Pobierz
standardy medyczne
Zasady żywienia zdrowych niemowląt.
Stanowisko Polskiego Towarzystwa
Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia
Dzieci
Nutrition of healthy term infants. Recommendations of the Polish Society
for Paediatrics Gastroenterology, Hepatology and Nutrition
Hanna Szajewska , Piotr Socha , Andrea Horvath , Anna Rybak , Bartłomiej M. Zalewski ,
Magdalena Nehring-Gugulska , Hanna Mojska , Mieczysława Czerwionka-Szaflarska ,
Danuta Gajewska , Ewa Helwich , Teresa Jackowska , Janusz Książyk , Ryszard Lauterbach
Dorota Olczak-Kowalczyk , Halina Weker
1
2
1
2
1
3
1
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Klinika Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”
w Warszawie
3
4
5
Department of Gastroenterology, The Great Ormond Street Hospital, Londyn, Wielka Brytania
Centrum Nauki o Laktacji
Zakład Żywienia i Wartości Odżywczej Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny
w Warszawie
6
7
8
9
10
11
12
13
Katedra i Klinika Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii Collegium Medicum w Bydgoszczy
Zakład Dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Klinika Neonatologii i Intensywnej Terapii Noworodka Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie
Klinika Pediatrii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie
Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie
Klinika Neonatologii Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie
Zakład Stomatologii Dziecięcej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Zakład Żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie
STRESZCZENIE
Według teorii programowania metabolicznego (lub żywieniowego) czynniki środowiskowe i żywieniowe działające w krytycznym okresie rozwoju pre-
i postnatalnego mają istotny wpływ na zdrowie w późniejszym życiu. W 2014 r. PTGHiŻDz opublikowało stanowisko dotyczące zasad żywienia zdrowych
niemowląt, a w 2016 r. dotyczące karmienia piersią. Niniejszy dokument jest aktualizacją obu tych stanowisk. Zalecenia opracowano na podstawie istnie-
jących, wiarygodnych wytycznych towarzystw naukowych, zespołów ekspertów oraz organizacji zajmujących się żywieniem, które zaadaptowano do wa-
runków polskich. W tym celu powołano specjalną grupę, która zajęła się wyszukaniem istniejących wytycznych oraz oceną ich jakości, aktualności i możli-
wości przyjęcia w Polsce. Wszyscy członkowie interdyscyplinarnego zespołu opracowującego niniejszy dokument zrecenzowali oraz przedyskutowali jego
pierwszą wersję z przyszłymi użytkownikami. Do dokumentu dołączono zaktualizowany skrócony schemat żywienia przeznaczony do codziennego użytku
przez rodziców/opiekunów dziecka. Kolejną aktualizację zaplanowano nie później niż 5 lat po publikacji niniejszych zaleceń.
Standardy Medyczne/Pediatria
  
2021
  
T. 18
  
DOI:10.17444/SMP2021.18.02
SŁOWA KLUCZOWE:
DIETA  DZIECI  KARMIENIE PIERSIĄ  MLEKO MATKI  MLEKO MODYFIKOWANE  NIEMOWLĘTA  POKARMY UZUPEŁNIAJĄCE 
 
 
 
 
 
 
 
 
PREPARAT DO POCZĄTKOWEGO ŻYWIENIA NIEMOWLĄT  ŻYWIENIE
 
STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA
2021
T. 18
805
standardy medyczne
ABSTRACT
The concept of early metabolic (nutritional) programming, i.e., the idea that an environmental or nutritional stimulus or insult during critical periods of de-
velopment may affect health later in life, has been widely accepted. In 2014, the Polish Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition
published a position paper on the nutrition of healthy infants and in 2015, one on breastfeeding. This document is an update of both previous documents.
Evidence for the recommendations was obtained by adapting trustworthy guidelines developed by scientific societies, renowned institutions, and expert
organizations. A draft of the document was sent to all co-authors and future users for review and further comments. All critical feedback was considered,
and changes were incorporated as necessary. Part of this document is a summary of infant feeding for everyday use by parents/guardians. An update of
current recommendations is planned for no later than 5 years from now.
Standardy Medyczne/Pediatria
  
2021
  
T. 18
  
DOI:10.17444/SMP2021.18.02
KEY WORDS:
BREAST MILK  BREASTFEEDING  CHILDREN  COMPLEMENTARY FEEDING  DIET  INFANT FORMULA  INFANTS  NUTRITION
 
 
 
 
 
 
 
 
Skróty:
AAP – American Academy of Pediatrics, ARA – kwas arachidonowy, BLW – metoda
baby led weaning,
DHA – kwas dokozaheksaenowy, EAACI
– European Academy of Allergy and Clinical Immunology, EFSA – European Food Safety Authority, ESPGHAN – European Society for Paediatric
Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, PTGHiŻDz – Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, UE – Unia Europejska, WHO
– World Health Organization, WZW – wirusowe zapalenie wątroby
Wprowadzenie
Właściwe żywienie w pierwszym okresie życia to
przede wszystkim pokrycie zapotrzebowania na ener-
gię i niezbędne składniki odżywcze, zapewniające
prawidłowy rozwój fizyczny i psychomotoryczny. Ży-
wienie w tym okresie ma również znaczenie dla tzw.
programowania metabolicznego (lub żywieniowego).
Termin ten oznacza wpływ czynników środowisko-
wych, w tym żywienia, w krytycznych okresach ży-
cia (np. w okresie wczesnego rozwoju pre- i postna-
talnego) na rozwój osobniczy i ryzyko rozwoju cho-
rób w kolejnych latach życia. Nieodpowiednia ilość
składników pokarmowych lub niewłaściwy czas
i sposób ich wprowadzania mogą trwale zmienić me-
tabolizm i przebieg procesów fizjologicznych, zwięk-
szając ryzyko chorób, takich jak otyłość, choroby
alergiczne i choroby układu krążenia
1,2
.
W 2014 roku Polskie Towarzystwo Gastroenterologii,
Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiŻDz) opubliko-
wało stanowisko dotyczące zasad żywienia zdrowych
niemowląt
3
, a w 2016 roku – karmienia piersią
4
. Ni-
niejszy dokument, będący stanowiskiem grupy eks-
pertów reprezentujących różne dziedziny pediatrii,
stanowi aktualizację obu wcześniejszych stanowisk
i podsumowanie zaleceń dotyczących żywienia zdro-
wych, urodzonych o czasie niemowląt. Przeznaczo-
ny jest dla wszystkich grup zawodowych sprawują-
cych opiekę nad dzieckiem do 1. roku życia oraz ro-
dziców/opiekunów. Mając na uwadze przede wszyst-
kim pragmatyzm związany z wdrażaniem rekomen-
dacji, w niektórych częściach dokumentu zalecenia
obejmują również dzieci >1. roku życia.
Zalecenia opracowano na drodze adaptacji do wa-
runków polskich istniejących wiarygodnych wytycz-
nych lub stanowisk wiodących towarzystw nauko-
wych, renomowanych instytucji i zespołów eksper-
tów, w tym European Society for Paediatric Gastro-
enterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN),
European Academy of Allergy and Clinical Immuno-
logy (EAACI), American Academy of Pediatrics (AAP),
European Food Safety Authority (EFSA) oraz World
Health Organization (WHO). Grupa utworzona przez
członków Sekcji Żywieniowej PTGHiŻDz miała za zad-
nie ocenić jakość, aktualność i możliwości przyjęcia
w warunkach polskich dokumentów opracowanych
przez wymienione organizacje. W przypadku bra-
ku wytycznych dotyczących dyskutowanych kwestii
zalecenia ustalano na podstawie najbardziej wiary-
godnych, aktualnych badań. Pierwszą wersję doku-
mentu zrecenzowali wszyscy członkowie interdyscy-
plinarnego zespołu opracowującego niniejszy doku-
ment oraz przyszli użytkownicy, w tym przedstawi-
ciele środowiska pediatrów, lekarzy rodzinnych, die-
tetyków i decydentów opieki zdrowotnej (w tym Kon-
sultantów Krajowych w dziedzinie pediatrii, gastro-
enterologii, neonatologii, stomatologii), a także rodzi-
ców/opiekunów. Po przeprowadzeniu konsultacji do-
kument uzyskał ostateczny kształt stanowiska eks-
pertów, odzwierciedlający aktualne dane naukowe
i interdyscyplinarność zespołu. Ze względu na różni-
ce w metodyce przyjętej w dokumentach, na podsta-
wie których powstało niniejsze stanowisko, odstąpio-
no od formalnej oceny siły i jakości danych.
Najważniejsze wytyczne WHO, ESPGHAN, EFSA
oraz stanowisko PTGHiŻDz porównano w
Tabeli 1.
Dokument zawiera skrócony schemat żywienia prze-
znaczony do codziennego użytku. Kolejną aktualiza-
cję zaplanowano nie później niż 5 lat po publikacji
obecnego stanowiska.
Karmienie piersią
Zalecenie: Celem, do którego należy dążyć, jest
wyłączne karmienie piersią przez pierwszych
6
miesięcy życia. Częściowe lub krótsze kar-
806
STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA
2021
T. 18
standardy medyczne
mienie piersią również jest korzystne. Karmie-
nie piersią powinno być kontynuowane tak dłu-
go, jak będzie to pożądane przez matkę
i
dziecko.
Pokarm kobiecy jest substancją biologicznie czyn-
ną, zawierającą > 80 enzymów wspomagają-
cych trawienie. Wśród wielu czynników o działa-
niu przeciwinfekcyjnym w pokarmie obecne są też
m.in. żywe komórki krwi (limfocyty B, T, neutro-
file, makrofagi), cytokiny, nukleotydy, laktoferyna
i lizozym. Odporność nieswoistą błon śluzowych
zapewnia sekrecyjna immunoglobulina A, któ-
rej stężenie jest największe w pierwszych dobach
po porodzie oraz w okresie odstawiania od piersi.
Mikrobiota pokarmu kobiecego jest źródłem filoty-
pów bakterii, które kolonizują przewód pokarmo-
wy dziecka, wspomagając trawienie, syntezę wita-
min i odporność nieswoistą. W mleku ludzkim od-
kryto także komórki macierzyste. Skład pokarmu
dostosowuje się do indywidualnej sytuacji matki
i dziecka
5
.
Pokarm kobiecy wytwarzany w wystarczającej ilo-
ści w pełni zaspokaja zapotrzebowanie niemowlęcia
na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, jedno-
cześnie zapewniając mu prawidłowy rozwój w pierw-
szym półroczu życia
6
. Zdrowe niemowlęta w wieku
1-6 miesięcy karmione wyłącznie piersią pobierają
około 75 ± 12,6 g mleka z jednej piersi i 101 ± 15,6 g
z obu piersi. Średnia liczba karmień zmniejsza się
z wiekiem dziecka i wynosi
5
:
w pierwszym półroczu życia 8-12/24 h
w drugim półroczu życia 6-8/24 h
w 2. roku życia 3-6/24 h.
Należy dążyć do tego, aby dziecko po 1. r.ż. nie było
już karmione w nocy. Obecność jakiegokolwiek po-
karmu na zębach dziecka sprzyja rozwojowi próch-
nicy
7
. Towarzystwa naukowe oraz międzynarodowe
grupy ekspertów zgodnie zalecają, aby niemowlęta
były karmione wyłącznie pokarmem kobiecym przez
pierwszych 6 m.ż. (co najmniej przez pełne 4 mies.).
Oznacza to, że w tym czasie niemowlę otrzymuje je-
dynie mleko matki. Nie należy podawać innych pły-
nów (np. wody, soków, mleka modyfikowanego). Wy-
jątek stanowią witaminy lub leki.
Zalecenie wyłącznego karmienia piersią przez pierw-
szych 6 miesięcy życia odnosi się do całej populacji.
U niektórych niemowląt (np. z dużym zapotrzebo-
waniem na żelazo) korzystne może być wcześniejsze
wprowadzenie pokarmów uzupełniających
8
. Brakuje
podstaw naukowych pozwalających dokładnie okre-
ślić, kiedy należy całkowicie zakończyć karmienie
piersią. Na podstawie konsensusu ekspertów sfor-
mułowano zalecenie, że po ukończeniu 12. m.ż. kar-
mienie piersią powinno być kontynuowane tak dłu-
go, jak będzie to pożądane przez matkę i dziecko
5,6
.
W tym czasie wskazane jest podawanie pokarmów
uzupełniających.
Korzyści z karmienia piersią
Najlepiej udokumentowane korzyści z karmienia
piersią dla dziecka obejmują mniejsze ryzyko chorób
infekcyjnych przewodu pokarmowego, układu odde-
chowego oraz zapalenia ucha środkowego do 2. r.ż.,
mniejsze ryzyko wady zgryzu, a także prawdopodob-
nie mniejsze ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2 oraz
wyższą inteligencję
9
.
Prawdopodobnie (niejednoznaczne dane naukowe)
kamienie piersią wiąże się także z rzadszym wystę-
powaniem lub łagodniejszym przebiegiem bakteryj-
nego zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, sepsy,
zakażeń układu moczowego i martwiczego zapale-
nia jelit u dziecka. Prawdopodobnie zmniejsza rów-
nież ryzyko zespołu nagłego zgonu niemowląt, cu-
krzycy typu 1, chłoniaka, białaczki, hipercholestero-
lemii i chorób alergicznych
5
.
Natomiast korzyści z karmienia piersią dla mat-
ki to: zmniejszenie ryzyka krwawienia poporodowe-
go, przyspieszenie inwolucji macicy, szybszy powrót
do masy ciała z okresu przed ciążą, zwiększenie re-
mineralizacji kości, zmniejszenie ryzyka zachoro-
wania na raka jajników oraz raka piersi w okresie
pomenopauzalnym
5
.
Przeciwwskazania do karmienia piersią
Ze strony dziecka bezwzględnym przeciwwskaza-
niem do podania mleka kobiecego jest
5,10
klasyczna
galaktozemia (częstość 1:60 000 urodzeń) i wrodzo-
ny niedobór laktazy (choroba występująca bardzo
rzadko; opisano kilkadziesiąt przypadków).
Względnym przeciwwskazaniem do karmienia pier-
sią ze strony dziecka może być ciężki stan dziecka,
rozszczep podniebienia utrudniający ssanie, wynisz-
czenie oraz niektóre wady serca, w przypadku któ-
rych wysiłek związany ze ssaniem stanowi dla nie-
mowlęcia zbyt duże obciążenie. Dzieciom z tej grupy
należy podawać ściągnięty pokarm kobiecy (sondą,
kieliszkiem, łyżeczką lub butelką).
U dzieci z niektórymi chorobami, na przykład z feny-
loketonurią
11
, chorobą syropu klonowego
12
oraz acy-
duriami organicznymi
13
, konieczne jest ograniczenie
ilości podawanego pokarmu kobiecego (uwaga: nie-
mowlęta z fenyloketonurią dodatkowo muszą otrzy-
mywać mleko ubogofenyloalaninowe; wykazano,
że dzieci dokarmiane piersią rozwijają się lepiej niż ży-
wione wyłącznie mlekiem ubogofenyloalaninowym).
Do przeciwwskazań do karmienia piersią ze strony
matki należy
5
czynna, nieleczona gruźlica (karmie-
nie jest możliwe po ≥ 2 tygodniach leczenia, jednak
przez 14 dni można, a nawet należy dążyć do po-
dawania odciągniętego pokarmu matki), zakażenie
ludzkim wirusem niedoboru odporności (HIV [doty-
czy krajów europejskich; wg WHO w krajach rozwi-
jających się karmienie jest dopuszczalne zgodnie ze
specjalnymi protokołami postępowania]), zakażenie
STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA
2021
T. 18
807
standardy medyczne
HTLV-1 lub HTLV-2 (ang.
human T-cell lymphotro-
phic virus type I, type II),
konieczność zastosowania
u matki leków przeciwwskazanych dla kobiet ciężar-
nych oraz w trakcie laktacji (tzw. kategoria L5 wg
Food and Drug Administration [FDA]), alkoholizm,
narkomania
14
, konieczność wykonania badań obra-
zowych z użyciem związków radioaktywnych (prze-
ciwwskazanie czasowe), a także zakażenie lub podej-
rzenie zakażenia wirusem Ebola
10
.
Przeciwwskazaniem do karmienia piersią nie jest
5
ostra choroba infekcyjna u matki, wirusowe zapa-
lenie wątroby (WZW) typu A u matki (po podaniu
dziecku γ-globuliny), WZW typu B u matki (dziec-
ku należy podać hiperimmunizowaną γ-globulinę
oraz pierwszą dawkę szczepionki przeciwko WZW ty-
pu B), WZW typu C u matki (jeżeli nie ma dodatko-
wych zakażeń, np. HIV), zakażenie matki wirusem
cytomegalii, opryszczki zwykłej (Herpes
simplex
[wy-
jątek: karmienie z piersi, na której obecne są zmia-
ny, można wówczas podać ściągnięte mleko mat-
ki]), ospy wietrznej i półpaśca (varicella
zoster
[mat-
kę, u której na 5 dni przed porodem i do 2 dni po po-
rodzie rozwinęły się objawy, należy odizolować, ale
dziecko można karmić odciągniętym mlekiem mat-
ki]) lub wirusem Epsteina i Barr, zapalenie gruczo-
łów piersiowych, popękane brodawki lub ból broda-
wek podczas karmienia (najczęściej objawy te wyni-
kają ze złej techniki karmienia, należy wówczas po-
móc matce skorygować przystawianie dziecka do
piersi), żółtaczka związana z karmieniem piersią (za-
równo wczesna, jak i późna), poród przez cięcie ce-
sarskie, a także silikonowe implanty piersi.
objawów klinicznych COVID-19 u matki. Za takim
postępowaniem przemawia obecność w pokarmie
naturalnym matki chorej na COVID-19 przeciwciał
klasy IgG skierowanych przeciwko SARS-CoV-2
(przeciwciała są obecne od pierwszych dni po poro-
dzie)
20
. Jeżeli pozyskanie pokarmu od matki jest nie-
możliwe, należy dołożyć wszelkich starań, aby kon-
tynuować karmienie pokarmem uzyskanym z ban-
ku mleka.
Zalecenia dotyczące karmienia pokarmem natural-
nym w okresie pandemii SARS-CoV-2 są często ak-
tualizowane. Uzasadnione jest śledzenie najbardziej
aktualnych wytycznych na stronach Polskiego To-
warzystwa Neonatologicznego (www.neonatologia.
edu.pl) lub Centrum Nauki o Laktacji (http://cnol.
kobiety.med.pl/pl).
Produkty zastępujące mleko kobiece
Karmienie pokarmem naturalnym a SARS-
CoV-2 i COVID-19
W opublikowanych badaniach, wykorzystując me-
todę polimerazowej reakcji łańcuchowej (polymera-
se chain reaction
– PCR), wykazano
15-17
, że w pokar-
mie matek zakażonych SARS-CoV-2 obecny jest ma-
teriał RNA wirusa, jednak nie ma danych potwier-
dzających obecność wirusa wykazującego zdolność
do zakażenia
18
.
Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Neo-
natologicznego i Konsultanta Krajowego w dziedzinie
neonatologii
19
, większość matek z podejrzeniem za-
każenia lub zakażonych SARS-CoV-2, które nie ma-
ją objawów lub są one łagodne, może karmić piersią
od pierwszych chwil po urodzeniu. Jednocześnie za-
leca się, aby przed każdym kontaktem z dzieckiem
i po nim matki stosowały zalecane metody profilak-
tyki zakażeń, takie jak zakładanie maseczki, higiena
rąk i piersi oraz dezynfekcja powierzchni.
Jeżeli stan zdrowia matki nie pozwala na karmienie
piersią (hospitalizacja na oddziale intensywnej tera-
pii), należy podejmować próby pozyskiwania pokar-
mu i utrzymania laktacji, w zależności od nasilenia
Zalecenie: Niemowlętom, które nie są karmione
naturalnie, należy podawać produkty zastępują-
ce mleko kobiece.
W krajach Unii Europejskiej (UE) skład i wartość od-
żywczą produktów dla niemowląt reguluje Rozporzą-
dzenie Delegowane Komisji Europejskiej z 2015 ro-
ku
21
. Wyróżnia się preparaty do początkowego żywie-
nia niemowląt (oznaczone zwykle cyfrą 1) oraz pre-
paraty do dalszego żywienia niemowląt (oznaczone
cyfrą 2). Preparaty te popularnie nazywane są mle-
kiem modyfikowanym (lub mieszanką mleczną).
Skład preparatów do początkowego żywienia nie-
mowląt uwzględnia swoiste potrzeby żywieniowe
w tym okresie i w całości zaspokaja zapotrzebowanie
na wszystkie niezbędne składniki odżywcze w pierw-
szych 6 miesiącach życia. Preparaty te można poda-
wać również w późniejszym wieku, jeżeli niemowlę
nie jest karmione piersią.
Preparaty do dalszego żywienia są przeznaczone do
zaspokojenia potrzeb żywieniowych dzieci w okresie
wprowadzania pokarmów uzupełniających. Wyma-
gania dotyczące stopnia ich modyfikacji są znacznie
mniejsze niż w przypadku preparatu do początkowe-
go żywienia.
Produkty zastępujące mleko kobiece najczęściej są
wytwarzane z białek mleka krowiego. Mogą być też
wytwarzane z mleka koziego, hydrolizatów białka
lub izolatów białka sojowego
22
. Produkt zastępują-
cy mleko matki powinien nie tylko odwzorowywać
swoim składem pokarm kobiecy, ale także zapewnić
u niemowląt żywionych sztucznie tempo wzrastania
i wartości wskaźników przemiany materii (parame-
try biochemiczne) maksymalnie zbliżone do obser-
wowanych u niemowląt karmionych wyłącznie pier-
sią. Wierne odtworzenie składu mleka ludzkiego jest
jednak niemożliwe, chociażby z tego powodu, że nie
jest on stały, a mleko zawiera żywe komórki i czynni-
ki immunologiczne pochodzące z krwi matki.
808
STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA
2021
T. 18
standardy medyczne
Producenci mogą modyfikować mleko oraz dodawać
do niego nowe składniki, jednak pod warunkiem,
że bezpieczeństwo takiej suplementacji udokumen-
towano w badaniach przeprowadzonych zgodnie
z powszechnie przyjętymi standardami. Przedmio-
tem dyskusji pozostają wynikające z tego korzyści.
Wyniki przeglądu systematycznego EFSA (2014)
23
dokumentują brak jednoznacznych korzyści płyną-
cych z suplementacji pro-/prebiotykami (podobne
było stanowisko Komitetu ds. Żywienia ESPGHAN)
24
,
nukleotydami, cholesterolem, selenem, β-palmity-
nianem oraz olejem palmowym. Stosowanie oleju
palmowego od lat budzi wiele kontrowersji po pierw-
sze, ze względu na potencjalne zagrożenie lasów tro-
pikalnych (stąd działania mające na celu pozyski-
wanie oleju palmowego w sposób zrównoważony),
a po drugie, z uwagi na aspekty zdrowotne. Jed-
nak zgodnie ze stanowiskiem Komitetu ds. Żywienia
ESPGHAN (2019) nie ma danych uzasadniających
unikanie oleju palmowego (przede wszystkim kwasu
palmitynowego 16:0), jako źródła tłuszczów w mleku
modyfikowanym dla niemowląt
25
.
Od lutego 2020 roku w krajach UE obowiązuje no-
we rozporządzenie dotyczące składu preparatów do
początkowego i dalszego żywienia niemowląt oraz
informacji na ich temat
26
. Jedna ze zmian nakła-
da na producentów obowiązek dodawania do mleka
kwasu dokozaheksaenowego (DHA [z rodziny kwa-
sów omega-3]) w ilości 20-50 mg/100 kcal (ok. 0,5-
1% kwasów tłuszczowych). Kwestią sporną pozostaje
suplementacja kwasu arachidonowego (ARA [z rodzi-
ny kwasów omega-6]), której nie uwzględniono w za-
leceniach EFSA. W mleku kobiecym stosunek ARA
do DHA wynosi 2:1 (praktycznie we wszystkich po-
pulacjach). Ze względu na znaczenie ARA w żywieniu
niemowląt niektórzy eksperci proponują, aby mleko
modyfikowane zawierało nie mniej ARA niż DHA
27
.
Od wielu lat do niektórych mlek modyfikowanych
dodawane są oligosacharydy. Jako pierwsze zaczę-
to dodawać oligosacharydy prebiotyczne, takie jak
galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy. Od
2016 roku do mleka modyfikowanego można tak-
że dodawać 2’fukozylolaktozę (2’-FL) i lakto-N-neo-
tetraozę (LNnT)
28
o strukturze identycznej jak oligo-
sacharydy pokarmu kobiecego. Zarówno EFSA
29
, jak
i amerykańska FDA
30
, niezależnie od siebie, potwier-
dziły bezpieczeństwo 2’-FL i LNnT stosowanych od-
dzielnie lub łącznie, dodawanych do mleka modyfi-
kowanego początkowego, następnego lub mleka dla
małych dzieci.
Wskazania do stosowania
preparatów sojowych
są aktualnie ograniczone i obejmują: (1) galaktoze-
mię, (2) wrodzony niedobór laktazy, (3) udokumen-
towany wtórny niedobór laktazy oraz (4) względy re-
ligijne, etyczne i filozoficzne (np. dieta wegetariań-
ska). Przedmiotem dyskusji jest ich rola w leczeniu
alergii na białka mleka krowiego. Jeżeli ze względu
na smak lub koszt rozważa się zastosowanie prepa-
ratu sojowego u niemowlęcia < 6. m.ż., wcześniej na-
leży potwierdzić tolerancję soi w teście prowokacji
31
.
Hydrolizaty białka
są to preparaty do żywienia nie-
mowląt, w których cząsteczki białka poddano hy-
drolizie enzymatycznej (np. trypsyną) i/lub ter-
micznej, a czasami dodatkowo ultrafiltracji. W wy-
niku hydrolizy powstają krótkołańcuchowe pepty-
dy o zmniejszonych właściwościach antygenowych.
Im większy stopień fragmentacji białka wyjściowe-
go, tym mniejsza immunogenność i prawdopodo-
bieństwo alergizacji, ale jednocześnie tym gorszy
smak i zapach produktu końcowego. Dostępne hy-
drolizaty dzieli się ze względu na rodzaju białka wyj-
ściowego (kazeina lub białka serwatki, rzadziej źró-
dłem białka jest ryż) oraz stopień hydrolizy. Zgodnie
z klasyfikacją zaproponowaną przez AAP, w zależ-
ności od stopnia hydrolizy białka
1
wyróżnia się hy-
drolizaty o: (1) nieznacznym stopniu hydrolizy – za-
wierają oligopeptydy o masie cząsteczkowej zwy-
kle <5000 Da (w Europie najczęściej są oznaczone
symbolem HA [hipoalergenowe]), (2) znacznym stop-
niu hydrolizy – zawierają wyłącznie peptydy o ma-
sie cząsteczkowej < 3000 Da. Przedmiotem dyskusji
pozostaje rola hydrolizatów białka w zapobieganiu
alergii na pokarm u zdrowych dzieci.
Wprowadzanie pokarmów
uzupełniających
Zalecenie: Wprowadzanie produktów uzupełniają-
cych należy rozpocząć, kiedy niemowlę wykazuje
umiejętności rozwojowe potrzebne do ich spoży-
wania, zwykle nie wcześniej niż od 17. tygodnia
życia (początek 5. m.ż.)
i
nie później niż
w 26.
t.ż. (początek 7. m.ż.).
W niniejszym opracowaniu termin
„pokarmy uzu-
pełniające”
odnosi się do wszystkich pokarmów sta-
łych i płynów innych niż mleko kobiece lub mleko
modyfikowane dla niemowląt
6
. Produkty uzupełnia-
jące wprowadza się do diety m.in. w celu dostarcze-
nia dodatkowej energii, białka, żelaza, cynku, wita-
min rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) i pier-
wiastków śladowych oraz przygotowania niemow-
lęcia do bardziej urozmaiconej diety w późniejszym
okresie życia
6
.
Optymalny wiek i kolejność wprowadzania pokar-
mów uzupełniających jest przedmiotem ciągłej dys-
kusji, a zalecenia dotyczące tych zagadnień są zróż-
nicowane (Rycina
1).
Zgodnie z aktualnym (2019)
stanowiskiem EFSA
32
:
Ze względów żywieniowych (konieczność zaspo-
kojenia zapotrzebowania na wszystkie niezbędne
składniki odżywcze) większość niemowląt wyma-
ga wprowadzania dodatkowego pokarmu, oprócz
mleka matki i/lub mleka modyfikowanego, od
STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA
2021
T. 18
809
Zgłoś jeśli naruszono regulamin